Turski ustavni sud smanjio napetost

Turski premijer Redžep Erdogan pozdravio odluku ustavnog suda da ne zabrani njegovu proislamističku Partiju pravde i razvoja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

01:11

Default images

U prvom komentaru nakon što je ustavni sud doneo presudu, Erdogan je ocenio da je Turska pretrpela "ozbiljan gubitak vremena i energije" zbog ovog slučaja, ali da je tom presudom uklonjena nesigurnost sa kojom se zemlja suočavala u prethodnom periodu.

Turski premijer je rekao da će njegova partija, kojoj je pretila zabrana zbog optužbi da navodno pokušava da uvede islamsku vladavinu u toj pretežno muslimanskoj ali sekularnoj državi, nastaviti da podržava sekularne vrednosti u toj zemlji.

Osim zabrane rada partije, državni tužilac je tražio i zabranu političke aktivnosti na pet godina za više od 70 uglednih članova vladajuće stranke, uključujući i predsednika Turske Abdulaha Gula i premijera Erdogana.

Evropska unija i Savet Evrope pozdravili su odluku ustavnog suda Turske, ocenivši da će takva odluka doprineti političkoj stabilnosti u Turskoj.

Turski političari, Evropska unija i strani investitori sa nestrpljenjem su čekali odluku ustavnog suda po optužbi na račun Erdoganove partije, koje su zemlji donele političku nesigurnost, slabljenje finansijskog tržišta i usporavanje procesa reformi.

Politička kriza u Turskoj je uvećala jaz između sekularnog establišmenta, kome pripadaju generali i sudije, i vlade, koja ima korene u političkom islamu.

20-ih godina prošlog veka Kemal Ataturk od Turske je stvorio sekularnu državu. Od tada vrhovna sudska institucija ima ovlašćenja da ukida stranke, vojska je dobila ovlašćenje da preuzima vlast ukoliko proceni da je sekularno uređenje ugroženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: