Šakić sahranjen u ustaškoj uniformi

Komandant Jasenovca Dinko Šakić je u ustaškoj uniformi ispraćen u krematorijum zagrebačkog groblja Mirogoj.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2008.

12:21

Default images

Po rečima sveštenika Vjekoslava Lasića koji već godinama služi mise za Antu Pavelića,"Nezavisna država Hrvatska temelj je današnje domovine Hrvatske, za koju je mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvedočio pred bezbožnim komunističkim sudom i da je to razlog da se svaki pošteni Hrvat ponosi imenom Dinka Šakića".

Rekavši da je ponosan što ga je u bolnici Dubrava gde je umro, na odru video u ustaškoj uniformi, Lasić je rekao da je Šakić pripadao ustaškom pokretu koji je 10. aprila 1941. obnovio hrvatsku državu, a da suđenjem sud nije osudio samo njega, već i celu Hrvatsku i njen narod.

"Bog je Šakiću oprostio sve što nije bilo u skladu s božjim zakonom, ako je on tako što i bio učinio", rekao je Lasić.

Na poslednjem ispraćaju uz Šakićevu rodbinu bili su i predstavnici ekstremnih desničarskih stranaka i udruženja.

Činjenica da je Šakić bio izložen u ustaškoj uniformi, atmosfera i govori bili su razlog da bivši predsednik Hrvatskog helsinškog odbora i univerzitetski profesor Žarko Puhovski za "Večernji list" oceni da su time prekršena brojna pravila jer je Šakić, iako je umro u civilnoj bolnici, bio zatvorenik, a da je zakonom zabranjeno da neko, pa bio i mrtav, nosi ustašku uniformu.

Šef uprave za zatvorski sistem Ivan Damjanović, s druge strane, smatra da je, čim je Šakić umro, prestao biti zatvorenik i da su mu ukinuta sva ograničenja, pa tako nikakvi propisi nisu prekišeni, dok državno tužilaštvo ističe da bi nošenje ustaških znakova bilo prekršajno kažnjivo, ali samo ako se radi na javnom mestu, piše list.

Šakić koji je od maja do kraja oktobra 1944. bio komandat ustaškog logora smrti Jasenovac, nakon rata je sa svojom ženon Nadom, ustaškim čuvarom u Staroj Gradiški i sestrom ustaškog zločinca Maksa Luburića, pobegao u Argentinu, ali ih je na osnovu međunarodne poternice Argentina 1998. izručila Hrvatskoj, pa je Šakić u oktobru naredne godine u zagrebačkom županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom.

Proglašen je krivim jer je kao komandant logora komandovao i sprovodio mučenja i ubijanja logoraša i propuštao da spreči i kazni zločine potčinjenih ustaša. Šakić je osuđen i zbog toga što je lično hicima iz pištolja ubio četvoricu logoraša i naredio vešanje 22 civila.

Šakić je kaznu služio u Lepoglavi u ćeliji s visokim komforom, s TV-om i kompjuterom kako bi mogao pisati memoare, a nekoliko puta mesečno mogao je posećivati svoju ženu Nadu. Njoj je takođe suđeno, ali je oslobođena jer niko nije mogao svedočiti da je nekog ubila, pa je zatim na teret države smeštena u komforan starački dom.

Šakić je zbog lošeg zdravlja kasnije boravio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, da bi bio prebačen u bolnicu Dubrava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: