Vilijamson: Pritisak zbog Mladića

SAD će nastaviti sa pritiskom na Srbiju da što pre budu uhapšeni Ratko Mladić i Goran Hadžić, izjavio Klint Vilijamson.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

12:31

Default images

"Veliki je uspeh što je Karadžić uhapšen, ali priča nije završena sve dok su preostala dvojica haških begunaca na slobodi", rekao je američki ambasador za pitanja ratnih zločina Klint Vilijamson u intervjuu za Dnevni avaz. On navodi da zasluge za hapšenje Radovana Karadžića pripadaju vlastima Srbije, koje su donele političku odluku i sprovele je koristeći vlastite institucije i potencijale.

Vilijamson je rekao da SAD žele da Srbija što pre ispuni svoje obaveze i da preduzme mere kako bi Mladić i Hadžić bili uhapšeni, dodajući da će SAD sarađivati sa Vladom Srbije, ali da neće prezati ni od neke vrste pritisaka kako bi se to i desilo.

"Vrlo tesno ćemo sarađivati sa svojim saveznicima, ali i sa Vladom Srbije... Za nas je jako bitno da i Mladić i Hadžić budu uhapšeni i nastavićemo s nekom vrstom pritiska kako bi se to i desilo", naveo je američki ambasado za pitanja ratnih zločina.

On je rekao da je "Srbija dužna da uhapsi svakoga ko je na njenoj teritoriji, da sarađuje i dalje sa Tribunalom u Hagu, osiguravajući tražene dokumente ili svedoke u procesu protiv Karadžića".

Vilijamson smatra da su dokazi protiv Karadžica jasni i da tužilašvo Haškog tribunala ima "jasan slučaj" pred sobom koji treba izneti pred sudom. "On ima pravo na pošteno sudenje, a na sudu je da oceni dokaže i odredi kaznu", kazao je američki ambasador za pitanja ratnih zločina.

Vilijamson nije želeo da odgovori ni na pitanje o fondu predviđenom za novčane nagrade za pomoć u hapšenju haških begunaca.

"Rećiću da nije plaćeno ništa za hapšenje Karadžića. Ne mogu ići u detalje. I dalje postoji fond iz kojeg se može isplatiti do pet miliona dolara za informaciju koja ce dovesti do hapšenja Mladića ili Hadžća. Pozivam svakoga ko ima informaciju o tome da nam se obrati", kazao je Vilijamson.

Bolton: Suđenje u Hagu greška

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton izjavio je da je dalje delovanje Haškog tribunala greška, da je njegovo funkcionisanje trebalo okončati i ocenio da je suđenje Karadžiću trebalo održati u Srbiji ili u Bosni i Hercegovini.

"Mislim da narodi moraju da se suoče sa delima koja su počinjena u njihovo ime. Takođe mislim da nema nikakvog razloga verovati da to ne bi bilo pravično i objektivno suđenje i da bi svi dokazi bili prezentirani. Smatram da bi to bilo ispravno", kazao je on za Glas Amerike.

Bolton je rekao da "čak i u slučaju da Haški sud postupi krajnje fer i pravično u sudskom procesu Karadžiću, kao što se i očekuje, mnogi ljudi to neće prihvatiti, a da se Karadžiću sudilo u Srbiji ili Bosni ili možda u obe zemlje, pred tamošnjem specijalnim tribunalom, ti narodi bi preuzeli političku i pravnu odgovornost za dela koja je optužen Karadžić, dela vredna velike osude, ukoliko se ustanovi da ih je on počinio".

Bolton očekuje da međunarodna zajednica nastavi da intenzivno pritiska Beograd, sve do izručenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića Haškom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: