Sednica Skupštine Vojvodine

U Skupštini Vojvodine danas se održava prva sednica u novom sazivu posle konstitutivne. Ivana Dulić izabrana za potpredsednicu Izvršnog veća.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 23.09.2008.

14:49

Default images

Poslanički klub "Napred, Srbijo" formiralo je šestoro poslanika, među kojima je i potpredsednik vojvođanske skupštine i doskorašnji šef novosadskih radikala Igor Mirović. Radikali su osporili mandate dela odbornika koji su napustili SRS i prešli u novoformirani klub s obrazaloženjem da su za troje njih, pre desetak dana, predate blanko ostavke.

Pošto je dvoje njih u međuvremenu povuklo ostavku, predsednik skupštine Šandor Egereši je rekao da će se o tim ostavkama raspravljati na narednoj sednici posle čega su radikali napustili sednicu.

“Došlo je do grubog kršenja poslovnika i odluke o izboru poslanika. Mi upozoravamo da ne može više ovako da se oglušava o zakonske regulative jer se ovako dovodi u pitanje princip demokratije i samih izbora. Čemu izbori ako će se ovako postupati“, kaže Milorad Mirčić iz SRS-a.

Članovi novoformiranog kluba "Napred, Srbijo" potvrđuju da je trenutno njih šestoro napustilo poslaničku grupu Srpske radikalne stranke i prešlo u novoformirani klub.

Oni takođe očekuju izjašnjavanje nadležnih odbora i same Skupštine o njihovom prelasku u novoformirani klub.

“Ja verujem da će se ovo pitanje razjasniti u narednih nekoliko nedelja i ne vidim potrebu da se oko toga diže posebna fama. Ovi odbornici nisu prešli zbog mandata i novca, već zbog želje da učestvuju u formiranju jedne nove političke stranke“, rekao je Igor Mirović.

Osim rasprave o mandatima, Skupština je danas na mesto potpredsednika pokrajinskog Izvršnog veća izabrala Ivanu Dulić Marković koja je rekla da je prihvatila ponudu jer želi aktivno da učestvuje u razvoju Vojvodine.

Ona je ovu ponudu odbila pre oko dva meseca rekavši da ne želi da sedi u vlasti sa socijalistima, ali sada kaže da se situacija promenila jer su se radikali raspali, LDP je ušao u vlast sa socijalistima, a kaže i da je važno to što su socijalisti, što je nju iznenadilo, podržali predlog novog Statuta Vojvodine.

Nova potpredsednica IV Vojvodine

Predsednica Pokrajinskog odbora G17 plus Ivana Dulić-Marković izabrana je za novu potpredsednicu Izvršnog veća Vojvodine.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić je, na sednici Skupštine Vojvodine, u obrazloženju naveo da je do promene u sastavu izvršnog organa došlo zbog ostavke Jana Saboa, takođe iz G17 plus, koji je otišao na novu dužnost u republičkoj vladi. Sabo je, pored funkcije potpredsednika Izvršnog veća, bio i na čelu resora za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju.

Ivana Dulić-Marković će istovremeno biti na čelu Pokrajinskog sekretarijata za regionalnu i međunarodnu saradnju, koju je svega nekoliko meseci vodila Jadranka Beljan-Balaban, a njoj je pripao resor lokalne samouprave i međunarodne saradnje, koji je imao Sabo.

Predsednica vojvođanskog ogranka G17 plus je još ranije bila predložena za potpredsednicu Izvršnog veća Vojvodine, ali je sama odbila ponudu ne želeći da se nađe u istoj vladi s predstavnicima Socijalističke partije Srbije.

Sada je, prema sopstvenom kazivanju, promenila odluku pošto su socijalisti prihvatili Nacrt statuta Vojvodine, koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi.

Poslanici Skupštine Vojvodine prihvatili su i imenovanja novih zamenika pokrajinskih sekretara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: