Optužnica za zločin nad Albancima

Podgorica -- U Crnoj Gori podignuta je optužnica protiv osam pripadnika bivše Vojske Jugoslavije zbog zločina nad Albancima 1999. godine.

Izvor: Beta
Podeli

Optužnica je podignuta protiv Predraga Strugara, Momčila Barjaktarovića, Petra Labudovića, Aca Kneževića, Branislava Radnića, Bora Novakovića, Mira Bojovića i Radomira Đuraškovića, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Optuženima se stavlja na teret da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom Lazu, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovečno postupali prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti.

Strugar se tereti da je od 18. aprila do 21. maja 1999. godine, na području opštine Rožaje, koja je bila u zoni njegove odgovornosti, naredio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti, koje je došlo u Crnu Goru bežeći od sukoba s Kosova.

Istragom je utvrđeno da je ratni zločin izvršen nad 23 civila albanske nacionalnosti koji nisu neposredno učestvovali u neprijateljstvima.

Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora, posebno uzimajući u obzir teške okolnosti pod kojima je delo izvršeno i veoma teške posledice ovog ratnog zločina.

Nakon sprovedene istrage, Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je odustalo od krivičnog gonjenja protiv Radnić Ranka, Čukić Veselina, Lončar Veska i Knežević Zorana, jer nije dokazano da su učestvovali u izvršenju ovog ratnog zločina.

strana 1 od 52 idi na stranu