Tužilaštvo proverava "Ekoman"

Tužilastvo i policija u Nišu proveravaju prijave bivših studenata Instituta "Ekoman" koji tvrde da su prevareni.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

17:19

Default images

Sedište Instituta je u Lapljem Selu kod Prištine, a licencu za njegov rad izdao je UNMIK. Taj Institut, međutim, od pre dve godine, ima studente i u Nišu, Prokuplju, Pirotu i Kuršumliji. Osnivač "Ekomana" profesor Radivoje Mančić, pozivajući se na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, kaže da diplome njegovog instituta moraju da budu priznate i u centralnoj Srbiji.

Bivši student Instituta Ekoman, Milan Dimitrijević iz Niša, kaže da je posle dve godine studiranja shvatio da je žrtva prevare, jer Institut nema licencu Ministarstva prosvete Srbije.

Dimitrijević tvrdi da su predavanja bila retka, a većinu ih je držao sam osnivač Instituta, profesor Radivoje Mančić.

“Nije imao redovan raspored, nego kako on kaže- danas ćete imati ekologiju i sport, sutradan zakaže pedagogiju i tako iz dana u dan. Pogotovo je bilo čudno to što nismo imali profesore na određenim predmetima i što su neki drugari koji su bili naše godište predavali neke predmete”, navodi Dimitrijević.

Profesor Radivoje Mančić odbacuje sve optužbe i kaže da je reč o osveti jednog studenta koji je uhvaćen u finansijskim malvrzacijama i jedne studentkinje koja je bez rada želela da dođe do magistrature.

On tvrdi da je Ekoman legalna institucija.

“Institut Ekoman ima licencu izdatu od organa UN na Kosovu, UNMIK-a, prema tome, od onoga ko brine o sprovođenju rezolucije 1244 u Srbiji na Kosovu, to je pitanje za Ujedinjene nacije i Vladu RS“, kaže Mančić.

Iako u licenci jasno piše da se ona ne odnosi na poslediplomske studije, Mančić tvrdi da je to moguće na osnovu ugovora koje Ekoman ima sa univerzitetima u inostranstvu.

Najveći deo nastave u Nišu odvijao se u jednoj zgradi, međutim, u Pirotu, nastava je držana u privatnom stanu. Profesor Mančić objašnjava da redovnih predavanja nije bilo, jer Institut za 20-tak studenata iz gradova centralne Srbije organizuje samo konsultativnu nastavu.

“Na koji način studenti iz centralne Srbije polažu ispite? Preko interneta i svim drugim sredstvima koja su legalna na univerzitetima u Evropi”, navodi Mančić.

Deo studenata je radio na Institutu i na taj način plaćao školarinu, koja, inače, iznosi 1300 evra.

I nekoliko studenata iz Prokuplja najavilo je prijavu protiv Ekomana, jer smatraju da su obmanuti.

U Opštinskom tužilastvu u Nišu potvrđeno je za B92 da, do sada, Ekoman nije izdao ni jednu diplomu.

Tužilaštvo je naložilo policiji i Ministarstvu prosvete da zajedno provere navode iz prijave koju su pokrenuli studenti.

Informacije o ovom slučaju koje je B92 tražio od Ministarstva prosvete nisu dobijene, a u Republičkoj prosvetnoj inspekciji u Nišu, nije bilo nikoga ko bi dao komentar jer, kako je rečeno, svi su na godišnjem odmoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: