Topljenje leda na Severnom polu

Naučnici su u vodama Severnog pola uočili naglo topljenje leda koje formira kanale, saopštila je ekološka organizacija Grinpis.

Izvor: Beta

Sreda, 03.09.2008.

11:28

Default images

Stručnjaci predviđaju da kroz pet godina Arktička kapa može u potpunosti da se istopi. Kroz Severni pol već može da se obavlja manja plovidba.Tome je uzrok globalno otopljenje, ističe se u saopštenju, prenela je agencija RIA"Novosti".

Ekolozi navode da će Arktički kanal pre svega služiti brodarstvu i, sudeći po svemu, biće pogodan za Rusiju i Kanadu, a njegovo formiranje signal je progresivnog globalnog otopljenja.

Zbog poplava pre mesec dana je grupa turista evakuisana iz nacionalnog parka Auyuittuq (na jeziku domorodaca "zemlja koja se nikada ne otapa") koji se nalazi na severnim kanadskim ostrvima Bafinova zemlja.

Isto tako zabeleženo je da devet polarnih medveda zbog otapanja leda napustilo staništa i da su preplivali 400 milja na sever tražeći nove uslove života.

Sredinom avgusta zabeleženo je pucanje na ledniku Peterman na severu Grenlanda. Do sada u toj oblasti nisu uočavane posledice globalnog otopljenja.

Nemačka: Manja opasnost od promene klime

Prosečna temperatura u Nemačkoj će do kraja stoleća da poraste za tri stepena, ali klimatske promene Nemačku neće pogoditi tako drastično kao što se do sada strahovalo.

Ovo je jedan od zaključaka klimatske prognoze za Nemačku do 2100. godine koju je po narudžbini savezne vlade načinio Institut Maks Plank za meteorologiju iz Hamburga i čije glavne zaključke danas objavljuje internet izdanje magazine "Špigel", "Špigel Onlajn".

Ovaj dokument treba da bude osnova za donošenje političkih, ali i ekonomskih odluka. Za nove klimatske uslove treba blagovremeno da se pripreme i institucije za zaštitu od katastrofa, poljoprivrednici, vinogradari, turistička i energetska branša.

Naučnici su ocenili da klimatske promene niće biti tako ozbiljne kao što se sada često strahuje i poručuju da na Baltičkom moru niće početi da rastu palme, niti će alpski vrhovi ostati bez snega, iako će na Baltiku biti više sunca i u Alpima negde oko 2100. snega samo na visini od preko 1.500 metara.

Ali će, na primer, godišnja količina padavina ostati ista, a mnogo više poplava ili suša u Nemačkoj ni do kraja stoleća ne treba očekivati.

U prognozi se navode i konkretne opasnosti koje nose predviđene promene klime: smanjenje nivoa podzemnih voda tokom leta, povećana opasnost od požara, širenje bolesti uslovljenih vrućinom, problemi sa hlađenjem atomskih elektrana tokom leta i povećana opasnost od poplava tokom jeseni.

Istraživači navode da promene klime imaju i pozitivne strane, kao povećanje prinosa u poljoprivredi, posebno na severu Nemačke, bolje grožđe i bolje vino na jugu zemlje, manje bolesti uslovljenih hladnoćom i - pravi turistički bum u Nemačkoj, posebno na obalama Baltičkog i Severnog mora.

Prognoza nemačke vlade je, kako se navodi, 20 puta preciznija, nego globalni klimatski modeli koje je do sada izradio Savet za klimu Ujedinjenih nacija (UN) i zasnovana je na pretpostavci da će planirano smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) teći samo postepeno.

Ni u jednoj drugoj zemlji u svetu do sada nije izrađena tako precizna kalkulacija dugoročnih posledica promene klime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: