Karadžić odbio da se izjasni

Radovan Karadžić odbio je da se izjasni o krivici prema tačkama optužnice, što Haški sud prihvata kao da se izjasnio da nije kriv.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

01:37

Default images

Bivši lider bosanskih Srba i drugi put je odbio da se izjasni o haškoj optužnici, koja ga tereti za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na pravilnik i praksu suda, sudija Ijan Bonomi zatražio je da se u zapisnik unese da je optuženi naveo stav da "nije kriv". Nova optužnica biće gotova krajem septembra, najavilo je haško tužilaštvo.

Odbijanje da se izjasni o optužbama Karadžić je objasnio svojim "stavom prema sudu", za koji je rekao da nije sud međunarodne zajednice već sud NATO-a, organizacije koja hoće da ga likvidira.

"Mene zanima šta se dešava sa mojim podnescima, u kojima sam izrazio sumnju da je ovaj proces u celini uopšte moguć zbog mnogih grešaka koje su počinjene u odnosu na mene, kao i zbog činjenice da se, po mom dubokom uverenju, ipak lažno predstavlja kao sud međunarodne zajednice, a u stvari je sud NATO-saveza, koji je mene odlučio da likvidira", rekao je on.

"To su stvari koje ozbiljno me sprečavaju da se izjašnjavam o bilo čemu dok se to ne razjasni. Ja sam prestao da se predstavljam lažno, red bi bio da svi prestanemo da se predstavljamo lažno", rekao je on.

Sudija Ijan Bonomi, koji je preuzeo slučaj Karadžića, nije dozvolio da se u sudnici povede rasprava o bilo čemu osim o optužnici.

Pošto je Karadžić odbio da se izjasni o njoj, primenjena je procedura koja je uobičajena u slučajevima kada optuženi odbija izjašnjavanje o krivici - u zapisnik je uneto da se optuženi ne smatra krivim.

"Unesite ’nije kriv’", rekao je sudija Bonomi, a Karadžić, očigledno raspoložen za dijalog, upitao je: "Da li mogu da vas držim za reč?"

Bonomi: S čim u vezi?

Karadžić: Da nisam kriv.

Bonomi: To ćemo tek videti, gospodine Karadžiću. Tužilaštvo je najavilo da će do kraja septembra podneti predlog izmenjene optužnice protiv Karadžića, te da to nije moguće učiniti ranije.

Takav tempo rada kancelarije Serža Bramerca iznenadio je sudiju Bonomija, koji je rekao da je veoma iznenađujuće da je rad na izmeni optužnice počeo tek posle Karadžićevog prebacivanja u Hag. "Nadam se da to niste ozbiljno mislili," prokomentarisao je sudija.

Inače, Karadžić je ponovio da će se u Tribunalu braniti sam, ali da će imenovati i pravni tim koji će mu u tome pomagati.

Sudija Bonomi savetovao je optuženom da ipak angažuje profesionalce koji će mu pružiti stručnu pomoć, naročito kada dođe vreme da se odgovori na predlog izmenjene optužnice protiv njega.

Sudija je za 17. septembar zakazao prvu statusnu konferenciju, na kojoj će, kako je rekao, biti razmatrani brojni dokumenti koje je Karadžić uputio sudu u prethodnih mesec dana.

Podsetimo, Karadžić je tražio da se proces protiv njega obustavi jer, zbog "medijske kampanje" koja je vođena protiv njega, suđenje neće biti pošteno.

On je takođe tražio da se bivši američki diplomata Ričard Holbruk pozove da odgovori da li je bio inicijator sporazuma kojim je navodno Karadžiću garantovano da neće biti izveden pre sud.

Konačno, Karadžić traži da se ispita da li je njegov život u opasnosti i da li SAD, NATO ili neko drugi želi njegovu likvidaciju.

Tribunal dozvolio objavljivanje naloga za pretres

Haški tribunal saopštio je da je, po zahtevu Radovana Karadžića da mu se dostave kopije svih naloga za pretres koji su izdati u njegovom slučaju, dozvolio da tri sudska naloga za pretres postanu dostupni javnosti.

U obrazloženju odluke Tribunal navodi da se Tužilaštvo nije usprotivilo da javnosti budu dostupni sudski nalozi za pretres, od kojih su dva izdata 24. februara 1998, a treći 11. septembra 2003. godine, jer smatra da je u interesu pravde da oni ne budu i dalje zapečaćeni.

U podnesku od 6. avgusta Karadžić je zatražio da mu se dostave kopije svih sudskih naloga za pretres koji su povezani sa njegovim slučajem, uključujući datum njihovog izdavanja, lokacijama i imenima osoba čija će imovina biti pretražena.

Takođe, Karadžić je u drugom podnesku, sa istim datumom, od Tribunala zatražio da mu se dostave kopije o nalozima koje je taj sud izdao o zamrzavanju imovine.

Tribunal je takav Karadžićev zahtev ocenio spornim jer "nijedan organ" suda u Hagu nije izdao takav nalog, pozivajući se i na obrazloženje Tužilaštva koje tvrdi da "nema saznanja" o bilo kakvoj naredbi o zamrzavanju imovine, izdatih u slučaju Karadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: