Osuda ikonografije na sahrani

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj osudila način na koji je organizovana sahrana komandanta ustaškog logora u Jasenovcu Dinka Šakića.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

00:41

Default images

"Sahrana komandanta logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj uniformi kao i govor sveštenika Vjekoslava Lasića u kojem je istakao da je 'NDH temelj današnje Domovine Hrvatske' podstakli su nas da javnosti i hrvatskoj vladi skrenemo paznju da je sahrana javno okupljanje, a na toj sahrani učinjeno je više prekršajnih dela", piše u saopštenju.

Potpredsednica jevrejske zajednice Jasminka Domas ocenila je da su "sramotni događaji na sahrani Dinka Šakića u Zagrebu najdublja povreda pijeteta svih žrtava zločinačkog ustaškog režima ali i povreda ugleda Republike Hrvatske".

Direktor centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof je u pismu hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću izrazio ogorčenost načinom na koji je organizovana Šakićeva sahrana, kao i govorom sveštenika.

Dinko Šakić je umro 20. jula u 87. godini. Kaznu je služio u Lepoglavi, ali je zbog lošeg zdravlja prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: