Protest Bet Israela

Jevrejska verska zajednica u Hrvatskoj Bet Israel protestovala je zbog veličanja ustaštva na sahrani komandanta Jasenovca Dinka Šakića.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.07.2008.

16:30

Default images

Bet Israel je saopštio da je na sahrani počinjeno više prekršajnih dela i pozvala hrvatske vlasti da postupe prema krivičnom zakonu koji zabranjuje propagiranje totalitarnih režima, pre svega nacističkog i ustaškog.

Sahrana komandanta ustaškog logora Jasenovac Šakića u ustaškoj uniformi, kao i govor katoličkog sveštenika Vjekoslava Lasića u kome je istaknuto da je NDH temelj današnje domovine Hrvatske, navela je zajednicu Bet Israel da javnosti i hrvatskoj vladi skrene pažnju da je na toj sahrani počinjeno više prekršajnih dela.

"Sramotni događaji na sahrani Šakića u Zagrebu najdublja su povreda pijeteta svih žrtava zločinačkog ustaškog režima, ali i povreda ugleda Hrvatske", navela je u saopštenju portparol i potpredsednica Bet Israela, novinarka Jasminka Domaš.

I direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof, u pismu hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, izrazio je ogorčenje načinom na koji je organizovana Šakićeva sahrana, kao i govorom sveštenika Lasića koji već niz godina, bez sankcija, krajem decembra organizuje mise zadušnice za Ante Pavelića, na kojima veliča ustaškog poglavnika.

Mesićev kabinet je, u odgovoru Zurofu, saopštio da predsednik očekuje od svih nadležnih institucija da preduzmu potrebne korake kako sahrana Šakića, "besramno iskorišćena za rehabilitovanje ustaštva, ne bi nanela štetu ugledu Hrvatske u svetu, niti imala dugoročne štetne posledice na deo dezorijentisane mlade populacije".

"Kako sveštenici pri obavljanju verskih obreda ne nastupaju kao privatna lica, nemoguće je tumačiti reči izgovorene na Šakićevoj sahrani kao lični stav sveštenika koji su vodili verski obred", navodi se u saopštenju.

Šakić, koji je od maja do kraja oktobra 1944. bio komandant Jasenovca, skrivao se posle rata u Argentini, da bi 1998. godine bio izručen Hrvatskoj, a u oktobru naredne godine u zagrebačkom županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom.

Iz groba neonaciste izvađena zastava

Iz groba šefa zabranjene neonacističke Slobodarske nemačke radničke partije Fridhelma Busea, sahranjenog pre par dana, prema odobrenju Državnog tužilaštva u Pasauu izvađena je jedna nacistička zastava, sa kukastim krstom, javili su danas nemački mediji.

''Reč je o takozvanoj ratnoj zastavi iz godine 1935. do 1945. godine, sa velikim kukastim krstom u sredini'', potvrdio je danas pisanje štampe viši državni tužilac Helmut Valh, navodeći da je na sahrani Busea, prošle subote, jedan policajac primetio da je aktivista Nacionaldemokratske partije (NPD) Tomas Vulf stavio zabranjenu zastavu na kovčeg.

Državno tužilaštvo u Pasau je, kako piše štampa, zbog toga već u ponedeljak dozvolilo otvaranje groba.

Ukoliko bi se potvrdile sumnje o zabranjenoj zastavi, aktivisti NPD Vulfu preti kazna zatvora do tri godine ili novčana kazna, preneli su mediji.

Na sahrani Busea, poslednjeg šefa Radničke partije, koja je 1995. godine zabranjena, okupilo se u Pasau oko 90 neonacista, koji su, zatim, napravili nerede i napali jednog reportera i jednu ženu, pa je policija tada privela 11 osoba, koji su međuvremenu oslobođeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: