Jeremić: Hag je moralna obaveza

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je izručenje haških optuženika pravna, ali i moralna obaveza Srbije.

Izvor: B92, Beta

Petak, 01.08.2008.

02:10

Default images

Jeremić je za televiziju BBC rekao da Srbija saradnju s Hagom ne vidi samo kao međunarodnu obevezu u okviru evropskih integracija, nego i kao moralnu obavezu i način za individualizaciju zločina i krivice. "Nevezano za evropsku perspektivu, srpska vlada bi isporučila Radovana Karadžića jer je to naša moralna i pravna obaveza", kazao je šef diplomatije Srbije.

Jeremić je rekao da očekuje da će izveštaj glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Beograda sa sudom biti pozitivan, da će Evropska unija uzeti to u obzir i da će Srbija nastaviti proces pridruživanja Uniji.

Na pitanje da li je prethodna vlada mogla više da sarađuje s Hagom, Jeremić je naveo da je svaka vlada od 2000. godine blisko sarađivala s Hagom i da je Beograd izručio 43 od 45 osoba optuženih pred Haškim sudom.

Vlada Srbije ima strateški cilj da uđe u EU, naveo je Jeremić i dodao da saradnja s Hagom nije značajna samo za evropske integracije, nego i kao "deo iskrenih napora za pomirenje na Balkanu".

"Mi ne tražimo nikakvu nagradu za ono što smo uradili, ne kažemo: 'Isporučili smo Karadžića, sad hoćemo nešto za uzvrat'. Tako Vlada Srbije ne razmišlja", navodi Jeremić.

"Naša vlada ima strateški cilj da postane članica Evropske unije i ne samo Srbija, već i ceo zapadni Balkan, i saradnja sa Hagom je samo jedna od naših obaveza. Bez obzira šta se u Srbiji misli o Tribunalu u Hagu, naša međunarodna i moralna obaveza je da sarađujemo i mi nameravamo da to u budućnosti i činimo", kaže on.

Na pitanje o Ratku Mladiću, Jeremić je rekao da će "biti isporučen čim bude pronađen", kao i da srpske vlasti naporno rade na tome da nađu Mladića i da će on biti isporučen kao što je bio slučaj s Karadžićem i ostalim haškim optuženicima.

"Nema uslovljavanja od Brisela oko Kosova"

Na novinarsko pitanje kako bi Srbija odgovorila ukoliko bi joj EU kao uslov za članstvo postavila priznanje nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da bi odgovor bio 'ne'.

"Iako ne očekujem da će EU ikada postaviti kao uslov Srbiji za priključenje da prizna nezavisno Kosovo, naš odgovor biće - ne," naglasio je Jeremić.

Jeremić je ponovio da Beograd jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova smatra nelegalnim. "Nastavićemo da koristimo sva politička i pravna sredstva da kao suverena zemlja štitimo teritorijalni integritet", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li će Srbija pristati da uđe u Evropsku uniju pod uslovom da prizna Kosovo, Jeremić je naveo da je takav uslov malo verovatan.

"Ne očekujem da će Evropska unija uslovljavati evropsku perspektivu priznanjem Kosova", kazao je Jeremić dodajući da među članicama Unije nema konsenzusa oko priznanja nezavisnosti Kosova. Jeremić je, međutim, poručio: "Reći ćemo ne, ako to bude uslov.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: