Šta će biti s plastičnim kesama

Pošto sve više vlada svest da plastične kese veoma zagađuju okolinu, i u Beogradu postoji inicijativa da se zabrane.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.08.2008.

13:49

Default images

Gradski sekretar Sekretarijata za životnu sredinu Branislav Božović rekao je da i u Beogradu postoji inicijativa za zabranu prometa plastičnih kesa, ali da to nije moguće sprovesti bez odobrenja višeg nivoa vlasti. On je to rekao povodom odluke lokalne vlasti u Vranju da do 2010. zabrani upotrebu najlon kesa u tom gradu.

Božović je agenciji Beta kazao da "oni mogu da kažu da će učiniti sve da upotreba prestane, ali da prema sadašnjim propisima tu odluku ne mogu sprovesti bez Republike".

U Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja Beti je prethodno rečeno da ne postoje zakonske smetnje da lokalne skupštine odlučuje tako nešto; međutim, gradski sekretar tvrdi da je dozvola resornog ministarstva uslovna.

"Odluka o prestanku proizvodnje i prometa najlon kesa je pitanje zakona i to je na nivou republike i vlade, a ne na lokalnom nivou. Kako može grad da zabrani upotrebu nečega što sme da se proizvodi u državi", upitao je Božović.

On je ocenio kao veoma loše i najave o ukidanju Agencija za reciklažu jer je, prema njegovim rečima, ta ustanova najvažnija za pokretanje inicijativa o ukidanju plastičnih kesa.

"Sistem upravljanja otpadom ne treba da bude u nadležnosti Ministarstva jer agencija treba da nosi takve inicijative i najveći broj ljudi koji se bave zaštitom životne sredine osuđuje tu odluku", kazao je Božović.

Zakon o upravljanju otpadom, koji je u skupštinskoj proceduri, propisuje da se 30 dana po njegovom usvajanju zatvara Agencija za reciklažu.

Prema rečima gradskog sekretara, to je odlučeno u vreme kad nije postojalo resorno ministarstvo zbog koncentracije novca u tadašnju upravu i iz "partijskih i nekih drugih razloga".

Specifična potrošačka kultura i nedostatak zakonske regulative dovode do nekontrolisanog trošenja i bacanja plastičnih kesa.

Inače, oko 13 milijardi kesa daje se kupcima svake godine u svetu, što je oko 220 kesa po stanovniku. One se u proseku koriste 12 minuta, nakon čega se bacaju, dok u prirodi ostaju hiljadama godina jer ne mogu da se razgrade.

U Kini će do 2010. godine biti potpuno zabranjeno korišćenje plastičnih kesa, a takva zabrana stupiće na snagu i u Los Anđelesu, u SAD, 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: