Kriv za pokušaj ubistva policajca

Uroš Mišić osuđen je na 10 godina zatvora za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici 2. XII 2007.

Izvor: B92

Petak, 19.09.2008.

10:15

Default images

Dvadesetogodišnji Uroš Mišić osuđen je pred Okružnim sudom u Beogradu zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića 2. decembra 2007. godine na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda-Hajduk Kula. Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo da Mišiću bude izrečena zakonska kazna za pokušaj ubistva.

Sudsko veće je ocenilo da je napad na Trajkovića, koga je Mišić napao upaljenom navijačkom bakljom, pokušavajući da mu je ugura u usta, predstavljao "linč službenog lica", pošto Trajković nije dao povoda za napad.
Uroš Mišiæ (1988) iz Beograda osuðen zbog pokušaja ubistva policajca (FoNet, arhiva)
Sudija je ocenio da postoje dokazi i snimci koji pokazuju da je Mišić pokušao ubistvo i da je Trajkoviću gurao upaljenu baklju pod jaknu i pokušao da mu je stavi u usta, što sud smatra monstruoznim.

Okrivljeni Mišić je tokom procesa rekao da mu je žao, kao i da je mislio da je žandarm takođe navijač, što je sud odbacio, uz pitanje - "Da li to znači da svako može da bude napadnut?".

Onog trenutka kada je sudija izgovorio: "10 godina zatvora", Mišićevi drugovi su napustili sudnicu uz povike: "Sram vas bilo!", "Koliko ste para dobili za ovo?" i "Klošari jedni!". Posle ovoga policija je grupu mladića zadržala i legitimisala.

Mišićev advokat, Jugoslav Tintor, rekao je da je presuda sramna i skandalozna i da sumnja da je MUP montirao proces. Mišić će prema odluci suda ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude, a pravo žalbe ima u roku od 15 dana.

Inače na zidu preko puta ulaza u zgradu suda bio je ispisan grafit - Sloboda za Uroša Mišića. Zbog učestvovanja u prebijanju Trajkovića na toj utakmici, dvojica navijača "Crvene zvezde" osuđena su 5. septembra, u Drugom opštinskom sudu, na zatvorske kazne.

Miloš Zimonja je osuđen na godinu dana i osam meseci zatvora, a Slaviša Drakul na godinu dana zatvora, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Zbog nereda na toj utakmici, u Drugom opštinskom sudu u toku je dopuna istrage protiv generalnog sekretara FK "Crvena zvezda" Zorana Damjanovića, direktora stadiona Miodraga Ćorovića, komesara za bezbednost stadiona Novice Mijuškovića i delegata FSS na toj utakmici Radeta Popovića.

Damjanoviću, Ćoroviću, Mijuškoviću i Popoviću na teret se stavlja krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", zbog sumnje da nisu preduzeli sve mere i aktivnosti za sprečavanje nereda na stadionu u toku utakmice.

Šoštar: Zakon na papiru dobar

Podsetimo, prema Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, donetom pre pet godina, svakom navijaču koji pravi nerede na sportskim događajima preti kazna zatvora od tri meseca do pet godina.

Aleksandar Šoštar, pomoćnik ministra za sport i omladinu, izjavio je za B92 da je sadašnji zakon dobar i da je usklađen sa konvencijom Savet Evrope.

“Mi, na papiru, zaista imamo dobar zakon. On se, međutim, do kraja ne primenjuje na način na koji bi trebalo, zbog vremena koje je za nama. Bitno je da se zakon do kraja primenjuje, ali to prevazilazi okvire Ministarstva sporta. U najvećem broju slučajeva, policija uradi svoj posao, privede izgrednike, ali onda dolazi do odugovlačenja, verovatno i zbog toga što postoji veliki broj takvih predmeta“, ukazao je Šoštar.

On kaže i da je saradnja Ministarstva sporta sa ministarstvima policije i pravde dobra, a da je uloga Ministarstva omladine i sporta u prevenciji i edukaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: