Fejsbuk: Javnost protiv neonacizma

Beograd -- Reakcija nadležnih na najavu desničarskih organizacija o održavanju marša 11. oktobra izostala je, ali su se protivnici takvog skupa organizovali na Fejsbuku.

Izvor: B92
Podeli

Ekstremno desničarske organizacije najavile su da će 11. oktobra na platou spred Filozofskog fakulteta u Beogradu održati "Srpski marš – marš za jedinstvo Srbije". Iako nije bilo reakcije državnih organa niti javnosti, protivnici takvih skupova odlučili su da akciju preduzmu na najpopularnijem svetskom sajtu za povezivanje ljudi - Fejsbuku.

Grupa neonacista okupljena oko organizacija "Krv i čast" i "Nacionalni stroj", čiji su neki članovi već osuđeni za raspirivanje nacionalne i rasne mržnje, planira da izvede novi marš u Beogradu.

Oni su na jednom od svojih sajtova najavili skup. Iako je reakcija u realnom svetu izostala, u virtuelnom se za samo 24 sata organizovalo više od 2.000 ljudi.

Naime, pojedini beogradski antifašistički aktivisti osnovali su akcionu grupu na Fejsbuku, koja poziva na suprotstavljanje šetnji nacista kroz Beograd.

"Moramo ih sprečiti u nameri da javno deluju i propagiraju fašističku ideologiju, pokušavajući da šire strah među svima koji ne dele njihove anticivilizacijske ideje, zasnovane na rasizmu i mržnji", stoji u pozivu kreatora grupe na Fejsbuku.

Podsetimo, 7. oktobra prošle godine (na rođendan Hajnriha Himlera) je u Novom Sadu takođe održan skup neonacista, kao i kontraskup antifašističkih nevladinih organizacija.

Došlo je i do sukoba kada su neonacisti napali kolonu građana koja se uputila ka Keju novosadske racije, a policija je intervenisala i uhapsila nekoliko desetina neonacista.

Komentare o ovome možete čitati i na Forumu B92, a više o mrežama poput Fejsbuka možete pronaći na stranicama rubrike Tehnopolis sajta B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu