Počinje suđenje za aferu "Pancir"

Sudsko veće Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu odlučilo je da postupak prema Miletu Dragiću bude razdvojen od suđenja ostalim optuženima u aferi "Pancir"

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

04:52

Default images

Tako pred Okružnim sudom u Beogradu počinje suđenje bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću, generalu u penziji i bivšem pomoćnik ministra odbrane Milunu Kokanoviću i pukovniku Jovici Vučkoviću, bivšem načelniku Odeljenja za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske SCG. Oni su optuženi za zloupotrebe u nabavci vojne opreme u aferi poznatoj kao "Pancir".

Prethodno su Dragićevi advokati Vladimir Horovic, Đorđe Kalanj i Vladan Batić rekli da je vojno odeljenje suda nenadležno, "stvarno, mesno i funkcionalno", da sudi Dragiću.

Sudsko veće je usvojilo predlog Dragićevih branilaca i odlučilo da, zbog "stvarne, mesne i funkcionalne nenadležnosti" tog suda, predmet bude izdvojen i ustupljen Opštinskom sudu u Zrenjaninu.

Konačnu odluku o tome koji će sud biti nadležan za Dragića doneće krivično-vanraspravno veće Okružnog suda u Beogradu, a ukoliko se tužilaštvo bude žalilo, onda će odluku doneti Vrhovni sud Srbije.

Podsetimo, spornim ugovorom, između ostalog, bila je predviđena nabavka 69.000 šlemova i više od 60.000 pancirnih prsluka za vojsku, koja je tada imala 28.000 vojnika, a procenjivalo se da bi država zbog neosnovano povećanih cena bila oštećena za 176 miliona evra.

Davinić, Kokanović i Vučković optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Dragić za pokušaj prevare, dok je tužilaštvo zbog nedostatka dokaza odustalo od optužbe protiv Dragića za davanje mita.

Dragić je tokom istrage sumnjičen za davanje mita od 27.000 dinara Vučkoviću da bi sproveo sporni ugovor. Dragić i Vučković bili su pritvoreni mesec dana zbog sumnje za davanje i primanje mita.

Dragić je optužen i za nezakonito držanje oružja, pošto je u magacinu njegove firme "Proizvodnja Mile Dragić" nađena automatska puška koju mu je poklonio bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek dok je komandovao Jedinicom za specijalne operacije.

Aferu je u avgustu 2005. godine otvorio tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je optužio Davinića i Dragića za sklapanje štetnog ugovora u vrednosti od 300 miliona evra o nabavci velike količine vojne opreme. Bivši Savet ministara SCG dao je saglasnost za ugovor, koji je kasnije poništen.

Davinić je podneo ostavku 8. septembra 2005, pošto su predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvali na smenjivanje Davinića. Optuženi će se braniti sa slobode.

Davinić: Savet ministara, ne ja

Prvoslav Daviniæ u vreme dok je bio ministar (Fonet)
Pred početak suđenja u Palati pravde nekadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić rekao je da je Savet ministara Državne zajednice u avgustu 2005. godine doneo odluku o nabavci određene količine vojne opreme od određenog proizvođača, a da je on, kao ministar, tu odluku samo sprovodio.

On dodaje da je uveren da će sud uskoro doći do zaključka da su navodi optužbe neosnovani i tvrdi da optužnica govori o jednom, dok je suština problema u nečem sasvim druigom.

"Radi se o tome da li su odluke Saveta ministara državne zajednice bile meritorne ili ne u oblasti rada Ministarstva odbrane", rekao je Davinić i ocenio "da su te odluke nesumnjivo bile meritorne, i da će se to u ovom postupku nedvosmisleno pokazati".

Davinić je dodao da ima puno poverenje u sud i da očekuje oslobođajuću presudu.

"Pozitivan efekat afere"

Gostujući u vestima B92, profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je da je afera "Pancir" pozitivno uticala na to da se u vojsci procedure prilikom nadbavki provere i otklone sve eventualne nepravilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: