"Jugo" vozi poslednji krug

Nakon instaliranja nove Fijatove tehnologije, 2009. će prestati i proizvodnja najpopularnijeg Zastavinog modela - automobila "Jugo".

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2008.

06:45

Default images

Najveća srpska holivudska zvezda odlazi u penziju. Naime, generalni direktor fabrike automobila "Zastava" Zoran Radojević, najavio je prestanak proizvodnje najpopularnijeg srpskog automobila Jugo.

Iako je “Jugo” prijatelj velikog broja porodica u Srbiji, u svetu je postao poznat tek ulogama u mnogobrojnim holivudskim filmovima.

Ovaj temperamentni štediša, kako ga je reklamirala Zastava pre pola veka, glumio je u ukupno dvanest holivudskih filmova, a glavnu ulogu dobio je u filmu “Ko je ubio Monu”, gde se sumnjiči za ubicu.

Sporedne uloge imao je u filmovima “Umri muški 3”, “Otkačeni profesor”, “Inspektor Gedžet”, ali se gotovo uvek pojavljivao kao negativac, kome u odsutnom trenutku otkažu kočnice, otpadne menjač, nestane benzina.

Međutim, u stvarnosti stvari stoje donekle drugačije.

On je, prema mišljenju građana, ne samo auto, već član porodice, ali ima onih koji misle da je član porodice već spreman za penziju.

Ovaj “srpski oldtajmer”, po sopstvenom priznanju i dan-danas vozi ministar Božidar Đelić i to u kabriolet verziji, što samo dokazuje da “Jugo”, ipak, prkosi kako vremenu tako i prostoru.

Međutim “Jugo” prkosi i bombama, kako je objasnio direktor muzeja automobila u Beogradu, Branislav Petković, gde ljubitelji automobila mogu da se uvere u njegove neprolazne vrednosti.

Međutim, ovaj penzioner će još dugo krstariti ulicama Beograda, smtra Petković.

Iako ga je "Tajms“ poglasio za Mona Lizu loših automobila, na internetu se mogu naći različita udruženja ljubitelja poularno nazvanog jugiše. S obzirom da je fića dobila svoji novu verziju, nije nemoguće i da "Jugo“, bar na zvezdanom nebu Holivuda, dobije svog naslednika.

Politika: Sedam godina proizvodnje delova

Neizbežan kraj "zlatne ere" srpske automobilske industrije, započete pre više od pola veka u pogonima Zavoda "Crvena zastava", najavili su i ministar Mlađan Dinkić i generalni direktor Zastave Zoran Radojević.

Za svoje "oldtajmere", kragujevačka fabrika će biti vezana samo još zakonskom obavezom o proizvodnji delova za te modele u kontingentu koji zadovoljava sedmogodišnju potrošnju.

Proizvodnja "juga" i ostalih modela iz domaćeg programa biće obustavljena najverovatnije 2009. godine, a tačan datum, prema Radojevićevim rečima, biće poznat tek nakon konkretizacije ugovora sa Fijatom, koji bi trebalo da bude potpisan sledećeg meseca.

Popularni "jugo" je prvi samostalni projekat kragujevačke fabrike automobila. Svi ostali Zastavini modeli su, naime, bili replike torinskog giganta, od "fiće", preko "stojadina" i "osmice", pa sve do "floride".

Zvuči patetično, ali dolazak Fijata, koji će udahnuti novi život Zastavi, označiće i definitivan kraj "temperamentnog štediše", kako je kragujevačka fabrika s početka osamdesetih godina prošlog veka, kada je "jugo" počeo da se proizvodi, reklamirala svoj novi model.

Biće to i prilika za podsećanje na "posao stoleća", kako je nazvan aranžman sa SAD u vezi sa izvozom "jugića" na tamošnje tržište. Za pet godina, od prvog transporta 23. jula 1985, pa sve do 1990, Zastava je dilerima u SAD isporučila ukupno 141.511 ovih vozila.

Iako je cela priča oko firme "Jugo Amerika" imala svoju političku pozadinu, tadašnji direktor Zastave Rodoljub Micić svojevremeno je za Politiku objasnio i finansijski krah tog posla.

Naime, niska cena od 3.990 američkih dolara bila je fiksna, a Zastava je repromaterijal plaćala u nemačkim markama, koja je baš u tom periodu enormno jačala u odnosu na dolar.

"Posao stoleća", koji je iniciran na najvišem državnom nivou, svakako je bio osuđen na propast, ali se mnogi Kragujevčani još uvek sećaju euforije sa kojom je "jugić" ispraćen za SAD.

Ulice su bile okićene američkim i jugoslovenskim zastavama, baš kao i brod "Erika Bolton", kojim je prvi kontingent vozila transportovan iz luke Bar za Baltimor.

Pompezno najavljen aranžman od samog početka pratile su brojne kontroverze. "Jugo" je, naime, 1981. proglašen najboljim autom u Srbiji, a prve godine izvoza, 1985, Njujork tajms ga je proglasio najgorim autom u SAD, dok ga je magazin Tajm 2007. godine svrstao na listu 50 najlošijih automobila svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: