Prva presuda za mobing

Opštinski sud u Jagodini zbog mobinga osudio na četiri meseca zatvora, dve godine uslovno, Zorana Milovanovića, urednika "Novog puta".

Izvor: B92

Petak, 05.09.2008.

01:33

Default images

U Srbiji doneta prva presuda zbog mobinga. Milovanović je v.d. glavnog i odgovornog urednika nedeljnika "Novi put". On je osuđen zbog toga što je maltretirao novinarku tog lista Ivanu Delić Janković, koja je u julu prošle godine prijavila ceo slučaj policiji. Suđenje je trajalo gotovo pola godine.

Ivani Delić Janković, koja u Javnom-informativnom preduzeću "Novi put" radi kao novinarka i urednica sedam godina, Milovanović je govorio da je "glupa, da kupi prnje i tornja se", te da mu smetaju njen miris, glas, smeh i prisustvo.

Komentarišući ceo slučaj, Ivana kaže da su za njom dve teške godine i da se nada da će sve što je doživela brzo zaboraviti.

Milovanović je osuđen za krivično delo zlostavljanja i mučenja iz člana 137 Krivičnog zakonika Srbije.

Navode iz optužnice potvrdila je i većina od desetoro zaposlenih u nedeljniku "Novi put".

Jelena Zdravković, zamenica glavnog i odgovornog urednika, kaže "da je bilo vrlo mučno prisustvovati scenama dranja, vike i lupnjave vratima i da je sve to uticalo veoma loše na rad cele redakcije, kao i da je sve to moglo da se dogodi i bilo kojoj drugoj koleginici".

Goran Stefanović, grafički saradnik, potvrdio je za B92 da je koleginici Ivani Delić Janković bilo onemogućeno da radi i da je urednik Milovanović često isterivao iz redakcije, iako je zakonom regulisano pravo na rad, što je uticalo na stvaranje loše slike o redakciji.

Aleksandar Dobrosavljević, fotoreporter, naglašava da je Ivana imala podršku ne samo porodice, već i svojih kolega koji su pisali peticiju Upravnom odboru.

On tvrdi da krivicu zbog svega što se desilo snose Upravni odbor i menadžment firme jer nisu preduzeli ništa da se problemi reše.

Jasmina Tošković, portparolka Opštinskog suda u Jagodini, navodi da je ovo prva tužba zbog mobinga i da su navode optužnice potvrdili svedoci.

"Optuženom se stavlja na teret da je tokom 2006. i 2007. godine zlostavljao oštećenu, vređao njeno ljudsko dostojanstvo, isterivao je iz kancelarije i govorio joj uvredljive reči", kaže Toškovićeva, uz podsećanje da je za ovo krivično delo predviđena kazna od tri meseca do tri godine.

Presuda Zoranu Milovanoviću, koji je zbog mobinga osuđen na četiri meseca zatvora, odnosno dve godine uslovno, prva je u istoriji srpskog sudstva. Milovanović nije hteo da komentariše ceo slučaj za B92.

Mobing podrazumeva sve vrste psihičkog maltretiranja i ponižavanja na radnom mestu, s ciljem da se ugroze ugled i dostojanstvo. Istraživanja pokazuju da su najčešća meta žene, osobe pred penzijom, ali i mladi koji su tek zasnovali radni odnos.

Srbija nema Zakon o mobingu, iako je to jedna od preporuka Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: