Svedok opisao ubistvo brata

U nastavku suđenja trojici hrvatskih generala, svedok optužbe opisao kako su hrvatski vojnici ubili njegovog brata i još troje Srba.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.08.2008.

18:46

Default images

Generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markači optuženi su za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine i za druge zločine tokom i posle operacije Oluja, u avgustu i septembru 1995. Akcijom je zapovedao general Gotovina; Čermak je posle zauzimanja Knina bio vojni upravnik grada, a Markač je komandovao specijalnom policijom.

Svedok Ilić, koji je iskaz dao iz Zagreba preko video veze, izjavio je da su hrvatske snage 7. avgusta dva sata granatirale Donji Lapac, a zatim ušle u grad. Prethodnih dana, Ilić je, kako je rekao, video kolone srpskih izbeglica iz Knina koje su se kretale prema BiH.

U Donjem Lapcu tada, po svedoku, nije bilo ni vojske Republike Srpske Krajine, "ni operacija, ni protivudara".

Na dan kada je grad zauzela Hrvatska vojska, Ilić je otišao u rodno selo Oraovac, gde je rano popodne sedeo sa bratom Markom u dvorištu porodične kuće.

Po iskazu svedoka, zatim su u dvorište upali hrvatski vojnici i vređali ih, nazivajući ih "četnicima". Braću Ilić izveli su na put i pretresli, a potom su iz obližnjih kuća doveli još troje meštana - jednu ženu i dvojicu muškaraca.

Dok su ih sprovodili, Milan Ilić je, kako je rekao, uspeo da pobegne i sakrije se u šipražje. Nekoliko trenutaka kasnije, iz pravca u kojem su hrvatski vojnici odveli njegovog brata i još troje meštana, čuo je "osam hitaca, ispaljenih u grupama po dva".

Posle dva dana skrivanja po selu, pokušao je da pobegne u BiH, ali su ga hrvatski vojnici presreli, zarobili i poslali u sabirni centar u Zadru.

Pošto je nedugo potom pušten, Ilić se vratio u Donji Lapac. Telo brata Marka i troje meštana kasnije je pronašao na groblju u Gračacu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: