Nova neslaganja u SPC

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi nova neslaganja, a kako tvrdi episkop Artemije, neslaganja su prerasla čak u fizičke sukobe.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 24.08.2008.

00:14

Default images

Episkop raško-prizrenski Artemije izjavio je za B92 da je smenio episkopa lipljanskog Teodosija zbog nediscipline, optužujući ga za stvaranje dvovlašća u eparhiji.

"Ima mnogo primera takvog ponašanja, pogotovo po pitanju naše tužbe Strazburu, u vezi sa četiri evropske države koje sam tužio zbog uništavanja naših svetinja, onda, pitanje memoranduma, kojeg je on podržavao. Dvovlašće u eparhiji raško-prizrenskoj moralo se prekinuti. Zato su usledile naše duboko promišljene odluke i onda je došlo do otvorene pobune u Dečanima", rekao je Artemije za B92.

Episkop Artemije tvrdi da su on i članovi njegove delagacije napadnuti kada su došli u manastir Dečane da uruče odluku o smeni episkopu Teodosiju.

Jednog od članova njegove delegacije, monasi su fizički napali i slomili mu nogu, dok je on razgovarao sa episkopima Teodosijem i Savom Janjićem, tvrdi on.

"Pobuna otvorena, neposlušnost demonstrirana na najgrublji način. Kada sam ja uručio kovertu sa odlukama, oni su je besno i naglas pročitali – Sava, pa Teodosije. Rekli su da oni neće poslušati to što sam ja napisao", tvrdi Artemije.

Televizija B92 nije uspela da stupi u kontakt sa episkopom Teodosijem i protosinđelom Savom Janjićem.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da odluka piskopa Artemija o smenama episkopa ljipljanskog Teodosija i protosinđela Save Janjića nepromišljena i neočekivana, i zakazao za utorak redovno asedanje na kome će se raspravljati o dešavanjima u manastiru Dečani.

Sinod je pozvao episkope Artemija i Teodosija da prisustvuju zasedanju, navedeno je u saopštenju.

Saopštenje Sinoda iz 2006.

Dan nakon sukoba između episkopa Artemija i uprave manastira Dečani, na sajtu SPC-a, objavljen je i dokument iz 2006. godine u kojem Sveti sinod od episkopa Artemija traži da, kako piše, reši vlasništvo nad dve kuće u Beogradu i jednom u Banji Koviljači koje, kako se objašnjava, po crkvenim kanonima nema pravo da poseduje.

U istoj odluci koju je potpisao i Partijarh Pavle, Artemije se, kako piše, umoljava da misionarski centar Atos prenese u vlasništvo crkve i da ugasi Eparhijski centar Rade Neimar.

Inače, ovaj centar u Agenciji za privredne registre zaveden je pod imenom Preduzeće za građevinarstvo, trgovinu i usluge Eparhijski centar Rade Neimar DOO Beograd.

Artemije, koji kaže da je na zahteve Sinoda već odgovorio pre nekoliko godina, nije želeo konkretno da odgovori na pitanje o imovini koja se pominje u crkvenoj odluci.

Inače, u istoj odluci crkva je od Artemija tražila da smeni protosinđela Simeona zbog, kako stoji u saopštenju, prekršaja crkvenih kanona i neistina koje je izgovorio pred Sinodom.

Protosinđel Simeon je, inače, blizak saradnik episkopa Artemija koji je, kako Artemije kaže, fizički napadnut kada je u društvu bliskih saradnika krenuo u Dečane da smeni upravu tog manastira.

Nadležan samo Sabor

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je, na molbu vladike Artemija, njemu dodelio pomoćnog episkopa Teodosija i, prema tome, njega ne može niko razrešiti sem Svetog arhijerejskog sabora, izjavio je za KIM radio izvor iz Patrijaršije u Beogradu. "Episkop Artemije je smenio vikarnog episkopa Teodosija sa mesta igumana Visokih Dečana bez ikakvog crkvenog postupka", ocenio je neimenovani izvor iz Patrijaršije.

Posle izjave vladike Artemija da je protosinđel Simeon napadnut u Visokim Dečanima i da mu je polomljena noga, KIM radio je u Domu zdravlja u Gračanici došao do informacije da je otac Simeon primljen sa lakšom povredom pete i da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnijoj povredi, pa nije zadržavan u bonici niti je bilo potrebno bolničko lečenje.

Artemije: Falsifikati i odgovor Sinodu

Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je da su u pismu podrške bratstva manastira Visoki Dečani episkopu lipljanskom Teodosiju pojedini potpisi falsifikovani.

Artemije je za RTS kazao da pojedini monasi trenutno nisu u manastiru, tako da nisu mogli da potpišu pismo podrške vladiki Teodosiju. On je naveo da zato sumnja da su njihovi potpisi falsifikovani.

Prema njegovim rečima, kanoni SPC propisuju da se monasi ne mogu mešati u rad uprave eparhije, odnosno uticati na odluke nadležnog vladike.

Episkop raško-prizrenski odbacio je i optužbe koje je su na njegov račun iznete na sajtu SPC, gde je objavljen dokument iz 2006. godine u kojem Sinod od Artemija traži da reši vlasništvo nad dve kuće u Beogradu i u Banji Koviljači.

Među zahtevima Sinoda pominje se i smena protosinđela Simeona zbog "prekršaja crkvenih kanona".

Artemije je rekao da su ti zahtevi stari dve godine i da je na njih brzo odgovorio.

On je naveo da, posle tih odgovora više nije imao primedbe od Sabora, što znači da su bili zadovoljni njegovim odgovorima.

"Sukob postoji već duže vreme"

Kako saznaje KIM radio, događaji u Dečanima povezani su sa sukobom vladike Artemija sa Arhijerejskim Saborom i crkvom čije odluke on javno kritikuje.

Sukob se, prenosi izvor KIM radija iz vrha SPC, posebno odnosi na obnovu manastira i crkava na Kosovu i na saradnju sa međunarodnom administracijom, što Artemije smatra nepatriotskim činom.

Radio takođe saznaje da se protiv oca Simeona, najbližeg saradnika vladike Artemija, pred crkvenim sudom vodi postupak zbog malverzacija vezanih za poslovanje građevinske firme Rade Neimar.

Otac Simeon za B92 nije želeo da govori, uz obrazloženje da se detalji oko sukoba u manastiru Dečani mogu pronaći na sajtu Eparhije.

Artemije je pripadao "tvrdoj crkvenoj struji" i više puta otvoreno je kritikovao državne zvaničnike što nisu vojskom branili Kosovo.

Istovrmeno je oštro kritikovao i Teodosija zbog posete predsednika Kosova Fatmira Sejdiua manastiru Visoki Dečani, u kome je Teodosije bio iguman, i njegovo uspostavljanje kontakata sa kosovskim vlastima.

Sociolog religije Mirko Đorđević nije iznenađen odlukom eposkopa raško-prizrenskog Artemija da smeni episkopa lipljanskog Teodosija, jer između njih sukob postoji već duže vreme.

Taj sukob ima jednu novinu, a ta novina nije crkvenog već čisto političkog karaktera, kaže Đorđević.

"2007. godine vladika Artemija u dva navrata delio je beogradskim medijima svoja saopštenja u kojima poglavara naše države, Tadića, ministre Šutanovca i Jeremića bukvalno naziva izdajnicima. Zanimljivo je da je on, i po treći put, u martu zabranio sveštenstvu da uopšte komuniciraju sa predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija na Kosovu, pa je, čak, rekao da SPC treba da se svrsta uz Demokratsku stranku Srbije i Srpsku radikalnu stranku", kaže on.

"U međuvremenu, u dva maha, lipljanski vladika Teodosije je dao jednu, po mom sudu, vrlo značajnu izjavu: crkva na Kosovu nije jaka da određuje status pokrajine Kosovo, ali kakav god taj status bio, bilo Kosovo u sastavu Srbije, bilo autonomija, bilo nezavisna država, crkva treba da ostane na Kosovu, da sarađuje sa postojećim vlastima, što crkvu ne nagoni da prizne te vlasti", podsetio je Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: