Usvojen statut grada Novog Sada

Novi Sad -- Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su večeras novi statut Grada, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Izvor: B92
Podeli

Za statut je glasao 41 odbornik, od ukupno 78 koliko ih ima u novosadskom parlamentu, ali u tajnom glasanju nisu učestvovali odbornici opozicione Srpske radikalne stranke i koalicije "Zajedno za Vojvodinu", koja je deo vladajuće koalicije u Novom Sadu.

Iako je glasanje za novi statut grada bilo tajno, prisutni u sali videli su da odbornici Srpske radikalne stranke i koalicije "Zajedno za Vojvodinu" nisu ni glasali, pošto se nisu odazivali na pojedinačne pozive glasačke komisije.

To navodi na zaključak da je statut usvojen glasovima liste "Za evropski Novi Sad" koju čine DS i G17 plus, ali i glasovima opozicionih odbornika iz grupe građana "Maja Gojković" i koalicije DSS-Nova Srbija.

Koalicija "Zajedno za Vojvodinu", koju čine LSV i SPO, imala je primedbe na to da pojedina ovlašćenja gradonačelnika iz statuta izlaze iz okvira Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Mi smo i ranije rekli da ćemo podneti amandmane, da vidimo da li ima većine. Ono što je važno je da mi nismo glasali protiv, zato što naša koalicija nikada nije bila i neće biti neko ko vrši opstrukciju grada Novog Sada", rekao je predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, inače član LSV-a.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić ocenio je, međutim, da je usvajanje statuta dobra stvar za Novi Sad i odbacio mogućnost da neslaganje koalicionih partnera oko statuta znači da je došlo do krize u vladajućoj koaliciji.

Pavličić je naveo da namera statuta nije da mimo zakona poveća nadležnosti gradonačelnika, već da uvede kontrolne mehanizme i podelu odgovornosti.

"Odgovornost gradonačelnika je velika. On je izvršilac budžeta i mora da ima kontrolne mehanizme, kako bi mogao da reaguje u slučaju da primeti neku nezakonitost ili nepravilnost. Nismo uveli nikakve nove nadležnosti, već smo imali jednistven stav radne grupe i o tome da je odgovorno čitavo Gradsko veće kao kolektivan organ, a ne samo gradonačelnik, jer to nije ni prirodno", smatra Pavličić.

Novosadska skupština na ovaj način izbegla je mogućnost uvođenja prinudne uprave, koja je pretila u slučaju da do 15. septembra nije usvojen novi statut grada.

Koalicioni partneri ranije tokom zasedanja postigli su dogovor oko druge sporne tačke u statutu, odnosno, lista "Za evropski Novi Sad" prihvatila je inicijativu da se ne ukida gradska opština Petrovaradin, iako je takvo rešenje bilo predloženo u prvoj verziji.

Info

Sunovrat američke berze

Vašington -- Predstavnički dom Kongresa odbacio je plan pomoći od 700 milijardi dolara, namenjen stabilizaciji američkog finansijskog tržišta.

Svet utorak 30.09. 19:28 Komentara: 41
strana 1 od 852 idi na stranu