"Srbija će pomoći Karadžiću"

Hag -- Srbija će uskoro ponuditi svu pravnu pomoć za odbranu Radovana Karadžića, kaže ambasador Srbije u Holandiji Radoslav Stojanović.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Stojanović je u intervjuu Rojtersu rekao da će se 7. septembra obratiti Tribunalu i zatražiti od tog suda da mu omogući posetu Karadžiću. Ambasador je rekao da će zatražiti od vlade da dostavi dokumentaciju neophodnu za suđenje ako "Karadžić misli da vlada Srbije može da doprinese njegovoj odbrani".

"Pitaću ga jedino da li mu je potrebna pomoć Vlade Srbije u pripremi dokumenata, a možda i neka finansijska pomoć", rekao je Stojanović britanskoj agenciji. "Ukoliko on želi da se sretne sa mnom, ja ću ga videti", rekao je Stojanović.

On je objasnio da srpska vlada ima obavezu da kontaktira sa Karadžićem i ponudi mu pomoć, ne zbog toga što saoseća s tim haškim optuženikom, već zato što je bivši predsednik Republike Srpske uhapšen na teritoriji Srbije i kako bi obezbedila pravično suđenje.

Stojanović, koji je bio predstavnik Srbije pri Tribunalu pre no što je postao ambasador, rekao je da se savetnik ambasade Srbije u Holandiji ranije sastao sa Karadžićem i da mu je ponudio manju finansijsku pomoć od 200 evra mesečno, ali da za sada nije dobio nikakav konkretan odgovor Karadžića na tu ponudu.

"Odgovorio je: 'Ja sam sada uništen, nisam u stanju da mislim o malim stvarima, videćemo'", naveo je Stojanović.

Ambasador Srbije je izjavio da ne veruje da će Karadžić hteti s njim da se sastane jer je on u prošlosti kritički govorio o bivšem predsedniku Republike Srpske.

Karadžić: Proces je nemoguć

Radovan Karadžić je zatražio od Tribunala da obustavi postupak protiv njega, tvrdeći da je proces "nemoguć" jer su mu uskraćena prava.

"Do petka bez izmene optužnice"

Tužilaštvo Haškog tribunala neće podneti novu, izmenjenu optužnicu protiv Radovana Karadžića do petka, za kada je zakazano njegovo novo pojavljivanje pred sudijom, rekla je predstavnica glavnog tužioca Olga Kavran.

Ona je objasnila da "nema ničega novog" u vezi sa novom optužnicom i da "ne očekuje" da će novosti biti do kraja nedelje. Kavranova je sugerisala da će Karadžiću u petak biti ponuđeno da se izjasni o krivici po tačkama stare optužnice, podignute 1995, a izmenjene 2000. godine, koja je još na snazi.

Ponavljajući da je sa SAD i njihovim izaslanikom Ričardom Holbrukom 1996. imao sporazum da se povuče iz javnog života, a Holbruk mu je zauzvrat garantovao da neće biti uhapšen, bivši predsednik Republike Srpske je u sinoć objavljenom podnesku naveo da su SAD namerile da ga "likvidiraju" zbog "nespremnosti da ispune obaveze koje su preuzele".

Istovremeno, kako tvrdi Karadžić, SAD su mu nametnule "zabranu odbrane u javnosti od sistematske demonizacije", te preduzele "zaplašivanje optuženog".

"Ne odustajem od zahteva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije", piše Karadžić u podnesku sudskom veću.

Napominjući da postoji mogućnost za njegovu likvidaciju i u pritvoru Tribunala, on traži da se utvrdi "da li su postojale i da li i dalje postoje namere NATO, SAD i drugih članica tog saveza da budem likvidiran".

Optuženi zatim podvlači da ga "više brine mogućnost 'sudske likvidacije' koja bi za članice NATO saveza bila elegantnija i sa manje rizika".

Po Karadžićevim rečima, "sudsku likvidaciju", između ostalog, omogućava: menjanje pravila Tribunala "kad god to nekome zatreba", "suđenja po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu", "sastav sudskih veća u kojima značajnu ulogu igraju sudije iz zemalja NATO", a "uz upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog sveta".

Karadžiću odbijen zahtev za dokumenta na srpskom

Sekretarijat Haškog tribunala odbio je ponovo zahtev Radovana Karadžića da mu dokumenta i materijale, uključujući transkripte suđenja, dostavlja na srpskom jeziku, na ćirilici, saopšteno je u Hagu.

Sekretarijat je, istovremeno, obavestio Karadžića da će mu biti obezbeđen audio ili audio-video snimak sudskih sednica sa simultanim prevodom na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

U saopštenju je navedeno da shodno pravilima Tribunala, Sekretarijat optuženima obezbeđuje dokumente i transkripte samo na radnim jezicima Tribunala, odnosno na engleskom i francuskom.

Sekretarijat podseća da je i u slučaju Zdravka Tolimira odbijen njegov zahtev da mu se dostavlja dokumentacija na maternjem jeziku, ali su mu, kao i Karadžiću, odobreni audio i audio-video zapisi na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

U obrazloženju svoje odluke, Sekretarijat navodi da bi prevođenje transkripata suđenja na bosanski, hrvatski i srpski jezik doprinelo odugovlačenje suđenja, ali i da bi preopteretilo prevodilačku službu Tribunala.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu