Nikolić nije više u SRS-u

Tomislav Nikolić izjavio da je napustio SRS i da će osnovati svoju partiju. SRS saopštila da je Nikolić i 17 poslanika isključeno.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2008.

00:27

Default images

Nikolić je napustio sednicu Centralne otadžbinske uprave SRS-a posle ćega je novinarima rekao da očekuje da će mu se pridružiti mnogi iz redova SRS-a, kao i da će nova partija biti zasnovana samo na "normalnoj ideologiji SRS-a". Potpredsednica SRS-a Gordana Pop-Lazić izjavila je da su Tomislav Nikolić i 17 poslanika sa kojima je formirao poslanički klub - isključeni iz stranke.

Tomislav Nikolić i 17 poslanika iz njegovog poslaničkog kluba nisu više članovi Srpske radikalne stranke. Odluka je doneta na sednici Centralne otadžbinske uprave koju su pre glasanja napustili Nikolić i njegovi sledbenici.

I pored velikih očekivanja da će se današnjim danom znati i kojoj struji se priklonio generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić, veliki broj novinara, ali i same radikale, razočarala je činjenica da se Vučić na ovom sastanku nije pojavio.

Tomislav Nikolić očekuje da se i Vučić, posle odluke Centralne otadžbinske uprave javno izjasni kojoj struji pripada.

Tročasovna sednica Centralne otadžbinske uprave počela je čitanjem pisma predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja iz Haga.

Pismo je čitala potpredsednica Gordana Pop-Lazić, a nakon toga je usledio gromoglasni aplauz.

To je bio dovoljan znak, kako kaže Tomislav Nikolić, da je odluka o njemu i njegovim poslanicima već doneta.

Ipak, usledio je tajac jer niko od prisutnih nije želeo da govori na tu temu. Nakon što je Nikolić zatražio reč i saopštio svoje stavove o situaciji u radikalima, usledili su govori, odnosno, kako tvrdi Tomislav Nikolić, optužbe na njegov račun – da je agent stranih obaveštajnih službi i da je iz stranke istupio na nagovor tajkuna.
Nikolić je ubrzo napustio sednicu, a pridružili su mu se poslanici koji uz njega ostaju.

Osim njih, odluku da napusti stranku doneo je i šef novosadskih radikala Igor Mirović, najavljujući da će ostavku podneti večeras.

Napuštanje sastanka glavnog odbora stranke Nikolić je protumačio kao način da se prekine beskrajna svađa.

“Izgovorene su teške reči na sednici, za noć sam postao najgori čovek na svetu, sve je to orkestrirano, pripremljeno“, rekao je Nikolić.
Nikoliæ posle napuštanja sednice Centralne otadžbinske uprave SRS-a (Tanjug)
Na pitanje novinara ko je najoštrije govorio, Nikolić kaže da su to “oni koji su mu iz srca ispali, oni koje je odgajao kao radikale“.

“Oni su bili najgori. Tu su ljudi koji uopšte ne znaju šta je Srpska radikalna stranka, a usuđuju se da procenjuju da li sam ja pogazio program koji smo pravili zajednički Vojislav Šešelj i ja. Nisam srećan danas, ali čini mi se da ću da porastem jedno santimetar ili dva, toliko tereta sam nosio ovih dana na sebi“, rekao je Nikolić.

Posle Šešeljevog pisma, i odluku o isključenju Nikolića i ostalih njemu bliskih članova radikala uz aplauz ostalih članova pročitala je Gordana Pop-Lazić.

“Glasanje se završilo tako što je Centralna otadžbinska uprava jednoglasno odlučila da iz Srpske radikalne stranke isključi Tomislava Nikolića i sve one članove Centralne otadžbinske koji su prišli odmetničkoj grupi. Želimo da uputimo jednu poruku celokupnoj srpskoj javnosti: Srpska radikalna stranka uverava javnost da će posle ovog udara od strane onih koji prodadoše veru za večeru izaći još jača“, poručila je ona.

Za Srpsku radikalnu stranku ovakva odluka dovoljna je da se poslanički mandati vrate radikalima, što potvrđuje i potpredsednik Dragan Todorović.

“Na izborima 2008. godine izašla je Srpska radikalna stranka, Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj je osvojila 78 mandata, to pripada Srpskoj radikalnoj stranci i mislim da ćemo uspeti da se izborimo, normalno kroz legitimne i legalne procese“, rekao je Todorović.

Ipak, novinari, ali i Šešeljevi i Nikolićevi simpatizeri ostali su bez jednog ključnog detalja – bez stava generalnog sekretara Aleksandra Vučića.

Svi su očekivali njegov dolazak, čak je i početak sednice Centralne otadžbinske uprave pomeran, ali njega nije bilo.

I pored toga, Nikolić nastavlja da poziva Vučića da mu se pridruži.

Nikolić: Svako svojim putem

Ranije danas, doskorašnji zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, sada šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da su on i 17 poslanika sednicu napustili pre glasanja o isključenju, da daljim učešćem ne bi doprineli da se sastanak pretvori u "beskrajnu svađu".

"Nama nije mesto ovde. Mi ćemo ići svojim putem, a Srpska radikalna stranka svojim", rekao je Nikolić novinarima ispred sedišta SRS-a.

Nikolić je kazao da su na sednici izgovorene teške reči. Rekao je da je na sednici pročitano pismo koje je lider radikala Vojislav Šešelj poslao iz Haga i da su nakon toga usledile "teške reči" na njegov račun i na račun poslanika koji su formirali poslanički klub "Napred, Srbijo".

Nikolić je rekao da su ga optužili da je "agent stranih obaveštajnih službi", "sluga" i da je "izdao" Vojislava Šešelja. Nikolić je još rekao da će već od naredne nedelje početi sa formiranjem nove političke partije, da još nije određeno ime te stranke, ali da će to biti partija moderne desnice, koja će se zalagati i za saradnju sa EU i sa Rusijom i za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

On je rekao da u novu stranku neće zvati nikoga posebno od dosadašnjih članova SRS-a, već da će poziv uputiti "svim građanima Srbije" čim narednih dana stranka bude formirana.

Zajedno sa Nikolićem, kako je sam rekao, sa sednice Centralne otadžbinske uprave, sednicu je napustilo dvadesetak članova te uprave, među kojima i poslanici Jorgovanka Tabaković i Božidar Delić.

Nekoliko desetina pristalica SRS-a koji su se okupili ispred sedišta stranke dočekalo je Nikolića pre sednice aplauzom, a pojedini su mu uzvikivali "izdajnik".

Šešeljev poziv na doslednost

Lider radikala Vojislav Šešelj poslao je pismo članstvu stranke u kome ih poziva da ostanu dosledni izvornoj ideologiji SRS-a.

Uoči sednice Centralne otadžbinske uprave on je pozvao članstvo da se odupru, kako stoji u pismu, ideologiji koju određuju Brisel, Vašington, strane ambasade u Beogradu i oligarsi Mišković i Beko.

U pismu u kome, inače, nijednom ne pominje ime Tomislava Nikolića, Šešelj kaže da već godinama upozorava da strane obaveštajne službe ne miruju i da je to u najvećoj meri dovelo do sukoba dveju ideologija - slobodarske ideologije Srpske radikalne stranke protiv ideologije vazalnog odnosa.
Lider radikala Vojislav Šešelj poslao iz Haga pismo èlanstvu stranke (FoNet, arhiv)
Šešelj u pismu još kaže da se nikada neće pomiriti sa onima koji otimaju Kosovo i Metohiju i kako navodi, rastaču nam zemlju.

"Ne može biti pomirenja između mene i marionetsko-izdajničke grupe koja želi da promeni ideologiju stranke u trenutku kada nam ubijaju ljude na demonstracijama, isporučuju srpske glave, a Evropska unija nastavlja da postavlja nove uslove i zahteva izvršenje novih naloga koji vode ka urušavanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta", piše Šešelj.

"To rade upravo sada, na glup i primitivan način, ne uviđajući u svojoj pohlepi da je Rusija ponovo stala na noge i da želi da pomogne Srbiji. I upravo sada, kada je trebalo pojačati napore za oslobođenje Srbije, oni hoće da promene ideologiju stranke koja se očuvala i u težim okolnostima. U tome nikada neće uspeti, ideologija Srpske radikalne stranke je besmrtna", navodi Šešelj u pismu.

Na kraju pisma Šešelj kaže da ne želi da govori o onima koji uništavaju ideologiju srpskog nacionalizma i citira Eshila koji kaže: "Nikada ne bih menjao svoju muku za njihov slugeranjski posao".

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović kaže da "više od 100 opštinskih odbora podržava SRS i predsednika Vojislava Šešelja".

"Šešelj ne shvata da život teče"

Šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da će osnovati novu stranku kojoj će najbliže biti DSS i NS.

Nikolić je rekao da trenutno postoje dve Srpske radikalne stranke, a da će posle današnjeg sastanka Centralne otadžbinske uprave ostati samo jedna, ona odana Vojislavu Šešelju. On je kazao da nije u ličnom sukobu sa Šešeljom, niti želi da bude u sukobu sa čovekom koji se nalazi u Hagu i koji tamo brani ne samo svoje nego i srpske nacionalne interese.

"SRS se deli na jedan deo koji smatra da je stranka stigla do zida i drugi deo koji ne shvata potrebe današnjeg vremena i Srbije, i koji se učaurio u neke ciljeve neostvarene već 18 godina. SRS je i jedno i drugo, a od danas će postojati samo onaj deo koji je ostao uz Šešelja", rekao je Nikolić za RTS.

"Šešelj ne shvata da život teče dalje. Srbija ima ogromne probleme koje ne može da reši tako što će da čeka. Da je do ličnih sukoba, ja bih odavno povukao ovaj potez zato što sam na udaru više meseci i to se tako sistematski nastavlja", rekao je Nikolić.

Na pitanje kome pripadaju poslanički mandati, doskorašnji zamenik predsednika SRS-a i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije rekao je da sadašnji šef poslaničke grupe Dragan Todorović osporava mandate poslanika koji su prišli njegovom klubu, ali da se to osporavanje zasniva na nepoznavanju Ustava.
On je kazao da će prisustvovati sastanku Centralne otadžbinske uprave, ali da ne zna ko će mu predsedavati.

"Bitno je šta ćemo jedni drugima na sednici reći, ja ću im reći šta mislim. A njih pozivam da kažu ono što se govori na opštinskim odborima, neka mi kažu koja je to ideologija o koju sam se ogrešio", kazao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Šešelj je pogrešio što je predsednička ovlašćenja odmah preneo na Dragana Todorovića i samim tim isključio generalnog sekretara Aleksandra Vučića.

"Mislim da je to konačno i mislim da je to odvojilo Vučića od te grupe ljudi. Nezamislivo je da Todorović bude predsednik stranke u kojoj je član Vučić. Vučić ima nivo iznad toga. Ja sam mu uputio otvoreni poziv da pravimo zajedno stranku, od ponedeljka moramo da je pravimo", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da ne može da zamisli vladu u kojoj bi njegova stranka, kojoj još nije smislio ime, biti sa Demokratskom strankom i G17 plus, a da kao partnere vidi Demokratsku stranku Srbije i Novu Srbiju jer ih, kako je naveo, "trenutno ništa ne deli".

Na pitanje kakav će biti njegov odnos sa Šešeljem kada se vrati iz Haga, Nikolić je rekao da očekuje da će mu dobacivati ružne reči u Skupštini.

Blagojević: Potencijal Nikolićeve stranke

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević ocenio je danas da će rejting Srpske radikalne stranke i buduće partije čije je osnivanje najavio Tomislav Nikolić zavisiti od politike koju svaka od tih stranaka bude vodila.

Blagojević je izjavio da će to zavisiti i od toga ko će stati uz Nikolića, a takođe i od načina na koji će se stvari događati na lokalnom nivou "jer su za dobijanje podrške potrebni, pre svega, ljudski resursi".

Buduća partija Nikolića ima veliki potencijal, smatra Blagojević, ocenjujući da će podrška SRS-u zavisiti i od onih koji ostanu u stranci i od buduće politike radikala.

"Ukoliko se SRS opredeli za svojevrsnu ekstremizaciju, oni će sami sebi limitirati veličinu biračkog tela jer u Srbiji ne postoji toliko veliki broj ljudi kojima je privlačna ta politika", smatra Blagojević.

Blagojević procenjuje da u Srbiji postoji oko 500 do 600 hiljada "tvrdih nacionalista", od kojih ne glasaju svi za SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: