Ombudsman o pravilniku RATEL-a

Beograd -- Zaštitnik građana razmatra da li pravilnik o načinu kontrole internet komunikacija ugrožava Ustavom garantovana prava građana.

Izvor: Beta
Podeli

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković obavestiće javnost o zaključku razmatranja i o eventualnim preporukama i inicijativama koje bi mogao pokrenuti. Republička agencija za telekomunikacije donela je pravilnik o tehničkim uslovima za detaljan elektronski nadzor svih korisnika Interneta.

Pravilnikom je predviđeno da Internet operateri o svom trošku oforme deo sistema za zakonom dozvoljeni nadzor telekomunikacija i da državnim organima pruže informacije o pretplatnicima i omoguće im da presreću razgovore i elektronsku poštu.

Šabić: Zabraniti prisluškivanje osim uz sudski nalog

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je u pravilniku o načinu kontrole komunikacije preko Interneta neophodno uneti odredbu kojom će se propisati da je kontrola moguća samo na osnovu sudskog naloga.

Šabić je za agenciju Beta ocenio da je "umirujuće" to što je direktor RATEL-a Jovan Radunović kazao da je kontrola moguća samo na osnovu sudskog naloga, ali da to nije dovoljno.

"U pravnoj državi garancije ove vrste moraju se zasnivati ne na izjavama funkcionera, nego na izričitim i konzistentnim pravnim normama, a s tim u vezi u ovom slučaju imamo problem", rekao je poverenik.

Prema njegovim rečima, Ustavom je jasno garantovana tajnost prepiske i drugih sredstava komunikacije, ali Zakon o telekomunikacijama, za koji se vezuje pravilnik RATEL-a, može da otvori mogućnost za ugrožavanje ljudskih prava.

U tom zakonu navodi se da je kontrola prepiske i drugih oblika komunikacije moguća ako se sprovodi u skladu sa zakonom ili sa sudskim nalogom što, kako je naveo, otvara mogućnost da se Internet komunikacija presreće i bez naloga suda.

Zato bi do usklađivanja Zakona o telekomunikacijama sa Ustavom trebalo u tekst tehničkih uslova za kontrolu Internet komunikacije uneti "izričitu odredbu kojom se isključuje bilo kakva dilema", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 797 idi na stranu