Medvedev obećao i vojnu pomoć

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija obezbediti vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 31.08.2008.

18:11

Default images

On je za rusku državnu televiziju rekao da će Rusija uskoro potpisati sporazume za Abhazijom i Južnom Osetijom u kojima će biti precizirani uslovi ruskog prisustva u tim regionima. Agencija AP ocenjuje da ovaj potez Rusije pokazuje da ona ne namerava da odstupi od odluke da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije uprkos snažnom pritisku Zapada.

"Rusija ne može da prihvati međunarodni poredak u kome bi isključivo dominirale odluke koje donose SAD", rekao je još Medvedev.

Kako je prenela agencija Interfaks, on je naveo da "Rusija ne želi da bude izolovana i da će nastojati da razvija odnose sa SAD, EU i drugim državama".

Odluka Rusije da prizna nezavisnost dva gruzijska separatištička regiona i njena vojna akcija u Gruziji, izazvala je oštru osudu Zapada.

Abhazija: Prvo vojni sporazum

Abhazija namerava da sa Rusijom razmotri pitanje zaključenja sporazuma o vojnoj saradnji, koji predviđa raspoređivanje ruskih mirovnjaka za stalno, izjavio je Sergej Bagapš, predsednik te otcepljene gruzijske autonomne republike, čiju je nezavisnost Moskva priznala 26. avgusta.

"Prvo o čemu ćemo se savetovati sa rukovodstvom Rusije je zaključenje vojnog sporazuma, kako više niko ne bi rešio da igra na krvavu kartu ni u Južnoj Osetiji ni u Abhaziji, rekao je Bagapš za rusku televiziju "Vesti".

"To bi bili mirovnjaci, ali tamo treba da bude dobra, ozbiljna brigada sa 2.500 do 3.000 vojnika, koji bi bili raspoređeni za stalno", rekao je predsednik Abhazije, navodeći da bi bilo moguće i razmeštanje ruskih vojnih brodova u abhaskim lukama.

Bagapš ne smatra da je pretnja novim ratom u Abhaziji i Južnoj Osetiji realna nakon što je Rusija priznala njihovu nezavisnost.

"Ne misle i ne rade svi u NATO-u na nivou Sakašvilija... Ne mislim da će biti velikog rata", rekao je predsednik Abahzije, najavljujući da će i Suhumi jačati sopstvenu odbranu.

Bagapš je izrazio uverenje da će priznanje nezavisnosti doprineti privlačenju većih investicija, čemu je ranije smetao visok rizik zbog stalne pretnje ratom od Gruzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: