Pritvor za napadače na snimatelja

Protiv dvojice napadača na snimatelja B92 Boška Brankovića određen je pritvor, ali napadač sa snimka još nije uhapšen.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.07.2008.

00:22

Default images

Napadač u narandžastom šortsu i teget majici, koji se vidi na fotografijama i snimcima kako šutira Brankovića, još nije uhapšen. Istražni sudija Trećeg opštinskog suda u Beogradu saslušao je 18-godišnje Stefana Milićevića i Nikolu Lazića, posle čega je doneo rešenje o pokretanju istrage i odredio im pritvor do mesec dana.

Pritvor je određen zbog sumnje da su njih dvojica, u grupi ljudi, zajedničkim delovanjem, Brankoviću naneli tešku telesnu povredu, a osnov za određivanje pritvora je opasnost da bi boravkom na slobodi ometali istražni postupak.

Za krivično delo za koje se Milićević i Lazić terete zaprećena je kazna zatvora do pet godina.
Jedan od napadaèa na snimatelja TV B92 još uvek na slobodi (FoNet/B92)
Ranije je saopšteno da su Stefan Milićević i Nikola Lazić iz Beograda su nešto posle 13 časova uhapšeni u Beogradu, nakon što je policija utvrdila njihovo mesto stanovanja i način kretanja.

Navedeno je da se Milićević i Lazić sumnjiče za krivično delo učestvovanje u grupi koja je izvršila krivično delo, a za koje je zakonom zaprećena kazna zatvora u trajanju do pet godina.

Podsetimo, snimatelj B92 Boško Branković je napadnut u četvrtak na protestu koji su povodom hapšenja Radovana Karadžića organizovale ultradesničarske organizacije i SRS. Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da policija intenzivno radi na identifikovanju i pronalaženju izvršioca. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić najavio je da će predložiti izmene zakona kojim bi novinari dobili poseban sistem zaštite, i kojim bi pojedinim poslanicima bio oduzet imunitet ukoliko krše Ustav ili se nedolično ponašaju.

U međuvremenu, kolegijum informativnog programa RTS-a je odlučio da više ne izveštava slikom sa protesta u Beogradu. Glavni i odgovorni urednik tog programa Nenad Lj. Stefanović precizirao je da će odluka primenjivati sve dok organizatori ne obezbede da deo učesnika ovih demonstracija ne prekinu da šire atmosferu mržnje prema novinarima.

Mediji: Bojkot ili ne

Najveća novinarska udruženja u Srbiji i urednici više pisanih i elektronskih medija zatražili su danas od najviših državnih organa da učine sve kako bi se obezbedili uslovi za nesmetan rad medija i zaštitili životi novinara, a od nadležnih institucija da svaki napad na novinare tretiraju kao napad na službena lica.

Od državnih organa je zatraženo da počinioci napada na novinare tokom protesta zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića budu hitno uhapšeni i kažnjeni po krivičnom zakonu.

Sastanak, koji je organizovan na inicijativu NUNS-a, i kome su prisustvovali urednici informativnih programa nekih od najgledanijih televizija i urednici nekih od najtiražnijih pisanih medija, nije rezultirao dogovorom o jedinstvenoj reakciji uredništava medija na sve učestalije fizičke napade na novinare.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće je otvarajući sastanak ocenila da bi najefikasniji odgovor na ugrožavanje bezbednosti novinara bio bojkot protesta u Beogradu, kao i neeizveštavanje o aktivnostima nevladinih organizacija i političkih partija koje inspirišu i podržavaju napade na novinare. Takva inicijativa, međutim, nije naišla na opšte odobravanje urednika medija, koji su ocenili da novinarski bojkot događaja i političkih organizacija nije moguć zbog ustrojenosti srpskog medijskog tržišta, ali i da bi takav potez bio "stavljanje glave u pesak" pred negativnim društvenim pojavama.

Urednici elektronskih i pisanih medija će, stoga, na napade na novinare i sve eksplicitniju upotrebu jezika mržnje na političkoj sceni odgovoriti onako kako nalaze za shodno.

Urednica informativnog programa Televizije B92 Sanda Savić, čiji kamerman je u četvrtak teško povređen na protestu u beogradu, istakla je da novinari protiv društvenih problema moraju da se bore profesionalnim izveštavanjem, i tako što će stvari imenovati pravim rečima.

Glavni i odgovorni urednik Televizije Studio B Aleksandar Timofejev predložio je da elektronski mediji o skupovima "visokog rizika" u znak protesta izveštavaju svedeno, i bez slike, međutim takav predlog nije naišao na opšte odobravanje učesnika sastanka.

Glavna i odgovorna urednica Televizije Pink Tanja Jordović je, bez obzira na odluku ostalih medijskih kuća, kako je rekla, rešila da ne šalje TV ekipe na rizične skupove, jer ne želi da odgovara za eventualno povređivanje svojih novinara.

Proglas srpskih novinara

U proglasu pod naslovom "Država odgovorna za zaštitu rada i života novinara", koji je danas najvišim državnim organima upućen sa sastanka predstavnika novinarskih udruženja i medijskih kuća, ocenjeno je da se u Srbiji ponovo stvara atmosfera linča i od nadležnih organa zatraženo da zaštite živote novinara.

U proglasu se od nadležnih državnih institucija traži da se svaki napad na novinare tretira kao napad na službeno lice i da se izvršna i sudska vlast i posebno policija najodlučnije založe za zaštitu novinarske profesije.

Novinari su u proglasu zatražili da se pronadju počinioci napada na njihove kolege tokom protesta koji su u Beogradu organizovale ultradesničarske nevladine organizacije i Srpska radikalna stranka i da odgovorni budu identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu.

"Ukoliko u narednih 48 sati ne budu privedeni svi napadači na naše kolege, bićemo prisiljeni da redukujemo izveštavanje sa javnih skupova, pre svega, bez slike", navodi se u proglasu.

Novinari, kako se navodi, Vladu Srbije, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova, smatraju odgovornim za "tolerisanje divljanja demonstranata koje predvode SRS i 'Obraz'".

"Nedopustivo je da kolovođe demonstracija otvoreno prete smrću novinarima i najvišim državnim funkcionerima, što je samo po sebi teško krivično delo, a da policijski i pravosudni organi ne preduzimaju gotovo ništa", navodi se u proglasu.

Novinarska udruženja i urednici medija ocenjuju i da je činjenica da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski funkcioneri, a da se tome gotovo niko javno ne protivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: