Pajtić: Statut u skladu sa ustavom

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da Nacrt statuta Vojvodine nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 30.09.2008.

20:58

Default images

"Statut apsolutno nije izašao iz okvira Ustava Srbije. Oni koji to tvrde, ili su, po pravilu, zlonamerni, ili uopšte nisu pročitali taj akt", rekao je Pajtić Radioteleviziji Srbije. On je kazao da Nacrt statuta ne predviđa da Vojvodina dobije zakonodavnu vlast, ali je naveo da je bilo takvog predloga u okviru Predloga Vlade Vojislava Koštunice 2005. godine za Ustav Srbije.

Pajtić je rekao da će Nacrt statuta imati podršku više od dve trećine poslanika u Skupštini Vojvodine, jer "apsolutno odražava volju ogromne većine građana Vojvodine koji žele da žive bolje".

"S obzirom na to stranke koje čine koaliciju u Vojvodini čine i koaliciju u republici, siguran sam da će taj statut imati parlamentarnu podršku i u Skupštini Srbije", kazao je Pajtić.

Istakao je da "nema razloga da se građani Vojvodine vređaju time što se optužuju za separatizam jer separatizma u Vojvodini nikad nije bilo niti će ga biti".

Pajtić je kazao da se u novom statutu ne odstupa od ustavnih okvira, već se koriste razvojni mehanizmi Ustava, poput pokrajinske svojine, osnivanja Razvojne banke, unapređenje infrastrukture i poboljšanja razvoja privrede i poljoprivrede.

Osvrćući se na rešenje kojim je predviđeno osnivanje međunarodnih predstavništava Vojvodine, Pajtić je kazao da tu nema "elemenata državnosti" jer sve evropske regije imaju zastupništva u Briselu, potrebna da konkurišu za evropske fondove.

"Ne postoji evropska regija koja nema predstavništvo u Briselu. Mi u ovom trenutku nemamo potrebe za tako nečim. Ali, u budućnosti kada Srbija bude član EU, ili stekne status kandidata, biće potrebe za tim iz ekonomskih razloga", kazao je Pajtić.

Ti ekonomski razlozi su, kako je reako, promovisanje privrednih, turističkih i kulturnih potencijala Vojvodine.

Dulić-Marković: Statut u okviru Ustava

I potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine Ivana Dulić-Marković rekla je večeras u Zrenjaninu da je nacrt statuta Vojvodine, "najbolje od onoga što je moguće izvući iz Ustava Srbije".

Učestvujući u raspravi na javnoj tribini organizovanoj u Gradskoj kući, ona je ocenila da nije bilo teško postići saglasnost većine političkih stranaka u Vojvodini o tekstu tog dokumenta.

"Okvir za statut je Ustav ali vi znate kako je Ustav prošao u Vojvodini", rekla je Dulić-Marković, koja je i potpredsednica G17 plus i kao najvažniji deo statuta označila povratak imovine lokalnim samoupravama i Vojvodini.

Šef poslaničke grupe "Zajedno za evropsku Vojvodinu", prof. dr Dragoslav Petrović je najavio da će nacrt statuta, posle javne rasprave biti izmenjen i da će argumentovane primedbe biti prihvaćene.

"Ako nešto nismo uspeli da uskladimo sa Ustavom, prihvatićemo takve primedbe ", rekao je Petrović, dodajući da rasprava "baš i nije dala argumente da je predlagač statuta 'negde preterao'".

On je naznačio da se među "spornim" odredbama navodi i to što je predviđeno da pokrajina za promociju privrednih, turističkih, obrazovnih i kulturnih potencijala, može da otvara predstavništva u drugim evropskim regionima.

"Mi u ovom trenutku nigde ne spominjemo diplomatiju", rekao je Petrović i dodao da Vojvodina sada ima saradnju sa šest evropskih regija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: