Helikopterom u pritvor

Radovan Karadžić prebačen je u Roterdam avionom Vlade Srbije, a odatle u pritvor u Sheveningenu helikopterom.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.07.2008.

12:51

Default images

U 7.45 sleteo je jedan helikopter u dvorište, dok je još jedan nastavio da obleće pritvorsku jedinicu. Bivši predsednik Republike Srpske je jutros posle četiri sata odleteo avionom Vlade iz Beograda, koji je sleteo oko 6.30 u Roterdam.

Prvobitno je jutros javljeno da su dva džipa sa zatamnjenim staklima ušla u 7.07 u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu i tada se verovalo da je u jednom od njih bio Radovan Karadžić.

Izveštač B92 iz Haga razgovarao je sa novinarima stranih medijskih kuća, ali i sa meštanima Haga u vezi s dolaskom Radovana Karadžića.

Proteklih sedam dana veliki broj novinarskijh ekipa nalazio se ispred ulaza u pritvor u Sheveningenu. U očekivanju izručenja Radovana Karadžića ispred zatvora uvedena su dežurstva za kamermane, koja su trajala puna 24 sata. Međutim, pravo uzbuđenje nastalo je u noći između utorka i srede. Dolazak Karadžića nisu očekivali samo novinari, već i stanovnici iz okolnih zgrada. Njima nisu smetali novinari koji su 24 sata dnevno boravili ispred zatvora.

Među onima koji su želeli da prisustvuju istorijskom trenutku kada Radovana Karadžića privode u Haški sud bio je i Hamo Suljanović iz Tuzle. Iako je bio na odmoru, shvatio je šta se deđava i odlučio da ne propusti priliku da vidi dovođenje Karadžića.

Tokom cele noći gužva ispred pritvorske jedinice Tribunala povećavala se iz sata u sat. Pred jutro, kada je stigla informacija da je avion sa Karadžićem krenuo put Holandije, ispred zatvora bilo je tridesetak televizijskih ekipa i veliki broj novinara drugih medija.

Nakon što je helikopter koji je vozio Karadžića sleteo, novinari su lagano počeli da se razilaze jer je njihov posao ispred pritvora time bio završen.

Hronologija izručenja

Helikopterom do pritvora (Fonet)
Kolona automobila napustila je jutros oko tri sata i 45 minuta zgradu Okružnog suda u Beogradu, u čijoj je pritvorskoj jednici bio Radovan Karadžić.

Tri džipa sa zatamnjenim staklima i uključenim rotacionim svetlima izašla iz dvorišta zgrade Okružnog suda i uputili se ka naselju Konjarnik, a odatle na autoput.

Ubrzo potom, 15-tak minuta kasnije, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigla su četiri džipa, sa zatamnjenim staklima.

Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić saslušao je uhapšenika u noći između ponedeljka i utorka, 22. jula, i doneo rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Tribunalu.

Rok za žalbu na to rešenje, koju po zakonu razmatra vanraspravno krivično veće, istekao je u ponoć u petak, 25. jula, a žalba se do tog roka mogla poslati i poštom.



Karadžićev advokat Svetozar Vujačić, međutim, nije želeo da potvrdi da li je uopšte, kada i odakle uputio žalbu. Sud je čekao dva dana "razumnog roka" da pošta stigne. Pošto žalbe nije bilo, stekli su se uslovi da Ministarstvo pravde donese rešenje o izručenju.

Ranije tokom noći između utorka i srede, dva džipa viđena su da izlaze iz Specijalnog suda, a demantovane su medijske spekulacije da je Karadžić već u Hagu.

Ispred Specijalnog suda u Beogradu, gde je Karadžić bio u pritvoru, oko ponoći nalazio se veliki broj novinara koji su čekali da snime odlazak Karadžića na aerodrom. Jedino što su novinari primetili jeste da su posle 21 sat pripadnici Žandarmerije dobili naredbu da stave šlemove. Međutim, i ta naredba je povučena oko ponoći.

Eventualna žalba Karadžićevog advokata bila je poslednja proceduralna prepreka da se Karadžić nađe u Sheveningenu.

Karadžićev advokat nije ni potvrdio niti demantovao navode da je žalba poslata iz inostranstva kako bi duže putovala, dok domaći zakon ne propisuje koje je najduže vreme koje sud može da čeka da žalba stigne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: