Šutanovac poziva Mladića na predaju

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ponovo je pozvao haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića da se predaju.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

00:23

Default images

Šutanovac je rekao da bi za Mladića i Hadžića, kao i za njihove porodice i građane Srbije, bilo najbolje da se dobrovoljno predaju i da na taj način Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze vezane za saradnju s Haškim tribunalom. "Nisam ubeđen da žive u blagostanju i da žive bez problema, mislim da je bolje da se predaju", kaže ministar.

"Nisam ubeđen da Mladić i Hadžić žive u blagostanju i bez problema i bilo bi im mnogo bolje da se predaju i da se tako okonča saradnja s Hagom. To je bolje za građane Srbije, ali i za njih same i njihove porodice", rekao je Šutanovac.

Podsetivši da nije član Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, Šutanovac je novinarima na svečanosti u Skupštini Beograda rekao da iz tih razloga nema nikakve izveštaje vezane za potragu za Mladićem i Hadžićem, tako da ne može da kaže da li postoje informacije da je Ratko Mladić u Srbiji.

"Bitno je da država funkcioniše i da niko ne stavlja znak pitanja da li mi to radimo po zakonu. Ukoliko radite po zakonu i ukoliko se angažujete, verovatno ćete doći do rezultata", rekao je Šutanovac.

Ukazujući da Srbija ne može očekivati od drugih da poštuju međunarodno pravo ukoliko sama ne poštuje svoje zakone, Šutanovac je naveo da će Srbija pred Međunarodnim sudom pravde tražiti poštovanje tog istog prava u odnosu na Kosovo.

On je rekao da o akcijama i operacijama Akcionog tima koje su u toku ne treba da bude informisan državni vrh i dodao da je to pravilo koje postoji svuda u svetu. Podsetimo, Dragan Šutanovac je za Večernje novosti rekao da apeluje na haške optuženike da se predaju, imajući u vidu smrtni slučaj posle mitinga koji su organizovali radikali zbog hapšenja Radovana Karadžića.

"Zato, ako su zaista 'heroji', onda bi Mladić i Hadžić trebalo da razmisle da li su njihovi životi vredni života drugih ljudi", kazao je Šutanovac. On je i tada rekao da nema saznanja o tome da li bi Mladić uskoro mogao da bude uhapšen.

Na pitanje da li "strahuje od eventualnog hapšenja Mladića", Šutanovac je rekao da "veruje da bi radikali, ako bi došlo do privođenja Mladića, opet pokrenuli demonstracije, lomili Beograd i izazivali ulične nemire".

Ministar odbrane je ocenio da privođenje i izručenje Karadžića nije izazvalo velike tenzije u državi koliko pojedine opozicione partije žele da prikažu.

Vukčević: Verujem da je u Srbiji

Koordinator Akcionog tima, tužilac Vladimir Vukčević, rekao je za AP da potraga za Mladićem ide dobro, ali ništa konkretnije nije želeo da otkriva.

Samo je naveo kako se nada da će država uskoro završiti hašku priču, a lično smatra da se Mladić krije u Srbiji. "Ja verujem da je on u Srbiji, ja verujem i ocenjujem, ali to ne znači da je u Srbiji, ne mogu da tvrdim da je u Srbiji", kaže on.

"Na koji način se on sakriva? Ne znam, ali sigurno, po mojoj oceni, da se ne skriva na način kao Karadžić. Ovaj se potpuno slobodno kretao, on je čak išao na javne skupove, videli ste ga i preko televizije. Ja ne verujem da se on tako krio, mada je moguća plastična operacija", kaže on.

"Ne mogu više da vam kažem. Nadam se da ćemo mo tu hašku priču uskoro da kažemo", kaže Vukčević. On je rekao da bi za Mladića, njegovu porodicu i sve građane najbolje bilo da se on dobrovoljno preda.

Stric: Otmen život

Familija ratnog komandanta bosanskih Srba misli međutim da je za Mladića bolje sve drugo nego odlazak u Hag.

U poruci koju je Mladiću uputio iz rodnog sela Božinovići u Republici Srpskoj, njegov stric Mile Mladić poručio mu je, kako je rekao, da ostane hrabar i nikad se živ ne preda.

"Ja bih mu poručio, koliko ja zamišljam i koliko se osećam, da se nikad i nikad nikome živu ne preda. Nego da fino, otmeno živi kao čovjek ’rabar, kad je bio vazdi ’rabar i sadi da bide ’rabar", rekao je on.

"Bolje se ubiti nego otići i predate se neprijateljima koji da ga provociraju i mrcvare, ko što su mrcvarili Milošavića, pa će sade Karadžića, pa će Šešelja, pa sve", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: