Jelašić: Bez intervencije NBS

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio da se kurs dinara formira na osnovu ponude i tražnje na deviznom tržištu bez intervencije NBS.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Podeli

"Ne ciljamo unapred nijedan novi kurs koji bismo branili", rekao je Jelašić za "Večernje novosti", kao i da NBS "ne iznosi na tržište ni priliv od otkupa menjača".

Na pitanje da li na sadašnji devizni kurs utiče i visoka kamata po kojoj NBS pozajmljuje novac poslovnim bankama, Jelašić je odgovorio da NBS preko te osnovne kamatne stope utiče i na kurs dinara, ali da je to rezultat a ne cilj restriktivne monetarne politike.

Manje od 77 dinara za evro

Dinar je danas prešao psihološku granicu od 77 dinara za evro i dostigao novi ovogodišnji rekord od 76,9939 dinara, kolika je njegova vrednost prema zvaničnom srednjem kursu NBS.

Dinar je tako potukao ovogodišnji rekord od 24. jula, kada je srednji kurs iznosio 77,4727 dinara i približio se rekordu od 29. oktobra 2007. godina kada je srednji kurs evra iznosio 76,8093 dinara za evro.

"Bez jačanja dinara u proteklih nekoliko nedelja, srednjoročni izgledi za kretanje inflacije svakako bi bili pogoršani, a spoljni uticaji poput svetskih cena nafte, u većoj meri bi negativno uticali na cene u Srbiji", ocenio je on.

Jelašić je rekao da je za smanjenje inflacije potrebno da fiskalna politika ostane "neutralna", odnosno da se budžet zadrži u okvirima određenim za ovu godinu.

Guverner NBS je rekao da je Monetarni odbor te institucije odlučio da ne menja referentnu kamatnu stopu.

"Lično vidim svetlo na kraju tunela pošto su spoljni faktori, cena nafte i visoki rast cena poljoprivrednih proizvoda već pokazali uticaj na cene u Srbiji", rekao je Jelašić.

On je savetovao građane da štede u dinarima a ne u stranoj valuti, jer im je tako isplativije.

strana 1 od 56 idi na stranu