"Ne menja se energetski sporazum"

Beograd -- Savetnik predsednika UO kompanije Gaspromnjeft Dmitrij Mališev izjavio da se ne može menjati energetski sporazum sa Srbijom.

Izvor: Beta
Podeli

Mališev je u intervjuu za beogradski dnevnik Biznis kazao da je nemoguće menjati međunarodni ugovor poput energetskog sporazuma, dodajući da će srpska i ruska strana u predstojećim pregovorima samo usaglašavati detalje nacrta kupoprodajnog ugovora za Naftnu industriju Srbije.

Prema njegovim rečima, protokol za kupovinu srpske naftne kompanije je deo energetskog međudržavnog sporazuma, pa je zato obavezujući i nepromenjiv.

Mališev je kazao da očekuje da će srpski parlament vrlo brzo ratifikovati sporazum jer, kako je dodao, Srbija svakim danom odlaganja ratifikacije gubi ne samo novac, već i vreme, jer NIS mora da se modernizuje do 2010. godine, kada izlazi na evropsko tržište.

On je podsetio da je ugovorena cena od 400 miliona evra za kupovinu 51 odsto akcija NIS-a i ulaganje od minimum 500 miliona evra u rekonstrukciju i modernizaciju srpske naftne kompanije fer cena.

"Ta cena je određena na osnovu procena koje su napravili finansijski stručnjaci obeju strana, kao i oni nezavisni. Mi nismo samo kupili 51 odsto akcija NIS-a, mi smo preuzeli na sebe i sve rizike kompanije i garantovali smo ulaganja od najmanje 500 miliona evra u potpunu rekonstrukciju", rekao je Mališev.

Energetskim sporuzumom Srbije i Rusije, koji je potpisan 25. januara, predviđena je izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 milione evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

strana 1 od 56 idi na stranu