Poplavljeno obradivo zemljište

Preko 400 hektara zemljišta poplavljeno je u čačanskom i lazarevačkom kraju zbog obilnih kiša, ali i lošeg sistema kanala.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

10:35

Default images

Preko 300 hektara poplavljeno je u desetak čačanskih sela usled obilnih višednevnih kiša, a poplavljeno je i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta kod Turije. Rečice Turija i Sibnica, koje su poplavile sela Junkovac i Mirosaljce u opštini Lazarevac, od jutros se povlače u korita. Turija se od velike količine padavina izlila kod sela Junkovac, nedaleko od Lazarevca.

Izlivanjem Turije ugroženo je petnaestak kuća, od kojih je u dve prodrla voda, a u svim domaćinstvima poplavljeni su pomoćni objekti. Jedan od uzroka je i loš sistem kanala koji pod naletima vode ne može da primi vodu i ona se razliva sa strane.

"I niže od nas postoji sistem kanala za koji meštani tvrde da godinama nije očišćen, znači isti onaj problem koji nam se javlja na ovim mestima koja su ugrožena od poplava“, kaže Dragan Dončevski, načelnik vatrogasno-spasilačkog odeljenja MUP-a Srbije. "Sistem kanala je začepljen, niko to ne čisti. Ja se nadam da će nam svima ovo biti velika škola i da ćemo taj deo posla završiti, da nam se ovo više ne dešava", kaže on.

U ovim mestima pričinjene su velike materijalne štete. "Uspeo sam kuću da spasem da ne uđe voda. Ovo se dešava svake druge godine. Niko do sad nije razmišljao o ovom potoku“, kaže jedan meštanin Junkovca.

Obilne kiše izazvale su poplave u nekoliko sela čačanskog kraja. Najviše štete od poplava pričinjeno je usevima u selu Preljinska Baluga, u kojem je, prema prvim procenama, poplavljeno oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Iz kabineta gradonačelnika Čačka rečeno je da su komisije na terenu, a narednih dana biće izvršena procena štete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: