Cvetković: Gasovod kroz Srbiju

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da u Vladi Srbije postoji puni konsenzus za ratifikaciju energetskog aranžmana sa Rusijom.

Izvor: Politika

Nedelja, 31.08.2008.

00:14

Default images

"Činjenica je da Rusi neke signale o sudbini ovog aranžmana doživljavaju kao našu želju da iz njega izađemo i ja sam stoga razgovarao sa njima - da ih uverim da mi ostajemo pri svemu što je potpisano i što je predsednik (Srbije Boris) Tadić dogovorio", rekao je Cvetković u intervjuu Politici. On je naveo da je Vladi Srbije važno da gasovod ide kroz našu zemlju i za to će se izboriti.

Cvetković je kazao da je procena tržišne vrednosti NIS-a neophodna zbog besplatne podele akcija građanima koje im po Zakonu sleduju.

"Za državu je značajno da se dodatno uradi i procena vrednosti i isplativosti međudržavnog aranžmana u celini", dodao je premijer.

On je procenio da će inflacija biti ista kao prošle godine - između 10 i 12, bliže deset odsto.

Govoreći o povećanju penzija, Cvetković je objasnio da je redovno oktobarsko povećanje već ukalkulisano u budžet, a ovo vanredno 10-procentno povećaće budžetske rashode za 5,5 do šest milijardi dinara.

Posle rebalansa, budžet će, verovatno, biti veći za 15-18 milijardi dinara.

"Biće povećana stavka za penzije i predvideće se i dodatna sredstva, ali ne velika, za finansiranje obilaznice (oko Beograda) i radova na Koridoru 10 koji su u toku. Ali, sve to nije velika cifra u odnosu na ukupan budžet od 650 do 700 milijardi dinara", rekao je Cvetković.

On je dodao da će budžet za 2009. biti sa deficitom, koji će, kako očekuje, biti nešto manji od onog koji će biti ostvaren u ovoj godini, a prelazak na suficit moguć je postepeno.

Obilaznica i još neki radovi na Koridoru 10 sada se finansiraju sredstvima koja se raspodeljuju iz postojećih stavki budžeta. Očekuju se i značajnija kreditna sredstva nakon što Skupština ratifikuje kreditne aranžmane.

"Imaćemo dovoljno za finansiranje radova u naredna dva meseca. Posle toga, rebalansom budžeta predvideće se dodatna sredstva, ali ona neće biti velika", najavio je premijer.

On je dodao da koncesionar za auto-put Horgoš-Požega, posle raskida ugovora, traži da im ne naplatimo 10 miliona evra garancije i da se "Alpina" sada angažuje kao izvođač radova na severnom delu auto-puta i pregovori su u toku.

Na pitanje kako je moguće da se "Alpina" angažuje bez tendera, Cvetković je odgovorio: "Ono što u ovom trenutku mogu zasigurno da kažem je da neću dozvoliti da se bilo kakva odluka donese suprotno Zakonu o javnim nabavkama, odnosno tumačenju Uprave za javne nabavke".

On je dodao da aranžman "Fijata" i "Zastave" ide svojim tokom i sporazum će biti potpisan sredinom septembra.

Na pitanje da li je "Fijat" ulazak u ovaj aranžman zaista uslovljavao prihvatanjem SSP-a, a sada potpisivanje ugovora - njegovom ratifikacijom, Cvetković je odgovorio odrečno.

"'Fijatu' je, naravno, važno da sa Evropom imamo bescarinski izvoz. Jer, kome će u Srbiji prodati 200.000 automobila koje planira da proizvede u prvoj i još 300.000 u drugoj fazi", dodao je premijer.

Premijer je naglasio da je glavni zadatak Vlade Srbije je da obezbedi konkurenciju na tržištu u svim granama, što će doneti i niže cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: