SRS: Bitka za odbore

Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Užice, Niš -- U opštinskim odborima Srpske radikalne stranke nastavljeno je izjašnjavanje o tome da li su uz Vojislava Šešelja ili uz Tomislava Nikolića

Izvor: B92, FoNet, Beta, Blic, Dnevnik, Večernje novosti
Podeli

Funkcioner Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je danas da je od 186 lokalnih odbora te stranke više od sto podržalo zvaničnu partijsku politiku i lidera Vojislava Šešelja. Međutim, Todorović je prilikom saopštavanja te informacije napravio lapsus.

“Mi smo do sada dobili odluke preko 100 opštinskih odbora koji podržavaja Srpsku radikalnu stranku i Tomislava Nikolića", izleteo se Todorović.

Ovo inače nije prvi put da ove nedelje novi šef poslanika radikala, Dragan Todorović, napravi ovakav lapsus.

Na konferenciji za novinare, Todorović je ocenio da "nema dileme" da će SRS ostati jedinstvena i čvrsta partija i da će šteta koju je odlaskom naneo doskorašnji zamenik predsednika Tomislav Nikolić biti mala.

On je najavio da će sutra u podne u Zemunu biti održana sednica Centralne otadžbinske uprave SRS na kojoj će biti razmatran zahtev Predsedništva radikala da se iz te partije isključi Nikolić i poslanici koji su prešli u novoformirani poslanički klub "Napred, Srbijo".

Ti poslanici će imati priliku da odgovore na optužbe da su prekršili stranački statut, a Nikolić se osim toga tereti i za iznošenje stranačke dokumentacije van prostorija partije.

Todorović je rekao da su na sednicu partijskog organa koji broji 98 članova pozvani i Nikolić i ostali članovi koji su prešli u njegov klub, ali da veruje da će predlog predsedništva o njihovom isključenju dobiti potrebnu većinu.

Govoreći o stavu generalnog sekretara radikala Aleksandra Vučića o raskolu u partiji, Todorović je rekao da se Vučić još nije izjasnio što, po njegovom mišljenju, znači da će ostati na dosadašnjoj funkciji i da će nastaviti da podržava Vojislava Šešelja.

Todorović je pozvao poslanike koji su pristupili Nikolićevom poslaničkom klubu da se na sutrašnjoj sednici Centralne otadžbinske uprave vrate pod okrilje dosadašnje partije i dodao da, u tom slučaju, neće snositi nikakve posledice.

Sednica Centralne otadžbinske uprave će biti održana u petak, 12. septembra, u podne, u stranačkim prostorijama u Zemunu.

I dok se u Beogradu, navikavanje na podele u stranci ispoljava u lapsusima, radikali u unutrašnjosti krizu u stranci doživljavaju mnogo emotivnije.

Posle radikalske tuče u Kikindi, dve struje u radikalnoj stranici potukle su se i u niškoj opštini Pantelej, a ostavku na sve funkcije podneo je i predsednik Opštinskog odbora u najvećoj niškoj opštini Medijani, Darko Bulatović.

Nikolić: Saradnja sa DSS i NS

Bivši zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić kaže da je poslanički klub "Napred, Srbijo" spreman da nastavi saradnju sa DSS i NS.

"Poslanici mog novog poslaničkog kluba su spremni da podrže svaki zakon koji podnese Vlada, ali samo pod uslovom ako se prihvate naši amandmani", izjavio je Nikolić u intervjuu ruskom listu Vremja novostej.

"Mi smo opozicioni blok i u stanju smo da smenimo aktuelnu vlast zemlje, ali ja ne vidim mogućnost da nastavim saradnju sa onima sa kojima smo se sada razišli", rekao je Nikolić.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović nije želeo to da komentariše.

Podsetimo, Nikolić je izjavio i da će najverovatnije formirati sopstvenu stranku. On je za Blic objasnio da ne veruje da će na sednici Centralne otadžbinske uprave uspeti da pridobije većinu članova jer su, kako je naveo, mnogi poslanici potpisali blanko ostavke, dok će mnoge njegove pristalice biti sprečene da prisustvuju zasedanju.

Poslanički klub i u Vojvodini?

Rascep u stranačkom vrhu Srpske radikalne stranke, koji se između Šešeljeve i Nikolićeve struje preneo i na niže, opštinske nivoe u Vojvodini, moguće je da će rezultirati osnivanjem posebnog poslaničkog kluba u Pokrajinskoj skupštini, piše Dnevnik.

Pokrajinski poslanik SRS Ladislav Tomić iz Kikinde rekao je novosadskom listu da je osnivanje novog poslaničkog kluba "vrlo verovatno".

"Ja hoću da budem u stranci u kojoj su moji prijatelji i koji žele da modernizuju stranku. Znam da ima mnogo odbora koji su na mojoj strani, ali oni im u petak neće dozvoliti da zasedaju. Svim odborima uputili su zahtev da odgovore da li podržavaju Šešelja, a ne sa pitanjem da li je Toma Nikolić izdajnik", kazao je Nikolić.

Nikolić je za Blic rekao da mu je generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić "potvrdio da nikad neće biti u stranci koju vode Dragan Todorović i Vjerica Radeta", ali nije mogao da kaže zašto je Vučiću bilo potrebno toliko vremena da se o tome izjasni.

U uspeh nove stranke ne sumnja Borislav Pelević koji se posle rascepa u SRS-u priklonio Tomislavu Nikoliću.

“Ja sebi više ne vidim mesto među ljudima koji su ostali u toj Srpskoj radikalnoj stranci. Mi ćemo ovih dana odrediti ime nove stranke, koja će u svom imenu sadržati ime ‘radikal’ u svakom slučaju. Nećemo odustati od programa, izvornog programa SRS-a, ali nećemo ovako interpretirati taj program”, rekao je Pelević.

Beogradski odbor uz Šešelja

Beogradski odbor radikala jednoglasno je odlučio da bezrezervno podržava politiku SRS i njenog osnivača, ideologa i predsednika Vojislava Šešelja, saopšteno je danas iz tog odbora.

Kako je navedeno u saopštenju gradskog odbora, na sednici je doneta i jednoglasna odluka da se iz članstva SRS isključe Ljiljana Miladinović i Borislav Pelević zbog napuštanja poslaničke grupe SRS i davanja izjava suprotnih politici stranke.

Gradski odbor SRS Beograda pozvao je sve članove te stranke da ne podležu "prljavoj kampanji i da svojom glavom donesu odluku mogu li takozvani miljenici samozvanih analitičara doneti bilo šta dobro SRS-u".

Pop-Lazić: Nije trebalo da glasamo za SSP

Potpredsednica Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić rekla je da bi vanredni kongres SRS-a mogao da bude održan ukoliko to zatraži petina opštinskih odbora stranke, ali da ne veruje da će se to desiti.

Gostujući u emisiji "Poligraf", ona je ponovila da su Tomislav Nikolić i Božidar Delić izdajnici i optužila Nikolića za krađu mandata.

Pop-Lazićeva tvrdi da je Nikolić odluku o glasanju za SSP doneo bez konsultacija sa ostalim članovima.

“Mi smo bili potpuno nepripremljeni za njegovu izjavu i bili smo veoma ljuti što ni pre toga, ni posle toga nismo imali poslanički klub na kojem bismo mi svoj stav utvrdili po tom pitanju. Nikada nismo bili spremni da glasamo za SSP, pojedinačno svi su bili zapanjeni njegovom izjavom“, kaže Gordana Pop-Lazić.

Podrška Šešelju u Novom Pazaru i Užicu

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke Novog Pazara izjasnio se da podržava predsednika Vojislava Šešelja.

Kako se navodi u saopštenju predsednika odbora Milana Veselinovića, radikali u Novom Pazaru ostaju verni programu, političkim principima i Statutu stranke.

"Ubeđeni smo da će SRS iz svega ovoga izaći još jača, snažnija i jedinstvenija", navodi se u saopštenju.

I Opštinski odbor Srpske radikalne stranke u Užicu podržao je politiku SRS-a i njenog predsednika Vojislava Šešelja.

U današnjem saopštenju užičkih radikala navodi se da je Odbor "ogromnom većinom podržao politiku stranke i predsednika u nastojanju da ostane verna svom programu, osnovnim političkim principima i Statutu SRS-a".

"Očigledno je da je akcija razbijanja Srpske radikalne stranke unapred planirana. Ubeđeni smo da će SRS iz svega ovoga izaći još jača i snažnija i jedinstvenija", kaže se na kraju saopštenja koje je potpisala vršilac dužnosti predsednika Opštinskog odbora SRS u Užicu Jelena Čitaković.

Tuča među članovima u Nišu

Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u niškoj opštini Pantelej, Slaviša Tasić, rekao je da je došlo do fizičkog obračuna dveju grupa članova te stranke.

"Želeli smo sinoć da održimo sastanak opštinskog odbora kako bi se ljudi izjasnili o dešavanjima u stranci, ali je grupa članova stranke koji podržavaju Vojislava Šešelja pokušala najpre verbalno, a potom i fizički da spreči održavanje sastanka", rekao je Tasić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, intervenisala je policija i privela dvojicu članova SRS.

U Policijskoj upravi u Nišu agenciji Beta je potvrđeno da je policija sinoć intervenisala po prijavi za narušavanje javnog reda i mira.

"Policija je intervenisala i protiv lica će biti pokrenut prekršajni postupak", rečeno je u Policijskoj upravi Niš.

Tasić je kazao da su članovi SRS u odboru u Panteleju želeli da zatraže održavanje vanrednog kongresa stranke na kome insistira i dosadašnji zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić.

Narodni poslanik SRS iz Niša Nikola Savić negirao je da je bilo fizičkog sukoba među radikalima i kazao da je sastanak Opštinskog odbora SRS Panteleja sazvan suprotno praksi da se o takvim skupovima obaveštavaju viši organi stranke.

Ostavku na funkcije u SRS podneo je sinoć i predsednik Opštinskog odbora u najvećoj gradskoj opštini, Medijani, Darko Bulatović.

"Protivim se stavu stranke u slučaju Tomislava Nikolića i podržavam njegovu borbu", rekao je Bulatović za agenciju Beta.

SRS u Nišu juče je saopštila da su poslanici sa juga Srbije ostali verni stranci i da se niko od njih nije priključio poslaničkom klubu Tomislava Nikolića.

"Šešelju ne odgovaraju jake ličnosti u stranci"

Bivša funkcionerka Srpske radikalne stranke Maja Gojković ocenila je da je Aleksandar Vučić skloniji da ostane u Srpskoj radikalnoj stranci i da je reformiše nego da uđe u avanturu osnivanja nove stranke, pa makar je vodio i Toma Nikolić koga uvažava podjednako koliko i Šešelja.

Da je Tomislav Nikolić na prošlim izborima imao odrešene ruke, Srpska radikalna stranka bi danas imala i predsednika i premijera Srbije, izjavila je ona za Večernje novosti.

"A Šešelj je, to smo svi u vrhu stranke znali mada nam to nikada nije priznao, 1997. godine svoju izvojevanu pobedu za predsednika Srbije predao Milutinoviću", rekla je Maja Gojković.

Sukob Šešelj-Nikolić je eskalirao kada je Nikolić počeo da analizira šta je dovelo do gubitka izbora i kada je Šešelju postavio pitanje zašto je u izbornom finišu povlačio poteze iz kojih se jasno videlo da nije želeo Tominu pobedu.

Već tada je bilo očigledno da su Šešeljevi ljudi od poverenja Todorović, Radeta, Jovanovićeva i Mirčić, a sve manje Nikolić, rekla je ona.

"I lično sam iskusila da Šešelju ne odgovaraju jake ličnosti u stranci. Nije se obradovao ni mojoj pobedi za gradonačelnika Novog Sada. Bila sam zapanjena kada sam mu uoči drugog kruga u telefonskom razgovoru, sva ushićena, rekla da sam sigurna u svoju pobedu, a on mi je grubo odgovorio:

"A kome treba tvoja pobeda!" Od tada je prestala naša komunikacija, a on je, kako su mi prenosili, zamerao što Novi Sad ne vodim radikalno, već "previše mekano, ravničarski".

SPO: Nisu evropska lica

Srpski pokret obnove ocenio je da Tomislav Nikolić i drugi doskorašnji funkcioneri Srpske radikalne stranke nemaju pravo da se javnosti Srbije predstavljaju kao evropsko lice.

"Ponajmanje prava na to ima (doskorašnji zamenik predsednika SRS) Tomislav Nikolić koji je prednjačio u najodlučnijim opstrukcijama evropskog puta Srbije", navodi se u saopštenju SPO-a i dodaje da Nikolić nije bio jasno određen prema ratnohušačkoj i antievropskoj politici SRS-a.

SPO-a je ocenio da Nikolić ostaje "'vuk u jagnjećoj koži', a njegovo deklarisano zalaganje za evropski put Srbije klasičan primer lažnog predstavljanja i obamne birača".

U saopštenju se dodaje da najave doskorašnjih funkcionera SRS-a da će osnovati novu stranku koja će prihvatiti ideologiju evropske desnice "zaslužuje pažnju, ali i odlučnu reakciju javnosti".

strana 1 od 852 idi na stranu