Građani očekivali jeftinije gorivo

Beograd -- Imajući u vidu pad cena nafte na svetskom tržištu, građani Srbije su očekivali veće pojeftinjenje goriva na pumpama.

Izvor: B92
Podeli

Gorivo je u Srbiji pojeftinilo u proseku za oko tri dinara. Na svetskim berzama, u poslednjih petnaest dana, cena nafte je pala za oko 15 dolara po barelu. Zbog takvog kretanja cena mnogi vozači u Srbiji su očekivali mnogo veće pojeftinjenje. B92 je istraživao zašto se to nije desilo.

Da li će gorivo biti skuplje ili jeftinije u Srbiji najviše zavisi od kretanja cena sirove nafte na svetskom tržištu, ali i kursa dolara.

I ako je gorivo pojeftinilo vozači nisu zadovoljni trenutnom cenom. Kako su neki od njih rekli za B92, smatraju da je bilo prostora i za veće sniženje cena.

Prema postojećoj formuli, cena goriva se obračunava tako što se sabiraju cene sirove nafte, za 15 dana, i izvlači polumesečni prosek. Isto se radi i sa kursom dolara, a zatim tako dobijene cifre množe.

Ako se dobije procenat veći ili manji od 1,5 odsto cene se koriguju. Ali u ministarstvu energetike kažu da to ipak nisu jedini parametri.

“Kako u ukupnoj ceni nafte učestvuju i troškovi sirove nafte na tržištu, tipa ural, i fiksni troškovi rafinerijske prerade i troškovi uvoza taj procenat promene ukupne cene nafte, tipa ural, nije identičan procentu promene na tržištu. Prosto, zbog tih fiksnih troškova“, objašnjava Olga Antić-Mijočinović, savetnica u Ministarstvu rudarstva i energetike.

I ako se kod formiranja cene goriva u našoj zemlji često mogu čuti kritike na račun visokih akciza, neki trgovci smatraju da bi njihovo smanjenje imalo kratkotrajne efekte.

Kako kažu najveći problem Srbije je to što smo skoro potpuno zavisni od cena sirove nafte na svetskim berzama, a kao mali uvoznici ne možemo ni mnogo da utičemo.

Dobra vest, za sve vozače, je da veće pojeftnjenje trgovci najavljuju već u idućem obračunskom periodu.

“Očekujem da u sledećem obračunskom periodu, koji i dalje zahvata ozbiljan pad cena sirove nafte, danas je već krenula nazad nafta, ali dosta blago, sa manjim porastom. Znači, očekujem da u sledećem obračunskom periodu cena dosta padne“, kaže Boža Stanišić, zamenik direktora Avia-Petrobarta.

I pored ovog pojeftinjena cene goriva u Srbiji su i dalje jedne od najviših u zemljama u okruženju.

Kako kažu prerađivači i trgovci, država bi trebala da uloži u modernizaciju rafinerija, ali i unapređenje maloprodajne mreže.

Tada bi imali efikasniju proizvodnju i kvalitetnije gorivo, a samim tim i racionalniju potrošnju.

strana 1 od 56 idi na stranu