Akcija "Topliji UN"

U Sekretarijatu UN planiraju da smanje hlađenje vazduha kako bi se smanjila emisija gasova sa efektom staklene bašte i uštedeo novac.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

13:14

Default images

Temperatura vazduha u Sekretarijatu UN u Njujorku će tokom avgusta biti povećana za nekoliko stepeni, rekao je generalni sekretar te organizacije Ki Mun Ban. Zaposleni u sedištu UN-a će od sutra raditi u prostorijama na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa prema dosadašnja 22 stepena, dok će u većim konferencijskim salama biti ipak nešto hladnije, odnosno 23,9 stepeni, prenela je agencija DPA.

Kampanja za podizanje temperature u UN-u se zove "Hladni UN", a procenjuje se da bi njenom primenom ta organizacija samo u avgustu mogla da uštedi 100.000 dolara.

Termostati će biti podešeni na višu temperaturu samo sledećeg meseca, kao neka vrsta probe. Očekuje de da će kampanja doprineti izbegavanju emisije oko 2.000 kilograma pare, što je jednako 300 tona ugljen-dioksida, gasa koji se smatra glavnim krivcem za globalno zagrevanje.

Da bi podstakao diplomate UN-a da rade u toplijim prostorijama, Ban ih je pozvao da nose odeću uobičajenu za svoju zemlju umesto formalnih zapadnjačkih odela.

"Tokom zime bi proces mogao da bude obrnut pa bi od delegata i osoblja moglo da bude zatraženo da se oblače toplije, što bi, takođe, smanjilo potrošnju energenata, emisiju štetnih gasova i troškove grejanja", navodi se u saopštenju UN-a.

Kampanja bi, kako je najavljeno, mogla da bude nastavljena na jesen ako se proba u avgustu pokaže uspešnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: