Afera “Patria” drma Sloveniju

Slovenački premijer Janez Janša odbacuje optužbe da je primio mito od finske firme Patria, za šta ga je optužila finska televizija.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2008.

01:45

Default images

Bura koju je juče, na slovenačkoj političkoj sceni u sred predizborne kampanje, podigla emisija finske državne televizije, još uvek ne jenjava. Prva i glavna vest svih slovenačkih medija je i dalje emisija pomenute televizije, u kojoj se tvrdi da je Janez Janša od finskog preduzeća Patria dobio milionsku proviziju za sklapanje posla prodaje 135 oklopnih vozila slovenačkoj vojsci.

Slovenački premijer je, juče popodne, održao novinarsku konferenciju, u Ljubljani, gde je konstrukcijama, lažima i apsurdima nazvao tvrdnje finskog novinara da je uzeo mito, negirajući i da je na bilo koji način posredovao u postupku izbora ponuđača pomenutih oklopnih vozila.

Janez Janša je ponovio da nije slučajno što se priča o Patriji pojavila upravo pred parlamentarne izbore, koji će u Sloveniji biti održani 21. septembra. U sinoćnoj emisiji na slovenačkoj državnoj televiziji Janša je izjavio i da se ne seća slučaja kao što je ovaj, da se neka televizijska kuća umešala u predizbornu kampanju u drugoj državi.

Janša insistira na tome da finska televizija pokaže dokumente, na kojima je njen novinar zasnovao svoju tvrdnju da je on primio mito od finske Patrije. Pomenute dokumente je, tokom jučerašnjeg dana, od finske televizije YLE, zatražila i kancelarija slovenačke vlade za komuniciranje, koja je navela i da ukoliko finska televizija ne bude dostavila te dokumente, od nje traži javno izvinjenje finskoj i slovenačkoj javnosti.

Janšinu izjavu da emisija finske televizije nije slučajnost i da predstavlja umešavanje u predizbornu kampanju u Sloveniji, juče je probala da potvrdi i slovenačka državna novinska agencija STA, koja je objavila prilog o tome da je direktor finske državne televizije bio savetnik nekadašnjeg finskog premijera iz redova socijaldemokrata, čija "sestrinska" slovenačka stranka je na ovim izborima najveći protivnik vladajuće stranke, čiji je lider Janez Janša.

Ovaj pokušaj STA, čija direktorka je nekadašnja savetnica upravo Janšine stranke, je slovenački list Finance već nazvao "povezivanjem Patrije sa "kominternom". Kao komentar na ove tvrdnje, slovenački list Finance objavljuje i članak "Janša bi se izvukao na balkanski način", navodeći izjavu slovenačkog biznismena koji radi u Finskoj, Milana Smoleja da finska policija radi potpuno nezavisno i da je u Finskoj stopostotno odvojeno sudstvo od politike.

"Janša bi se izvukao na balkanski način, ali Finska nije Balkan", kaže Smolej za Finance i dodaje da su Finci poznati i po tome da ne odstupaju od započetog.

Novinar finske televizije, autor sporne emisije dao je već niz izjava za slovenačke medije, tokom jučerašnjeg dana. Magnus Berglund, koji je inače pre godinu dana otkrio i aferu u kojoj je isto finsko preduzeće Patria potkupljivalo u poslu sa haubicama u Egiptu, kaže da njega ne zanimaju slovenačka predizborna kampanja i izbori, kao i da je svaka tvrdnja izrečena u njegovoj emisiji potkrepljena brojnim pouzdanim dokumentima, pridobijenim i proverenim na više izvora.

Svoje izvore Berglund ne namerava da otkriva, kao što ni pomenute dokumente ne namerava da pošalje slovenačkim vlastima. Prema njegovim rečima, ti dokumenti će postati javni kada finska policija bude slučaj Patria predala finskom državnom tužiocu i kada tim povodom bude počeo sudski proces.

Sa druge strane, na slovenačkoj državnoj televiziji, koja danas uveče namerava da emituje spornu emisiju Magnusa Berglanda bi danas uveče, slovenački premijer je sinoć najavio da ukoliko finska televizija ne bude pokazala pomenute dokumente ili se javno izvinila, "slediće tužba".

Slovenačka opozicija već traži saziv vanredne sednice parlamenta povodom slučaja Patria, jer je njime, kako kažu, na probu stavljena i verodostojnost slovenačke države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: