SRS preti Tadiću zbog izdaje

Srpska radikalna stranka poručila je Borisu Tadiću da može da prođe kao Obrenović i Zoran Đinđić zbog izdaje.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2008.

15:02

Default images

Vjerica Radeta, visoka funkcionerka SRS-a, poslanica radikala u skupštini i predstavnica Srbije u Savetu Evrope, uputila je pretnje predsedniku Srbije. "U Srbiji se izdaja nikada nije praštala", rekla je Radeta na konferenciji za novinare. Za proteste protiv hapšenja Radovana Karadžića funkcionerka radikala je rekla da su usmereni protiv Tadićeve diktature.

Hapšenje haškog optuženika i vraćanje srpskih ambasadora u zemlje EU, danas su bili povod za to da se na konferencije za novinare Srpske radikalne stranke ponovo čuju reči poput izdajnika, prokletstva i kazne.

"Podsećamo i Borisa Tadića, žutog diktatora, da se u Srbiji izdaja nikada nije praštala. Ne pretimo, ali upozoravamo na prokletstvo koje je sve izdajnike u srpskoj istoriji pratilo. Podsećamo na krah dinastije Obrenović i rekla bih sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati sreću Zorana Đinđića. Bog kažnjava do sedmog kolena i o tome bi trebalo da vode računa", rekla je Vjerica Radeta.

Na ovu izjavu Vjerice Radete burno su reagovali i novinari domaćih i stranih medija, koji su tražili da pojasni šta znači poredjenje sudbine, kako ih zove, izdajnika sa dinastijom Obrenovića, koji su u majskom prevratu ubijeni.

Ona je dodala da SRS poziva Srpsku pravoslavnu crkvu i njene velikodostojnike da se izjasne jer jedino oni imaju pravo i obavezu po crkvenim kanonima da izdajnike srpstva izopšte iz SPC i da ih anatemišu.

Na pitanje novinara da li misli da takve izjave funkiconera radikala pozivaju na linč pojedinih političara i novinara koje SRS naziva prorežimskim i i idajničkim, Radeta kaže da se njena stranka na demokratski način bori protiv vladajućeg režima i ne misli da njene izjave i izjave ostalih članova SRS-a podgrevaju atmosferu linča novinara u Beogradu.

Radeta kaže da Srpska radikalna stranka nikome ne preti i da su demonstracije u Beogradu protest zbog hapšenja Radovana Karadžića, koji se, kako kaže, uvek završava mirnom šetnjom.

"Da li ja vama delujem da sam pijana ili maloumna? Ja sam vrlo svesna onoga što govorim. A da li ste onda zapazili da sam zamolila Borisa Tadića da ne šalje provokatore", rekla je ona. Ona objašnjava da nije primetila da je bilo koji nacionalista ili navijač napao novinare. Ona kaže da su to provokatori koje je poslao Boris Tadić.

Radikali kažu da ce nastaviti sa protestima i da će u tome tražiti podršku DSS-a, NS, ali i dela glasača SPS-a. Podršku protestima je i najavio DSS. kao i nova Srbija, što možete čitati u posebnoj vesti.

Kolundžija: Poziv na nasilje

Demokratska stranka najoštrije je osudila pretnje koje je poslanica radikala Vjerica Radeta uputila predsedniku Srbije Borisu Tadiću i zatražila da nadležni organi pokrenu postupak protiv nje.

"Sa žaljenjem moramo konstatovati da govor narodne poslanice Vjerice Radete može da se tumači kao poziv na dalje nasilje, kao opravdavanje ubistva premijera Zorana Đinđića, i kao govor mržnje i poziv na linč pojedinaca koji su predstavnici vlasti, koji odgovorno rade svoj posao", rekla je za B92 Nada Kolundžija iz DS-a.

Ona dodaje da očekuje da, u skladu sa procenom onoga šta te poruke znače i koliko su u sukobu sa zakonom, nadležni organi preduzmu odgovarajuće mere.

Inače, Demokratska stranka je ocenila da izjava poslanika Srpske radikalne stranke Vjerice Radete predstavlja najnoviji primer podsticanja nasilja i zloupotrebe sloboda kojom ova stranka podstiče netrpeljivost prema neistomišljenicima.

"Demokratska stranka poziva nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere i na taj način spreče dalju eskalaciju govora mržnja i nasilja".

Kako se navodi u saopštenju, iako to nije prvi put da se u političkom životu Srbije preti predsedniku Borisu Tadiću, političkim protivnicima i pripadnicima medija, DS smatra nedopustivim da se i dalje toleriše atmosfera huškanja, pozivanja na linč i ugrožavanja fizičke bezbednosti građana Srbije.

"Posebno napominjemo da je atentat izvršen na Zorana Đinđića trajna opomena da se pretnje moraju ozbiljno shvatiti i da svako ko ih omalovažava pokazuje vrhunsku neodgovornost i zaslužuje najoštriju reakciju državnih organa, političkih predstavnika i društva u celini", navodi se u saopštenju.

G17 plus: Vjerica Radeta da odgovara

G17 plus najoštrije je osudio pretnje koje je narodna poslanica Srpske radikalne stranke Vjerca Radeta uputila predsedniku Republike Borisu Tadiću i zahtevao od tužilaštva da odmah reaguje i pokrene krivični postupak postupak protiv Radete.

G17 plus podseća da je reč o teškom krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti koje je regulisano članom 138 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Ovaj član ugrožavanje sigurnosti definiše kao pretnju napadom na život ili telo određenog lica ili njemu bliskog lica.

G17 plus je ocenio da je nedopustivo da se osam godina posle demokratskih promena u Srbiji preti smrću političkim protivnicima bez sankcija za one koji to čine.

"Sramno je da osam godina nakon demokratskih promena u Srbiji bilo ko preti smrću, predsedniku Republike. Sramno je i da se najtragičniji događaj u srpskoj istoriji tumači jeftinom interpretacijom, na primitivan način", rekao je Željko Ivanji iz G17 plus za B92.

Ivanji dodaje da ta stranka očekuje reakciju "našeg celog demokratskog društva".

Još je skandaloznije kada ovakve pretnje dolaze od narodnih poslanika koji bi, u najmanju ruku, trebalo da promovišu civilizovano ponašanje, ako već nisu u stanju da poštuju zakone, navodi se dalje u saopštenju G17 plus.

Krajnje je vreme da se u našem društvu uspostavi odgovornost za izgovorenu reč i da se najstrože kazne oni koji javno pozivaju na linč bez ikakvog straha da će biti kažnjeni, piše u saopštenju G17 plus.

LSV: Jasan poziv na linč

Liga socijaldemokrata Vojvodine žatražila je reakciju tužilastva povodom izjave funkcionerke Srpske radikalne stranke Vjerice Radete da je predsednik Srbije Boris Tadić "izdajnik".

LSV je ocenila da je Radetina izjava pretnja, zbog koje tužilaštvo mora hitno da reaguje, kako se ne bi ponovili događaji iz marta 2003. kada je u atentatu ubijen premijer Zoran Đinđić.

"Radeta je, uprkos svim pokušajima da to zamaskira, uputila sasvim jasan poziv na linč predsednika države, kao što je i zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić nekoliko dana pred atentat upozorio Zorana Đinđića da je 'i Tito pred smrt imao problema sa nogom'", navodi se u saopštenju LSV-a.

Zaključuje se da je "krajnje vreme da SRS odgovara zbog svoje bahatosti, bezobrazluka, laži i pretnji".

"Pretnje imaju za cilj reakciju države"

Građanske inicijative ocenjuju da pretnje radikala upućene državnom rukovodstvu i građanima imaju za cilj da izazovu reakciju države koja bi se tumačila kao represija prema toj partiji.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik Građanske inicijative Miljenko Detera, "SRS pokušava da svoju nemoć zameni srednjevekovnim rečnikom prokletstava u koje upliće i Srpsku pravoslavnu crkvu".

Udruženje očekuje da državne institucije nastave svoju borbu za uspostavljanje pravne države, zaštitu institucija i građana, kao i da se SPC što pre ogradi od takve političke opcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: