Kako se testiraju novi lekovi

Beograd -- Smrt pacijentkinje u Sremskoj Kamenici pokreće pitanje da li se u Srbiji novi lekovi testiraju na pacijentima bez njihovog znanja.

Izvor: B92
Podeli

Nakon što je Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici podneo krivičnu prijavu protiv lekara Save Nenića, tužbu protiv njega najavila je i porodica Milene Lazović koja je u toj ustanovi preminula u martu 2004. godine. Institut je protiv Nenića podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je pacijentkinji dao smrtonosnu dozu morfijuma, kao i zbog eksperimentalnog lečenja pacijenata.

Brat preminule Milene Lazić, Gavrilo Perin, kaže da je sve vreme imao sumnje u način lečenja svoje sestre, koja je na Institut primljena zbog teške upale pluća. Posle tri dana ona je uspavana i priključena na aparate za disanje, a zatim mu je saopšteno da je dobila sepsu.

"Primenili su neku metodu za mene čudnu. Napunili su je vodom. Njeno telo je bilo zasićeno vodom. Naduvene ruke, naduvene noge, naduven stomak, naduvena glava. Ja to u životu nisam video", kaže on.

"To mi se pohvalio jedan Nenićev pomoćnik da je on to uradio prvi put po instrukcijama Nenića, koji je iz Amerike kontaktirao putem Interneta s njim i davao instrukcije", kaže on. Nakon 20 dana ona je preminula.

Prema navodima krivične prijave, Milena je intravenozno već primala pet miligrama morfijuma, na koje joj je doktor Nenić za samo sat dao još tri doze od ukupno 40 miligrama tog narkotika.

U krivičnoj prijavi Nenić se optužuje i za protivpravno eksperimentisanje i ispitivanje leka.

Za četiri pacijenta naložio je da se daju lekovi kojima je teško narušio njihovo zdravlje u nameri da proizvođačima tih medikamenata dostavi izveštaje o efikasnosti lekova i da obezbedi njihovu prodaju, te sebi i proizvođačima pribavi imovinsku korist, navodi se u prijavi.

U Zavodu za farmakologiju navode da je, pre nego što počne testiranje nekog leka, neophodno odobrenje etičkih komisija Medicinskog fakulteta i ustanove u kojoj bi se on ispitivao.

"Tada se ta dokumentacija sa odobrenjem podnosi državnoj agenciji za lekove, to je Agencija za lekove Srbije, koja ima svoju komisiju za klinička ispitivanja", objašnjava Momir Mikov, specijalista kliničke farmakologije sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

"Tu sede opet vrhunski stučnjaci u ovoj zemlji koji razmatraju sve aspekte koristi i štete koje može da nanese to ispitivanje. I posle odlučivanja, koje traje par meseci, donosi se predlog i odobrenje", kaže on.

U Institutu u Sremskoj Kamenici objašnjavaju da se ispitivanja, u skladu sa Helsinškom deklaracijom, izvode isključivo na dobrovoljcima koji su detaljno obaveštenim o svim rizicima kojima se izlažu.

"Da bi se sve to, nakon svih odobrenja, sprovelo, mora se pedantno i precizno obavestiti familija pacijenta ili pacijent ako je svestan", kaže Aleksandar Milovančev, direktor Instituta u Sremskoj Kamenici.

"Potom pre svake primene pismeno obavestiti, podneti papir pacijentu ili rodbini, i nakon svega toga se potpisati i dokazati da je sve urađeno prema normama kako to zakon zahteva", kaže on.

Farmaceutske kuće za ispitivanje lekova obično angažuju ugovorne istraživačke organizacije koje pronalaze odgovarajuće klinike i lekare za njihovo ispitivanje.

Međutim, B92 je i ranije izveštavao o primerima da se u pojedinim državnim bolnicama u Srbiji ponekad sprovode ispitivanja novih lekova na pacijentima bez njihovog znanja.

Nenić: Podneo sam krivičnu prijavu

Doktor Savo Nenić je, gostujući u Vestima B92, odgovarao na optužbe o testiranju eksperimentalnih lekova na pacijentima.

On kaže da je zaprepašćen lažima i klevetama, pogotovo zaobilaženjem institucija, jer je za sve to saznao iz štampe.

Iznošenje ovakvog slučaja možda je odvlačenje javnost od mogućnosti da gospodin Milovančev više ne bude direktor Instituta, kaže on.

On navodi da se 2000. godine vratio u Srbiju, posle pet godina rada u Americi, pokušavajući da donese novu supspecijalističku granu medicine u Srbiju - multidisciplinarnu kritičnu negu.

"Ja sam podneo krivičnu prijavu protiv Milovančeva zbog zloupotrebe službenog položaja i lažnog prijavljivanja i zvanično se obratio Lekarskoj komori koja treba da zaštiti od kleveta", kaže on.

Milosavljević: Vanredna inspekcija

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da do sada nije bilo nikakvih pismenih prijava ili žalbi doktora Milovančeva na rad doktora Nenića, ali da će u Institut u Kamenici biti upućen inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile činjenice.

Milosavljević kaže da je komunikacija Milovančeva i Nenića preko medija nedostojna lekara, kao i da je oblast kliničkog ispitivanja lekova u Srbiji precizno i strogo regulisana Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 802 idi na stranu