Puškin i Jesenjin na Olimpijadi

Iako sagovornici B92 kažu da su nekorektni komentari Duška Koraća, reportera RTS-a sa OI, nema najave da će on biti kažnjen.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

01:21

Default images

Mogućnost da saznate kako neki od sportista na Olimpijadi ne mogu da imaju potomstvo, ili da su ružnjikavi jer imaju prevelike zube, ili očajnu frizuru, pa sve do procena kolike su im grudi, uši ili vilica, gledaoci u Srbiji imaju priliku, ako prate prenos Olimpijskih igara na RTS-u.

Naime, jedan od reportera, Duško Korać, ne libi se ne samo da na ovaj način komentariše izgled sportista, već i ima čitavu teoriju zavere o publici na tribinama, među kojima on prepoznaje čak i agente.

"Oni koji bolje poznaju medicinu, te morfološke i anatomske stvari, zbog čega uši počinju da rastu i mnogi postaju kao Crvenkapina baba sa nešto dužim nosem i ušima, širom vilicom, jer korišćenjem veštačkog testosterona pasivizira se onaj prirodni. I nema, normalno, generacijske smene, nema dece, nema unučadi", jedan je od Koraćevih komentara.

Duško Korać za javni servis svakodnevno, u direktnim prenosima, gledaocima opisuje i ko je debeo, a ko mršav.

"Oni deluju koštunjavo i žgoljavo, neuhranjeno u odnosu na Davida Olivera, a bogami, ni Robles nije baš mršavko", opisuje Korać.

Koraću ne predstavlja problem da jasno pred gladaocima iskazuje stav da "smo prinuđeni ponovo da slušamo američku himnu" ili da nas poziva da saslušamo rusku himnu.

Dok američki atletičari imaju velike zube ili su se izlečili od korišćenja heroina, ruske sportistkinje u njemu izazivaju posebnu emociju.

"Samo Puškin i Jesenjin mogu opisati lepotu i znanje Jelene Išinbajeve, sa bojom očiju poput ruskih breza u prolećnom lišću, sada okupane njenim suzama", komentarisao je Korać pobedu ruske atletičarke.

Sportski novinar Zoran Pavić ukazuje da se Koraćeve egzibicije ponavljaju iz godine u godinu i kaže da bi njegovi poslodavci morali da reaguju, jer on to radi na teret građana koji plaćaju usluge javnog servisa.

"Korišćenje sportskog prenosa za vođenje ličnih ratova, za razbijanje svetskih zavera, iskazivanje svojih političkih stavova, za kafansku terminologiju - to je, zaista, nedozvoljeno. Ljudi to više ismevaj nego što misle da je skandalozno", smatra Pavić.

Duško Korać je slične incidente pravio i na Evropskom prvenstvu u atletici 2006. godine, i tada je bio suspendovan.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić tada je tvrdio da je Korać dobio i poslednju opomenu pred otkaz.

Međutim, na ovim Olimpijskim igrama, Korać je ponovo među glavnim komentatorima RTS-a, a Tijanić ovaj put za B92 kaže da nema informaciju šta je sve Korać govorio i upućuje na urednika sportske redakcije RTS-a.

"Posle svih velikih takmičenja, kao što su OI, i po njihovom završetku i po dolasku ekspedicije koja je u Pekingu, redakcija sportskog programa radi kompletnu analizu onoga što se dešavalo na OI, tačnije, da li su ispunili ono što je dogovoreno pre odlaska na OI. Tu, pre svega, mislim na rad novinara, komentatora, i svih ostalih koji su bili uključeni u rad OI, a ekspedicija nije bila mala, jer je brojala 38 ljudi", objašnjava urednik sportskog programa RTS-a Zoran Marković.

Interesantno je da se Korać od gledalaca vaterpolo utakmica oprostio rekavši da ih on više neće komentarisati, ali nije naveo razlog za to.

Nezvanične informacije da su neki od sportista zahtevali da Korać bude povučen s prenosa, B92 nije uspeo da proveri.

U međuvremenu, Korać i dalje komentariše atletiku, nastavljajući da daje neverovatne opise sportista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: