Bez rešenja za blokadu Skupštine

Ni posle mesec i po dana pauze, vladajuća koalicija u parlamentu nije pronašla rešenje za deblokadu rada zakonodavne vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2008.

17:42

Default images

Odgovornost za takvu situaciju vlast i dalje prebacuje na opoziciju, opozicija na vladajuću garnituru. Predsednica parlamenta i dalje nema odgovor na pitanje, kada će poslanici početi raspravu o predviđenom dnevnom redu. Da su se odmorili za mesec dana, to se videlo, ali i da su bez rešenja za i dalje aktuelno pitanje - kada će biti odblokiran rad parlamenta, i to se videlo.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, ni posle mesec ipo dana, na to pitanje nema odgovor.

”Kao što ste imali prilike da pratite i da vidite, reklamiranje Poslovnika je na dnevnom redu. To je i očekivano jer se kroz tu formu šalju političke poruke poslanika opozicije. Pokušaćemo i dalje da tražimo kompromis da radimo i po dnevnom redu”, kaže Đukić-Dejanović.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić kaže da vladajuća koalicija ima i volju i želju da se sa opozicijom dogovori .

Do tada, deo opozicije nastavlja da traži odgovore na pitanja ko je odgovoran za intervenciju policije na mitingu radikala i za smrt jednog od demonstranata.

Glavnu reč na tu temu vodio je Tomislav Nikolić, šef poslanika SRS, a pratio ga je kolega iz DSS-a Miloš Aligrudić.

“Nećemo prestati da o tome govorimo sve dok i vi, i mi, i svi građani Srbije ne budemo zadovoljni odgovorom koji će Vlada Srbije da da. Evo, raspravlja se po dnevnom redu, ja sam vam rekao da će ovo biti dnevni red. Imali su vremena mesec dana da to ne bude dnevni red, međutim, nisu hteli”, smatra Nikolić.

”Za funkcionisanje institucija uvek su najviše odgovorni o oni koji naprave većinu. Ova većina u Skupštini napravljena je suprotno volji građana, jer sam siguran da ovu vladu ne podržava više od polovine građana koji su glasali na ovim izborima. To je svakom jasno, i pticama na grani”, tvrdi Aligrudić.

Liberalno-demokratska partija zahteva i podnošenje odgovornosti za ovu situaciju, kaže šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović.

”Mislim da je većina bila dužna da učini sve kako bi sutra predsednika, premijera,vicepremijera i ministra inostranih poslova poštedela te sramote kojoj će biti izloženi tokom pregovora sa najvažnijim evropskim zvaničnicima, gde neće moći da odgovore na pitanje šta se dešava sa SSP-om. Nama je taj sporazum dat u maju, mi nismo sposobni evo do danas da ga ratifikujemo u parlamentu”, kaže Jovanović.

Dok državni vrh planira da u Briselu, već u sredu, još jednom pokuša da ubedi evropske zvaničnike da ubrzaju naš put u EU, u Beogradu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju čeka da se pronađe rešenje i odblokira Skupština.

U parlamentu se samo nezvanično može čuti da će opstrukcija opozicije trajati još jedan dan, a da će, možda, u četvrtak početi i rasprava o tom sporazumu.

U timu koji putuje u Brisel je vicepremijer Božidar Đelić, koji je nadležan da pred poslanicima i obrazloži razloge za ratifikaciju sporazuma.

Analitičari o blokadi Skupštine

Politički analitičari ocenjuju da bi trebalo što pre deblokiradi rad parlamenta jer je opstrukcija nanela već dovoljno štete.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Vukašin Pavlović ocenio je danas da su posledice opstrukcije rada parlamenta dalekosežne i da je neophodno da dođe do dogovora vlasti i opozicije jer je to u interesu svih u Skupštini.

"U suprotnom, doći će do ozbiljne erozije ugleda parlamenta, a to ima uticaj i na eroziju svih političkih institucija u zemlji", rekao je Pavlović agenciji Beta.

On je kao jedno od mogućih rešenja naveo i eventualno podnošenje izveštaja ministarstva unutrašnjih poslova o incidentima na mitingu radikala i ocenio da je to potrebno uraditi i nezavisno od potrebe da se rad parlamenta vrati u normalno stanje.

"Dalekosežne su posledice trajne opstrukcije parlamenta. Ne radi se samo o odobrenim kreditima koji čekaju i o gomili propisa zbog potreba evropskih integracija, već i zbog unutrašnje potrebe za mnogim zakonima. Biće puno, i na kraći i na duži rok, negativnih efekata ako se opstrukcija ne otkloni", rekao je Pavlović.

On je ocenio da se opozicija u parlamentu tako ponaša i zbog toga što se oseća izigranom zbog aktivnosti Socijalističke partije Srbije, ali da opstrukcija ne sme da bude jedino sredstvo političke borbe i da zaustavi politički život.

Profesor FPN-a je ocenio da promena poslovnika ne može da bude odgovor vladajuće koalicije u ovom trenutku, jer je za izmenu potrebna ne samo minimalna većina, već i širi konsenzus svih aktera parlamentarnog života.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević ocenio je danas da vladajuća koalicija u Srbiji nema na raspolaganju nijedan demokratski način da se suprotstavi opstrukciji opozicije u parlamentu.

"S tim može da se izađe na kraj samo apelovanjem na savest radikala i njihovu svest o tome šta su potrebe države i društva... Nekakav kompromis, konsenzus, dogovor sa radikalima ja vidim kao jedini mogući put", rekao je Blagojević agenciji Beta.

On je ocenio da je takav dogovor jedini mogući put da se odblokira rad parlamenta, što je u interesu i Srpske radikalne stranke.

"U suprotnom, ukoliko se ovakva situacija produži, to može da izgubi smisao i iz perspektive interesa radikala", rekao je Blagojević.

Predstavnik CeSID-a je podsetio da parlamentarna opstrukcija nekada predstavlja legitimno i demokratsko sredstvo političke borbe, ali da to ne podrazumeva zloupotrebu.

"Potreban nov poslovnik"

Izvestioci Monitoring misije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Šarl Gorens i Andreas Gros sastali su se danas sa predstavnicima poslaničkih grupa vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini, a imali su i odvojene susrete sa predsednicima poslaničkih grupa Demokratske stranke Srbije, manjina, i Liberalno demokratske partije.

U razgovoru sa predstavnicima poslaničkih grupa vladajuće koalicije glavna tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Srbiji i ocena trenutne blokade rada Narodne skupštine.

U saopštenju Narodne skupštine se navodi da su se sagovornici složili da, u cilju efikasnijeg rada parlamenta, treba što pre doneti novi poslovnik.

Predstavnici Saveta Evrope ponudili su svoju pomoć u izradi nacrta novog poslovnika koji bi, kako je rečeno, trebalo da omogući vladajućoj koaliciji da, poštujući pravo opozicije, sprovodi važne zakonske reforme.

U Domu Narodne skupštine, u odvojenom susretu, Miloš Aligrudić, predsednik Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije rekao je izvestiocima Monitoring misije da su zalaganja ove stranke u Narodnoj skupštini principijelnog karaktera i da narodni poslanici DSS-a nisu vršili blokadu parlamenta nego su reagovali na kršenje Poslovnika od strane predsednice Narodne skupštine.

Predstavnike Saveta Evrope Balint Pastor, predsednik poslaničke grupe manjina je obavestio o najvažnijim problemima u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji.

To su, kako je apostrofirao, nedonošenje zakona o nacionalnim savetima, privatizacija elektronskih medija koje imaju emisije na jezicima nacionalnih manjina, nedovoljna zastupljenost pripadnika manjina u državnim organima, finansiranje institucija nacionalnih zajednica iz republičkog budžeta i potreba donošenja novog zakona o službenoj upotrebi jezika manjina.

Poslednji susret izvestioci Monitoring misije imali su sa Natašom Mičić i Zoranom Ostojićem iz poslaničke grupe LDP-a.

Oni su ponovili opredeljenost njihove stranke za evropsku Srbiju i istakli da je prioritet u radu Narodne skupštine donošenje zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Istakli su da će proevropske stranke u vladajuđoj koaliciji u Narodnoj skupštini imati bezrezervnu podršku poslanika LDP-a za ubrzano donošenje zakona koji su bitni za evropsku integraciju Srbije, ističe se u saopštenju.

Drašković: Izazov za vladu

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je danas da je najveći izazov za vladajuću koaliciju i opstanak Vlade, blokada evropskog puta Srbije.

Drašković je agenciji Beta rekao da opozicija ima pravo da opstruiše rad Skupštine Srbije, ali da je moguće da i pored toga parlament nastavi rad i da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji (EU).

"Moguća je deblokada rada Skupštine Srbije i na neki način parlament se mora odblokirati. Blokira je onaj kome je u programskom interesu da Srbija ne potpiše sporazum sa EU", rekao je Drašković.

On je dodao da će stranke vladajuće koalicije i Liste za evropsku Srbiju Boris Tadić "doživeti brodolom", ako opozicija ostvari svoj strateški interes da se, kako je naveo, Srbija izbaci sa evropskih šina.

"Ni Demokratska stranka, ni SPO, ni Liga socijaldemokrata Vojvodine - niko sa te liste neće imati šta da kaže građanima i to bi bilo tragično", objasnio je Drašković.

Lider SPO nije mogao da kaže da li bi eventualan neuspeh ratifikacije
SSP-a doveo i do pada vlade i raspisivanja novih izbora, ali je poručio da je potrebno mnogo odlučnije voditi državnu politiku u sprovođenju evropskog puta.

"Ne treba se libiti, već se mora reći da Srbija nema drugog izbora osim EU i da je put Srbije ka Evropi bezuslovan i imperativan, i onda to obrazložiti. Toliko je argumenata u korist tog stava da protivnici neće moći nijedan kontraargument da iznesu", rekao je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: