Nedostaje strategija u školstvu

Beograd -- Srbiji nedostaje strategija razvoja visokog obrazovanja, pa se ne zna koliko kojih stručnjaka je potrebno zemlji, pišu Novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Na ova pitanja nedavno je ukazao rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, očekujući da će nešto biti urađeno po tom pitanju, podsećaju Večernje novosti. Prema oceni Kovačevića, ne postoji ni ozbiljna analiza potreba za kadrovima.

Upisne kvote se prepisuju iz godine u godinu i datiraju s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, kada je privreda još koliko-toliko postojala, smatra Kovačević.

"Slažem se sa rektorom da ne postoji jasna strategija razvoja visokog obrazovanja", kaže Aleksandar Lipkovski, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

"Budžetske upisne kvote, koje određuje Ministarstvo, na predlog fakulteta su iz godine u godinu iste, uz male izmene. Nema ozbiljne analize o tome da li Srbiji, recimo, treba toliko mašinskih fakulteta koliko ih ima danas", navodi on.

Međutim, Lipkovski tvrdi i da to nije samo pitanje Ministarstva prosvete, već i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koji je zadužen za donošenje strategije visokog obrazovanja. On kaže da još nije započet ozbiljan rad po ovom pitanju, iako je bilo nekih razgovora.

Lipkovski smatra da je ovo veliki i komplikovan posao koji treba uraditi, a da se prethodno mora rešiti pitanje finansiranja državnih fakulteta.

strana 1 od 802 idi na stranu