SB bez zajedničkog stava o Osetiji

Članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da se slože oko saopštenja o krizi u Južnoj Osetiji koje je sastavila Rusija.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 08.08.2008.

11:59

Default images

U tom saopštenju, prema predlogu Rusije, pozivalo se na uzdržavanje od upotrebe sile, a saopštenje se sastojalo od tri rečenice. Međutim, na zatvorenom sastanku u toku noći petnaest članica Saveta bezbednosti nisu mogle da se dogovore ni oko te tri rečenice.

Prema navodima diplomata, jedna rečenica bila je neprihvatljiva za Gruzijce, koje podržavaju SAD i Evropljani. U tom delu se pozivalo na sve strane u sukobu da se "odreknu upotrebe sile".

Pošto se nisu složili, Savet bezbednosti je odlučio da ne preduzima ništa po tom pitanju, saopštile su diplomate. Oni su se složili da saslušaju saopštenja Rusije i drugih članica Saveta, kao i Gruzije.

Britanska predstavnica u Savetu bezbednosti Karen Pirs izrazila je žaljenje što članice Saveta nisu uspele da se slože o saopštenju.

"Nadamo se da će to biti moguće u danima koji dolaze, međutim, nedostatak saopštenja večeras ne znači da se Savet bezbednosti ne bavi tim pitanjem", dodala je Pirsova

SAD: Zajedno sa Moskvom za smirivanje

Bela kuća je pozvala na prekid krvoprolića u Južnoj Osetiji i zatražila da sve strane pokrenu direktne pregovore radi rešenja te krize u Zakavkazju.

"Sve strane treba odmah da okončaju nasilje i uđu u direktne pregovore da bi se to pitanje rešilo mirnim putem", izjavio je portparol Bele kuće Gordon Džondrou u Pekingu, prenosi Rojters.

Portparol Stejt departmenta Gonzalo Galjegos je u saopštenju naveo da SAD šalju izaslanika u taj region "kako bi se angažovao u kontaktu sa zaraćenim stranama", preneo je Rojters.

"Mi podržavamo teritorijalni integritet Gruzije i pozivamo na trenutni prekid vatre. Pozivamo sve strane, uključujući Gruzijce, stanovnike Južne Osetije i Ruse da izbegavaju konflikt i eskalaciju sukoba", rekao je Galjegos.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Danijel Frid rekao je sinoć da su se SAD i Rusija dogovorile da zajedno rade na okončanju sukoba u gruzijskoj separatičkoj oblasti Južnoj Osteriji.

Frid je rekao da je u telefonskom razgovoru sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Grigorijem Karasinom dogovoreno da Moskva i Vašington zajedno rade na zaustavljanju sukoba u Južnoj Osetiji i ohrabre politički dijalog.

"Zatražili smo od Rusa da zatraže od svojih prijatelja u Južnoj Osetiji da se povuku i iskažu veću uzdržanost. I mi verujemo da Rusi pokušavaju da urade upravo to", rekao je Frid.

EU poziva na prekid neprijateljstava

Zvaničnici Evropske unije saopštili su danas da je Unija veoma zabrinuta zbog sukoba u Južnoj Osetiji i da poziva sve strane da prekinu nasilje. "Veoma pomno to pratimo, veoma smo zabrinuti zbog razvoja situacije. Ponavljamo našu poruku svim stranama da neodložno prekinu nasilje", izjavio je u Briselu zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.

On je podvukao da je EU u kontaktu sa međunarodnim partnerima, uključujući i Rusiju, SAD, Gruziju i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je da je Unija veoma zabrinuta zbog razvoja situacije u Južnoj Osetiji.

"Mi ponavljamo našu pouku svim stranama da neodložno zaustave nasilje", rekao je Solana.

Evropska komisija je duboko zabrinuta zbog teških sukoba u Južnoj Osetiji i žali zbog gubitka života, izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Džon Klensi.

On je, na konferenciji za novinare, naveo da je evropska komesarka za spoljne poslove Benita Ferero Valdner tim povodom u stalnom kontaktu sa farncuskim predsedništvom EU i predsedavajućim OEBS.

Evropska komisija poziva na momentalni prekid neprijateljstava i hitan povratak pregovorima, rekao je Klensi i najavio da je Brisel spreman da poveća doprinos mirnom rešavanju sukoba u Gruziji.

NATO za neodložni prekid nasilja

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je u poslednjih par sati dva puta telefonom razgovarao s predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem, ali NATO nema "direktan mandat" u Južnoj Osetiji, izjavila je Tanjugu u Briselu portparolka Alijanse Karmen Romero.

Ona je navela da NATO, zasad, "ne reaguje" na odluku Moskve da uputi trupe u Južnu Osetiju nakon napada gruzijskih snaga bezbednosti na ovaj region.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer pozvao je na neodložni prekid nasilja u Južnoj Osetiji i založio se za direktne pregovore između strana u sukobu.

"Generalni sekretar NATO-a je ozbiljno zabrinut zbog događaja u gruzijskom regionu Južna Osetija", navodi se u saoštenju iz sedišta NATO-a u Briselu, prenela je agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da NATO pomno prati situaciju i da je Shefer pozvao sve strane da neodložno okončaju oružane sukobe i pređu na direkne pregovore.

SE: Bezuslovni prekid vatre

Generalni sekretar Savet Evrope Teri Dejvis pozvao je sve strane u sukobu u Južnoj Osetiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje ugrožavaju živote civilnog stanovništvo i pozvao na hitan i bezuslovni prekid vatre, saopšteno je iz sedišta SE u Strazburu.
"Broj ljudskih žrtava nastavlja da raste sa širenjem sukoba u Gruziji i zemlja se sada nalazi na ivici pravog rata, koji bi mogao da ima nesagledive posledice za ljude u tom regionu", navodi Dejvis u pisanom saopštenju.

On je dodao da bi svi trebalo da se uzdrže od akcija koja ugrožavaju živote civilnog stanovništva.

"Prvi prioritet je brzi i bezuslovni pred vatre.To je bi trebalo da bude praćeno direktnim pregovorima u cilju pronalaženja mirnog i stalnog rešenja", navodi u saopštenju koje je pres služba iz Strazbura uputila medijima.

OEBS: Stuacija može da eskalira u rat

Predsedavajući Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju pozvao je na prestanak vojnih akcija u oblasti gruzijsko-osetijskog sukoba i upozorio da situacija može da eskalira u rat.

"Intenzivne borbe u konfliktnoj zoni Južne Osetije rizikuju da eskaliraju u pravi rat", saopštio Aleksander Stub, ministar inostranih poslova Finske, koja ove godine predsedava tom organizacijom koja okuplja 56 zemalja.

"Rat bi imao razarajući uticaj na ceo region", upozorio je finski ministar.

Stub je pozvao Gruziju, Južnu Osetiju i Rusiju na prekid vatre, obustavu vojnih akcija i da zaustave dalju eskalaciju sukoba.

On je rekao da će OEBS odmah poslati svog predstavnika u Gruziju i da je spreman da poveća broj posmatrača u toj zemlji čim situacija to dozvoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: