Nikolić: Tadić komandovao policijom

Tomislav Nikolić je optužio predsednika Srbije Borisa Tadića da je organizovao sinoćne incidente. DS: SRS isključivi krivac.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 30.07.2008.

11:30

Default images

Srpska radikalna stranka trvdi da ne snosi nikakvu odgovornost za jučerasnje nasilje na beogradskim ulicama. Radikali su, kako navode, analizirali događaje i zaključili da je miting "bio odlično organizovan", a da je odgovornst na predsedniku Srbije Borisu Tadiću i MUP-u Srbije.

"Direktno optužujem Borisa Tadića. Ovo je bila zamišljena policijska akcija da se jednom za svagda raščisti sa SRS", samatra Nikolić.

Radikali veruju da se huligani bili u dosluhu sa policijom.

Ovo je bila sinhronizovana akcija policije i tih grupa koje drže pod kontrolom, koji divljaju po Srbiji i nikad nisu kažnjeni", ocenio je on, naglašavajući da radikali nisu oni koji se tuku s policijom.

"Zato sam tražio da skinu fantomke, da se vidi konačno ko su ti ljudi, koji pale Beograd kad hoće... da saznamo da li primaju plate od policije, da li su nagrađeni za svoj rad", rekao je Nikolić.

Među povređenim funkcionerima SRS-a su Borislav Pelević, Dušan Marić i Slaviša Kokez, koji je i prisustvovao konferenciji za novinare zavijene glave i ruke.

Nikolić navodi da će radikali odlučiti "kako i šta dalje", ali da pretpostavlja da više neće rizikovati "da mirne građane Srbije pretuče policija zato što protestuju".

Petrović: SRS isključivi krivac

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da isključivu krivicu za incidente na jučerašnjem protestnom skupu u centru Beograda snosi Srpska radikalna stranka, koja kao organizator nije uspela da spreči izbijanje nasilja.

Petrović je na konferenciji za novinare odbacio kao besmislene optužbe SRS da su državni organi tobože isprovocirali incidente na skupu podrške Karadžiću.

Politička klima koju je SRS stvarala prethodnih dana, uključujući pretnje koje je poslanica te stranke Vjerica Radeta uputila predsedniku Srbije, neminovno je, prema Petrovićevim rečima, rezultirala jučerašnjim nemirima.

"Tomislav Nikolić je pozvao sinove i svoju decu da se ne sukobljavaju sa policijom, a uveren sam da su svi iz SRS znali da su to isti oni koji su prethodnih dana pravili incidente u centru Beograda", rekao je Petrović i dodao da je neverovatno da organizator nije uspeo da spreči sukobe za više od sat vremena, koliko je trajao okršaj izgrednika i policije.

Komentarišući podršku Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije protestu koji je organizovala SRS, Petrović je ocenio da je na desnom polu političkog spektra u Srbiji u toku "borba za glasove".

"Suočavamo se sa pretvornom politikom DSS-a, budući da se za vreme dve vlade Vojislava Koštunice veliki broj ljudi našao u Hagu", rekao je Petrović, i izrazio uverenje da su sve stranke koje su učestvovale u sinoćnim demonstracijama izgubile birače.

"Očigledno je da se SRS, DSS i NS bore za birače, pokušavajući da pokažu ko je kobajagi veći patriota", ocenio je Petrović.

Ilić:Neredi bili iscenirani

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su neredi koji su se dogodili tokom sinoćnjeg protesta bili iscenirani i da je bio "posao organa reda da zaustave incident".

"Incident je izazvan, to je grupica koja je isprovocirana bacanjem suzavca. Nije lepo što je neko bacio suzavac ponovo u masu, na Trg Republike. Još dok nije bio miting završen, na obode naroda bačen je suzavac", rekao je Ilić Tanjugu.

On je dodao da su "nastali panika, gušenje, bežanje" i ocenio da to "nije korektno, jer nije bilo nikakvog incidenta od strane učesnika mitinga", već se u sukob s policijom upustila "mala grupica".

Na pitanje ko je odgovoran za stvaranje nerada na beogradskim ulicama tokom protesta SRS-a, Ilić je odgovorio da se "faktički ništa nije ni dogodilo".

"Ništa se, faktički, nije ni dogodilo. Logično je da uvek na jednom velikom skupu ima tih pojedinačnih ispada, sitnih provokacija. Posao organa reda je da se to zaustavi. To sve je iscenirano pred kraj mitinga da ne bi došlo do šetnje, jer je narod hteo da se ide ka Specijalnom sudu", ocenio je Ilić.

On je neveo da je protest, ipak, "završen onako kako i dolikuje, dostojanstveno, narod se razišao sasvim mirno i otmeno".

"Na jednom tako velikom skupu razbijen je, možda, jedan izlog i to je sve. Prema tome, svi su bili korektni i ne treba od toga sada praviti specijalne emisije i veliki problem", kazao je Ilić i dodao da je Beograd grad i onih koji su bili na protestu i da niko "nije imao nameru da ga ruši". On je ocenio da je protest bio "vrlo dobro organizovan" i da su građani protrestovali zbog "načina na koji je uhapšen i isporučen Radovan Karadžić".

"Aktuelna vlast se sada pravda da smo mi protiv Zakona o saradnjui s Haškim tribunalom, koji je donet u parlamentu. Nije tačno, nismo protiv zakona, nego smo protiv načina na koji je to obavljeno", kazao je Ilić.

DSS: Vlast odgovorna za krizu

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović optužio je danas novu vlast u Srbiji da je odgovorna za sve veće produbljivanje krize u zemlji.

Mladenović je, umesto odgovora na pitanje Tanjuga ko je po njegovom mišljenju odgovoran za sinoćnje sukobe i nerede u Beogradu, insistirao na odgovornosti srpskih vlasti za krizu u zemlji.

"Politička kriza u Srbiji se sve više produbljuje, jer nova vlast vodi potpuno pogrešnu politiku, koja se isljučivo rukovodi ispunjavanjem neprestanih zahteva koji stižu spolja", kazao je Mladenović Tanjugu.

On je rekao da "nijedan građanin Srbije nije glasao za to da nova vlast bude sastavljena od stranaka koje su formirale sadašnju vladu" i da je "jasno da takva vlada nema pun politički legitimitet, niti može imati jedinstvenu politiku koja bi bila u interesu Srbije".

"Sve to otvara političku krizu za koju u potpunosti odgovornost spada na novu vlast i vidimo da je zapravo produbljivanje političke krize postala zvanična politika vlade", ocenio je Mladenović.

On je smatra da će se "u narednom periodu pokazati da je Srbija duboko podeljena oko ključnih tema sa kojima ćemo se uskoro suočiti, počev od rasprave o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, do pitanja dolaksa Euleksa na Kosovo koji treba da sprovede Ahtisarijev plan o nezavisnosti Kosova".

"Pokazuje se da će nova vlast prihvatiti sve zahteve koji budu pristizali spolja, što će dovesti do ugrožavanja suštinskih državnih i nacionalnih interesa Srbije i samim tim do još većeg produbljivanja političke krize u zemlji", uveren je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: