Zeleni za zakon o ambalaži

Zelena stranka iz Beograda smatra da se problem upotrebe plastičnih kesa u Srbiji može rešiti samo usvajanjem zakona o ambalaži.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

13:58

Default images

Zelena stranka pozdravlja sve incijative koje pokazuju da u Srbiji "sazreva svest o pogubnom uticaju plastičnih ambalaža". U svetu se godišnje potroši između 500 i 1.000 milijardi komada najlon kesa, a od toga se reciklira manje od jedan odsto, navodi se u saopštenju.

Primer Irske, koja je oporezovala korišćenje ovakvih kesa i time smanjila upotrebu za više od 80 odsto, pokazuje da je moguće u kratkom roku naći adekvatno i prihvatljivo rešenje za sve građane, dodaje se u saopštenju.

Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu trenutno se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Prvi grad u Srbiji koji je najavio zabranu korišćenje plastičnih kesa je Vranje, a zabrana stupa na snagu od 2010. godine kada ista zabrana počinje i da važi u zemljama članicama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: