EU pomaže obrazovanju u Srbiji

Žozep Ljoveras izjavio da EU pomaže u oblasti srednje stručnog obrazovanja u Srbiji jer je to jedan od osnovnih preduslova za socijalni i ekonomski napredak.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2008.

15:00

Default images

Evropska unija je u razvoj srednje stručnog obrazovanja u Srbiji od 2003. godine uložila više od 20 miliona evra, kazao je šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras tokom posete Srednjoj turističkoj školi, u kojoj je, zahvaljujući pomoći EU, modernizovana teoretska i praktična nastava.

Prema njegovim rečima, polovina tog novca uložena je u opremanje srednjih škola, dok je ostatak namenjen treninzima profesora i rukovodilaca. Ljoveras je podsetio da je juče Evropska komisija odobrila 168 miliona evra iz pretpristupne pomoći za 2008. godinu. od čega četiri miliona za srednje stručno obrazovanje, a jedan za razvoj turizma.

Obrazovanje radnika u turizmu izuzetno je važno jer će doprineti razvoju turizma, turističkih usluga, otvaranju novih radnih mesta, a samim tim, i privlačenju investitora i novaca, kazao je on.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović je tom prilikom izjavio da očekuje da će se saradnja Srbije i EU u oblasti obrazovanja nastaviti jer postoje brojni projekti koje treba realizovati.

Prema njegovim rečima, interesovanje za upis u Srednju turističku školu je, zahvaljujući modernizaciji nastave, poraslo, te je ta škola sa 13. mesta "skočila" na peto mesto.

Obradović je zahvalio EU na pomoći koju od 2003. godine pruža celom sistemu obrazovanja i naglasio da je Srbiji važna podrška EU i u stručnom i u tehničkom i materijalnom smislu.

"Za nas je važno da razvijamo srednje stručno obrazovanje da bismo odgovorili na potrebe tržišta, interesovanja poslodavaca i stanje na trzištu rada", kazao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: