Šešelj o Nikoliću pred Tribunalom

Hag, Beograd -- Vojislav Šešelj odrekao se dojučerašnjih saradnika Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića i tokom rasprave u sudnici Haškog tribunala.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Sekretarijat suda odbio je da finansira dolazak Šešeljevih pravnih savetnika u Hag jer sumnja da se vreme za pripremu odbrane koristi za usaglašavanje političke strategije Srpske radikalne stranke.

Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti preneo je sumnju sudske administracije da se telefonski razgovori i kontakti Šešelja i njegovih pravnih savetnika Zorana Krasića i Slavka Jerkovića ne odnose na proces koji se vodi.

Sudija je dodao da "bi bilo nezamislivo i da ne bi služilo na čast Tribunalu da se njegov budžet koristi za finansiranje političkih aktivnosti". A do zaključka da se nešto slično događa u sudu su došli analizirajući nedavne izjave Tomislava Nikolića.

"Čini se da je gospodin Nikolić u medijima rekao da ste mu, kada je sa vama razgovarao, davali telefonom politička uputstva. Pretpostavljam da je na osnovu toga Sekretarijat postavio to pitanje", rekao je sudija Antoneti.

Na pominjanje Nikolića, Šešelj kao da je jedva čekao.

"Ja obavljam te razgovore (sa savetnicima), možda ponekad promakne i neka opaska o vremenskim prilikama itd... ko to sad može da ustanovi? Niko. Međutim, ima jedan novi momenat. Bivši šef tima za moju odbranu, Tomislav Nikolić, koga su u međuvremenu neke zapadne obaveštajne službe vrbovale da pokuša da rastura SRS... po nečijem nalogu sad daje izjave kako sam ja preko tog telefona davao i neke političke sugestije", rekao je Šešelj.

Šešelj je dodao da su istupi Nikolića u Beogradu koordinirani sa inicijativom Tužilaštva da mu se nametne branilac. Sudu je preporučio da Nikolića ili dovede kao svedoka ili da njegove izjave odbaci.

"Da li je to istina ili nije to je sada teško ustanoviti ali, u principu, takvom čoveku koji izgubi svaki moralni kriterij, ništa se na reč ne sme verovati... Ja ću, gospodine predsedavajući, da budem do kraja iskren. Mene je sramota, velika me je sramota, što je Tomislav Nikolić godinama uživao moje neograničeno poverenje, čak toliko poverenje da sam mu omogućio da bude šef tima za pomaganje moje odbrane sve ove godine", rekao je Šešelj.

Na zahtev sudije Patricije Latanci da se prestane debata o Tomislavu Nikoliću jer "on nije više član tima odbrane, s njim je gotovo na ovom sudu", Šešelj je rekao da se slaže.

"Ja se slažem da je s njim gotovo u svakom pogledu i o njemu neću više razgovarati", rekao je Šešelj.

Tokom iste rasprave Šešelj je obavestio sudije i da se odriče usluga Aleksandra Vučića, dojučerašnjeg pravnog savetnika

"Ja sam Aleksandra Vučića opozvao kao svog pravnog savetnika jer više u njega nemam poverenje", rekao je i dodao da tu funkciju preuzima Boris Aleksić, inače narodni poslanik.

Tužilaštvo haškog tribunala koje se ranije žalilo na probleme sa svedocima zbog "uznemiravanja i zastrašivanja" i danas se usprotivilo zahtevima Šešelja da mu budu obelodanjena sva njihova imena i slučajevi kada su oni bili ugroženi, koji su navedeni u zahtevu Tužilaštva da mu se nametne branilac.

Lider SRS optužen je za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se 23. februara 2003. dobrovoljno predao Tribunalu, a 25. marta iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Raskol u Srpskoj radikalnoj stranci bila je tema emisije “Stanje nacije“ na TV B92, dok je izlaganje Vojislava Šešelja u Hagu emitovano u emisiji “Proces TV“ u 21 sat na Info kanalu B92.

Nikolić odbacuje Šešeljeve optužbe

A na Šešeljeve optužbe da su ga vrbovale strane službe, Tomislav Nikolić u izjavi za B92 odgovara da je kontakt sa službama bezbednosti imao upravo Vojislav Šešelj.

Nikolić je u emisiji “Stanje nacije“ na televiziji B92 rekao da se on sa tim, kako ih je nazvao, patriotama iz službi bezbednosti nije sretao, kao i da ih je nedugo po Šešeljevom odlasku u Hag obavestio da ga izveštaji koje su svakodnevno slali ne zanimaju.

Napustili sednicu zbog mandata

Poslanici Srpske radikalne stranke napustili su danas sednicu Skupštine Vojvodine u znak protesta što predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši nije konstatovao ostavke trojice sada već bivših članove te partije koji su se priklonili Tomislavu Nikoliću.

Egereši je u obrazloženju naveo da su dvojica od trojice navedenih poslanika u međuvremenu povukli ostavke i da bi spornu situaciju trebalo najpre da razmatra Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

“Pre bih umro nego svedočio pred Hagom protiv Šešelja“, kaže Nikolić.

I pored ovakvog, najnovijeg izraza odanosti prema bivšem šefu stranke, Tomislav Nikolić ipak žestoko odgovara na Šešeljeve optužbe da su ga starni obaveštajci vrbovali da razbije SRS.

Nikolić otkriva da je, kako tvrdi, upravo Šešelj godinama gradio političku karijeru uz pomoć Državne bezbednosti.

“Po odlasku Vojislava Šešelja nekoliko dana stizali su izveštaji nalik onima iz Laufera, pa sam rekao da me to ne interesuje. Ja ne poznajem nikoga i ni sa kim nisam. Vojislav Šešelj je imao tajne izveštaje od patriota u DB-u koji su ga upozoravali kada nešto ne valja, nije kako treba, ponekad na lažan trag i sve je to prestalo njegovim odlaskom u Hag“, kaže Nikolić.

On tvrdi da je do sukoba u stranci došlo samo zbog toga što, kako kaže, Šešelj nije razumeo potrebu za modernizacijom stranke i nove okolnosti u Srbiji posle 5. oktobra.

On veruje da će veći broj članova partije ali i birača, ipak, preći na njegovu stranu.

“Ne vidim zašto bi se ljudi opredeljivali za nešto što je sahranjeno, umrlo je. Tako da ja mislim da SRS ako nastavi ovako da se obračunava sama sa sobom i da gubi svoje najaktivnije ljude, na isti način će da ostane i bez birača“, kaže Nikolić.

I pored svakodnevnih međusobnih razmena teških uvreda i optužbi, Nikolić i dalje smatra da bi bilo najpravičnije da se Šešelj vrati u Srbiju i u, kako je rekao, pravičnoj borbi koju vodi u Tribunalu, nudi mu svoju, ali i pomoć Božidara Delića i Aleksandra Vućića.

Aleksandar Vučić koji je nedavno najavio da se na neko vreme povlači iz javnog života, za B92 nije želeo da komentariše uvrede koje mu je Šešelj uputio iz Haga.

Todorović: SRS će tražiti mandate

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ponovio je da će SRS u skladu sa Ustavom i zakonom tražiti da im se vrate poslanički mandati.

Na pitanje novinara da li će poslanici SRS-a opstruisati rad parlamenta dok se to ne reši, Todorović je rekao da poslanici radikala ulažu maksimalne napore da budu kooperativni i čine sve kako bi Skupština Srbije što pre krenula da radi.

"Mi jedva čekamo da počne Skupština Srbije i da damo primedbe koje imamo na bitne zakone koji treba da se nađu na narednoj sednici", kazao je Todorović navinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo da se u medijama pojavljuju naslovi da SRS sprečava Srbiju da dođe na "belu šengensku listu", a da je set tih zakona stigao u Skupštinu Srbije.

"To su pokušaji da se problemi vladajuće koalicije skrenu na drugu stranu. Mi ćemo postupati samo u skladu sa zakonom i ustavom", rekao je šef poslaničke grupe radikala.

On je kazao da je na današnjim konsultacijama skrenuo pažnju da SRS nije zadovoljna izveštajem MUP-a o dešavanjima na mitingu radikala i da će odluku o daljim postupcima po tom pitanju doneti stranački organi, kao i da će javnost o njima biti obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu