Nikolićeva Srpska napredna stranka

Beograd -- Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić najavio je osnivanje stranke koja će se zvati Srpska napredna stranka.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Na konferenciji za štampu u Skupštini Srbije, Nikolić je rekao da će ta stranka nastupati kao opozicija, ali da na političkoj sceni Srbije neće imati neprijatelje, već političke suparnike. Nikolić je najavio da će naprednjaci biti most između Istoka i Zapada, kao i da je cilj stranke da u budućnosti oformi uniju sa Republikom Srpskom.

21. oktobra, osnivačkom skupštinom naprednjaka, politička scena Srbije dobiće još jednu stranku. Principi stranke nisu mnogo različiti od ostalih – svode se na očuvanje teritorijalnog integriteta, omogućavanje boljeg života građanima, ali i na vojnu neutralnost i saradnju sa Istokom i sa Zapadom.

Ipak, Tomislav Nikolić tvrdi da će naprednjaci nešto promeniti – stvoriće drugi blok u Srbiji koji će uvesti demokratiju kakvu Tadić nikada nije dozvolio.

"Mi želimo da se u Srbiji sukobljavaju ideje, a ne ljudi. Mi nećemo imati političke neprijatelje, imaćemo političke prijatelje i bićemo opozicija Borisu Tadiću. Srbiji su potrebna dva bloka i ubeđen sam da ćemo biti onaj drugi", rekao je on.

"Nastupamo kao opoziciona stranka režimu Borisa Tadića i ne vidimo razloga da bilo kada budemo u koaliciji sa Demokratskom strankom na republičkom nivou", rekao je on.

Nikolić je izjavio da je njegova nova stranka spremna da se stavi u funkciju odbrane haškog optuženika, lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

"Bez obzira što se sada tvrdoglavo ponaša i seče grane na kojima sedi, Vojislavu Šešelju poručujem da sam spreman da Srpsku naprednu stranku stavim u funkciju njegove odbrane", rekao je agenciji Beta Nikolić, doskorašnji zamenik predsednika SRS-a.

SRS: Nikolić otima

Potpredsednica radikala Gordana Pop-Lazić rekla je da je Tomislav Nikolić "otimanjem mandata radikalima počinio najmanje četiri krivična dela" i da SRS očekuje da "nadležni organi reaguju".

Pop-Lazićeva je na konferenciji za novinare navela da je Nikolić počinio "krivična dela krađe, prevare, uništavanja i otuđenja tuđe stvari, kao i zluopotrebe položaja".

Ona je rekla da "Nikolićevi ljudi" kontaktiraju sa odbornicima radikala po Srbiji i da traže da im se priključe.

Nikolić je rekao i da "Šešelj vrlo dobro zna da postoje segmenti njegove odbrane koje niko drugi ne može da uradi".

On je dodao da će Srpska napredna stranka imati negativan stav prema Haškom tribunalu i da ne vidi načina za nastavak saradnje, posle svega što se tamo dešava.

"Mi imamo toliko srpskog ponosa da kažemo - ili ćete od toga napraviti sud ili Srbija više u tome ne želi da učestvuje", rekao je Nikolić.

On je još rekao da svaki državljanin Srbije koji se nalazi u Haškom tribunalu zaslužuje da ga Srbija brani, prvenstveno Vojislava Šešelja.

Nikolić, koji je bio donedavni zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, posle sukoba sa liderom te stranke Vojislavom Šešeljom podneo je ostavku na sve stranačke funkcije.

On je, sa grupom poslanika, osnovao poslanički klub "Napred, Srbijo", nakon čega je isključen iz SRS-a, kao i svi koji su mu prišli.

SNS pre rata

U srpskoj istoriji već je postojala Srpska napredna stranka. Ona je bila jedna od četiri najvažnije političke stranke u Srbiji pre Prvog svetskog rata.

Tadašnja Srpska napredna stranka osnovana je u januaru 1881, oko grupe mladokonzervativaca okupljenih oko lista "Videlo".

Građani: Nikolić je jači

Prema rezultatima istraživanja, 53,2 odsto građana Srbije smatra da će Tomislav Nikolić preuzeti veći deo biračkog tela Srpske radikalne stranke.

Tako ne misli 18,7 procenata, a nikakav stav o tom pitanju nema 28,1 odsto građana, pokazuje istraživanje, koje je na reprezentativnom uzorku sproveo Stratedžik marketing za potrebe emisije TV B92 Stanje nacije.

Interesantno je da među onima koji su glasali na poslednjim izborima za radikale, čak 72,5 procenata onih koji misle da će Nikolić osvojiti birače SRS-a, ali uz napomenu da to ne znači da će oni izvesno tako i glasati ubuduće.

Prvi predsednik Srpske napredne stranke bio je Milan Piroćanac, ujedno premijer Srbije od 1880. do 1883. godine. SNS je došao na vlast uz podršku kneza Milana Obrenovića i sprovodio je liberalne reforme.

U prvo vreme bili su u savezništvu sa radikalima, ali su brzo ušli u sukob i oko vlasti i oko političkih načela. Stranka je donela napredne zakone o prosveti, sudovima, političkim strankama, Narodnoj banci i stajaćoj vojsci.

Lider naprednjaka do 1898. godine i premijer od 1884. do 1887. godine bio je Milutin Garašanin.

Posle pada vlade naprednjaka Stojana Novakovića 1896. godine, Srpska napredna stranka se raspala i deo se utopio u radikale Nikole Pašića.

Stranku je obnovio Stojan Novaković 1906. godine i bila je u opoziciji, sa nevelikim brojem poslanika, izuzev u kratkom periodu tokom krize zbog aneksije Bosne i Hercegovine, kada je Novaković sastavio vladu nacionalnog jedinstva.

U programu Napredne stranke iz 1889. godine stoji da njeni članovi "ostaju i dalje verni načelu napretka srpskog", kao i "da radnja i borba za srpski narod znači da se radi za samostalnost, uskrs i jedinstvo Srba".

Tadašnja stranka je smatrala da se "za samostalnost Srba ne može raditi uspešnije nego u punoj slozi sa prosvetom i obrazovanošću svetskom, a pazeći uvek narodne potrebe i na velike interese budućnosti srpske".

Načelo naprednjaka je bilo i ostvarivanje "pravedne aspiracije naroda srpskog i da u pogledu Balkanskog poluostrva za Naprednu stranku vredi i dalje načelo: Istok istočnim narodima".

Posle Prvog svetskog rata, naprednjaci su zajedno sa samostalcima, liberalima, jednim delom radikalskih prvaka i delovima srpskog i hrvatskog krila Hrvatsko-srpske koalicije, učestvovali u stvaranju Demokratske stranke Ljubomira Davidovića.

"Ni sledbenici ni nastavljači"

U političkoj istoriji naprednjaci su bili partija elite i bogatih ljudi, i ti naprednjaci, prema mišljenju predsednika Naprednog kluba, istoričara Čedomira Antića, nemaju nikakve sličnosti sa novom strankom Tomislava Nikolića.

Istoričar Čedomir Antić, koji je osnovao Nepredni klub, upravo u tim detaljima vidi razliku između tadašnjih i sadašnjih naprednjaka.

"Kada je reč o idejama i ideologiji, mislim da je reč o nespojivim konceptima i mislim da Nikolić i njegova grupa, po svemu što su do sada radili, ne mogu biti ni sledbenici ni nastavljači", kaže on.

"To je zato što, za razliku od Narodne radikalne stranke, koja je zastupala ideje narodnjačke i socijalističke, Srpska napredna stranka, u vreme kada je osnovana, početkom 1881. godine, ona je bila jedna reformska konzervativna stranka, koja je težila da Srbiju unapredi i modernizuje", kaže on.

"Nisam imao prilike da vidim da je Nikolić, ni kao zamenik predsednika Srpske radikalne stranke ni kao potpredsednik vlade, druge vlade Mirka Marjanovića, bio na tim pozicijama", rekao je Antić.

Marković: Bez sličnosti

Istoričar Predrag Marković ocenio je da Srpska napredna stranka Nikolića nema sličnosti sa istoimenom strankom iz vremena vladavine Obrenovića.

"Srpska napredna stranka bila je elitistička partija, koju su činili intelektualci i bogati ljudi tog vremena. Bila je dvorska stranka i nije imala uporište u narodu", kazao je Marković agenciji Beta.

On je naveo da je socijalna struktura tadašnje Srpske napredne stranke i one koju osniva Tomislav Nikolić - potpuno drugačija. "Samim tim, između dve stranke nema sličnosti", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, najviše sličnosti sa Srpskom naprednom strankom iz doba Obrenovića danas ima stranka G17 plus, jer je vezana za aparat vlasti.

Marković je rekao da su u Srpskoj naprednoj stranci bili Ilija Garašanin i Stojan Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu