Privatnost elektronske pošte

RATEL doneo pravilnik prema kojem su internet provajderi obavezni da policiji omoguće pristup bazi podataka o korisnicima e-pošte.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2008.

18:25

Default images

Prema obrazloženju Republičke agencije za telekomunikacije, cilj usvajanja pravilnika 11. jula je sprečavanje sajber kriminala i dogovaranje terorističkih akcija u Srbiji i svetu. Ipak, neki stručnjaci upozoravaju da takav pristup elektronskoj prepisci građana bezbednosne službe treba da imaju samo uz dozvolu suda.

Državni organi će sada imati lične podatke o pošiljaocu elektronske poruke, sadržini pošte, i lokaciji sa koje je poruka poslata. Predsednik upravnog odobra RATEL-a, profesor Jovan Radunović izjavio je da se neće presretati sav saobraćaj i sva pošta, već samo na zahtev državnih organa koji su obezbedili odgovrajuću dozvolu.

"Ukoliko dobiju nalog od suda onda mogu da prate sa kog mesta internetom razgovarate, i samo tada po nalogu suda mogu da gledaju vaš sadržaj. Ti propisi nisu pod ingerencijom RATEL-a. RATEL je, da bi obezbedio zaštitu od terorizma, omogućio državnim organima da to rade. Mi očekujemo da će se poštovati svi propisi zaštite privatnosti", kaže Radunović.

Međutim, pravni stručnjak u ovoj oblasti Miloš Živković izjavio je da u Pravilniku ne postoji odredba u kojoj se striktno navodi da je nadzor dozboljen samo ako je u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Po njegovom mišljenju, takva odredba bi morala da postoji.

Većina građana koji koriste elektronsku poštu ne slaže se sa ovom odlukom i smatra da im je ugroženo ustavom garantovno pravo o neometanoj prepisci.

Pravilnik se odnosi samo na velike operatere, koji imaju međunarodno povezivanje. Internet provajderi dužni su da osim pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer. Ova oprema veoma je skupa, pa se postavlja pitanje da li će možda morati da poskupe njihove usluge, kako bi bila ispunjena i ova zakonska obaveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: