Mogu li udžbenici da budu besplatni

Beograd -- Država mora da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce, smatra predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Osnov za tu ideju Mićunović nalazi u Ustavu Srbije, koji propisuje da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. Mićunović je već dobio podršku od ministra prosvete Žarka Obradovića.

Dragoljub Mićunović najavljuje da će podneti inicijativu Ustavnom sudu, koji bi ocenio da li je država u obavezi da obezbedi udžbenike za sve osnovce.

"Samo odobreni udžbenici"

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je da se u svim razredima osnovne škole mogu koristiti samo oni udžbenici koji imaju odobrenje za upotrebu u nastavi.

U saopštenju se ističe da su pojedini članovi Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije štampali, distribuirali i prodavali po školama deo udžbenika za školsku 2008/2009. godinu na sopstvenu odgovornost, pre dobijanja rešenja ministarstva prosvete.

Dodaje se da je kompletan spisak udžbenika koji imaju odobrenje za korišćenje dostupan na sajtu ministarstva prosvete.

On navodi da bi time država doprinela smanjenju nejednakosti među decom.

"S jedne strane, ja sam video tu protivrečnost u Ustavu i zakonima i u praksi. U Ustavu, član 71, stoji da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno. E sad, ako je nešto obavezno, ne možete ga ne učiniti besplatnim, i zato to i stoji", objašnjava Mićunović.

Inicijativu podržava i ministar prosvete Žarko Obradović, koji kaže da je trenutna situacija na tržištu udžbenika neprihvatljiva.

“Ono što ja kao ministar primećujem, udžbenika ima i cena im je visoka i mora da se plati. Ja bih voleo da udžbenika ima, da udžbenici budu besplatni i da to bude deo obrazovnog sistema u Republici Srbiji“, kaže Obradović.

Mićunović je podršku za inicijativu dobio i u Demokratskoj stranci, ali demokrate glavni problem za realizaciju vide u pronalaženju finansijskih sredstava.

"Kad sam ja to prvi put izneo, u vrhu DS-a je dočekano kao dobra ideja, jer hoćemo socijalno odgovornu vladu, hoćemo socijaldemokratsku stranku. Onda je došlo do izračunavanja koliko bi to koštalo i onda se pokazalo da košta i preko 30 miliona evra, pa to je veliki novac, odakle taj novac i tako dalje...", kaže Mićunović.

U Ministarstvu finansija nisu želeli da kažu ima li u budžetu novca kojim bi se finansirala kupovina knjiga za osnovce.

I pored svih teškoća, Dragoljub Mićunović najavljuje pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom, a najavljuje i razgovore sa ministrima i premijerom.

strana 1 od 101 idi na stranu