UNMIK: Otvoriti sud u Mitrovici

Šef UNMIK-a je ukazao ministru Bogdanoviću na problem funkcionisanja suda u Kosovskoj Mitrovici, kažu u Misiji UN.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

15:57

Default images

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko je u izjavi za agenciju Beta, rekao da UNMIK želi da taj sud što pre ponovo bude otvoren. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara, Srbi zaposleni u pravosuđu ušli su u zgradu suda zahtevajući da se vrate na radna mesta sa kojih su isterani nakon 1999. godine. U sudu u severnom delu Mitrovice radile su sudije Albanci i međunarodne sudije.

Protest je završen 17. marta hapšenjem Srba i nemirima koji su usledili nakon hapšenja. Tada je u sukobima Srba i pripadnika međunarodnih misija poginuo jedan ukrajinski policajac, a oko 200 osoba je povređeno.

Ivanko je danas naveo da je tokom jučerašnjeg susreta Lamberta Zanijera i Bogdanovića kod Prištine razgovarano o problemima u oblasti policije i sudstva.

Dogovoreno je da će biti novih sastanka na tu temu, ali je dodao da datum još nije preciziran.

"Datum sledećeg sastanka (Zanijera i Bogdanovića) nije preciziran, ali najverovatnije bi mogli da se sastanu u septembru, dok će avgust biti iskorišten za nastavak diskusije na tehničkom nivou", rekao je Ivanko.

Kući: UNMIK ne može da razgovara o politici i pravu

Potpredsednik vlade Kosova Hajredin Kući odbacio je danas mogućnost da UNMIK sa Beogradom potpiše sporazum koji bi se ticao političke ili pravne sadržine.

“UNMIK-u je jasno da ne može da vodi razgovore sa Srbijom o političkoj i pravnoj poziciji Kosova niti o njegovoj unutrašnjoj organizaciji", rekao je Kući novinarima u Prištini, komentarišući mogućnost da šef UNMIK-a Lamberto Zanijer postigne sporazum sa Beogradom o policiji i pravosuđu u naseljima sa srpskim stanovništvom na Kosovu.

O Srbima - pripadnicima policije na Kosovu i pravosuđu na severu Kosova, razgovarali su juče u Prištini Zanijer i ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Oni su se dogovorili da eksperti UNMIK-a i srpski predstavnici policije i pravosuđa sledeće nedelje nastave razgovore.

Sastanci Bogdanovića sa šefom UNMIK-a organizuju se u sklopu dijaloga pokrenutog o rešavanju tehničkih pitanja na Kosovu, a u okviru predviđene rekonfiguracije na Kosovu.

Produžena odluka o zaštiti Dečana

Lamberto Zanijer potpisao uredbu kojom je za još tri meseca produžena zaštitna zona oko manastira Visoki Dečani.

Upitan šta će preduzeti kako bi se prestalo sa uzurpacijom manastirskog imanja i pokušajima opstinških vlasti da falsifikuju katastar, Zanijer je izjavio da je obišao Dečane i predsedniku opštine saopštio da sve mora da bude u skladu sa zakonom.

"To mora da bude sprovedeno u skladu sa zakonom, ali uz uzimanje u obzir i izvršnih odluka koje se odnose na katastarsku evidenciju. Juče sam potpisao izvršnu odluku kojom sam zaštitnu zonu oko manastira produžio na još tri meseca", rekao je šef UNMIK-a u intervju kosovskomitrovačkom radiju Kontakt Plus.

Krajem 2005, tadašnji šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen potpisao je uredbu kojom je manastir Visoki Dečani proglašen zaštićenom zonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: